Seks grunner til at du ikke bør nedbetale studielånet raskere enn du må

Nina Schanke Funnemark, administrerende direktør i Lånekassen gir deg her svært gode grunner til å drøye tilbakebetalingen av studielånet så lenge som mulig. Foto: Karianne Nygård

Dersom økonomien din plutselig bedrer seg og du får litt ekstra penger tilgjengelig, er det ikke nødvendigvis lurt å bruke dem på å betale ned ekstra på studielånet.

Etter endt studietid er det ikke uvanlig å sitte igjen med flere hundre tusen kroner i studielån, og dette må som oftest betales tilbake.

Stress imidlertid ikke med å betale det ned raskere enn nødvendig.

Studielånet er nemlig det gunstigste lånet mange av oss noensinne får.

På spørsmål fra Pengenytt ramser Nina Schanke Funnemark, administrerende direktør i Lånekassen, opp følgende fordeler med studielånet i forhold til andre lån:

  • Ingen arver gjeld fra Lånekassen. Det betyr at når du går bort, så slettes lånet ditt.
  • Hvis noe uforutsett skjer i livet ditt, for eksempel hvis du blir syk eller arbeidsledig, så kan du få slettet renter.
  • Hvis du blir ufør kan du få slettet hele eller deler av gjelden din.
  • Du kan også få slettet gjeld dersom du tar lærerutdanning, bor i Finnmark og Nord-Troms, eller er lege i utvalgte kommuner.
  • Du kan få opptil 36 betalingsutsettelser uten å oppgi grunn.
  • Det er enkelt å endre betalingsplanen din på Dine sider. Blant annet kan du velge forfallsdato på lånet ditt og du kan justere opp og ned på terminbeløpet ditt, innen visse grenser. Dette er gode verktøy for personlig økonomistyring.

I tillegg kan det nevnes at lånet ikke krever noen sikkerhet i form av pant, og at det har lavere rente enn de aller fleste lån i markedet.

Les også: Du har tjent titusenvis av kroner på å ha boliglån de siste fire årene

30.000 velger årlig å endre på betalingsplanen sin

– Hvor mange velger å innfri studielånet sitt hvert år, og hvor mange velger å nedbetale mer enn de må?

– Lånekassen har over 1,1 million aktive kunder, og hvert år er det et stort antall kunder som både avslutter og starter tilbakebetalingen av studielånet sitt, svarer Funnemark, og legger til:

– De fleste som innfrir lånet sitt, gjør dette fordi de er ferdig med å betale den siste terminen på lånet. Kunden kan likevel innfri lånet før tiden dersom hen ønsker det, men vi ser at det er et relativt lite antall av våre kunder som velger å gjøre dette. Gjennomsnittlig er det rundt 600 kunder årlig som innfrir lånet sitt før tiden.

Annonse:


Direktøren opplyser til sammenligning at Lånekassen per dags dato har 720.000 tilbakebetalende kunder.

– Det er imidlertid flere som velger å betale ned ekstra på studielånet. En måte å gjøre det på, er å forkorte nedbetalingstiden på lånet slik at terminbeløpet øker. Hvis kunden på et senere tidspunkt ønsker å oppjustere nedbetalingstiden igjen for å betale mindre terminbeløp, er dette også mulig, sier hun.

– Årlig ser vi at det er rundt 30.000 kunder som på denne måten tilpasser nedbetaling av studielånet til sin økonomi, fortsetter hun.

Les også: Strømekspert om ny strømavtale til Coop-medlemmer: – Nesten for god til å være sann

Har ikke kunnskap om hvem som velger å betale ned mer enn de må

– Har dere noen kunnskap om hvem det er som velger å betale ned studielånet raskere enn de må, og hvorfor de velger å gjøre det?

– Som nevnt tidligere er det et fåtall av kundene våre som velger å innfri hele lånet sitt før tiden, svarer Funnemark, og legger til:

– Videre er det opp til kundene å velge hvordan de håndterer studielånet sitt, og det kan være mange grunner til at man velger å innfri eller ikke innfri. Vi har ikke informasjon om hvorfor kunden velger å innfri eller endre på nedbetalingstiden.

Direktøren i Lånekassen oppgir at de er opptatt av at kundene skal kjenne til rettighetene sine, og de gode betingelsene og mulighetene som er knyttet til studielånet.

Videre påpeker hun at det er viktig for dem at kundene er bevisste på at studielånet er et lån som skal tilbakebetales, selv om det er et gunstig lån.

– Vi oppfordrer alle våre kunder til å ha et aktivt forhold til sitt eget studielån, avslutter Funnemark.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Nå kan du få boliglån med automatiske rentekutt etter hvert som lånet nedbetales

I noen banker kan du tape flere titalls tusen kroner om du avslutter fastrentelånet før tiden

15.000 elever unnlot å søke på stipend de har rett på

Skoler tar opptil 1300 kroner for å kopiere vitnemålet

Dette skjer om du overfører penger til feil konto