Nordmenn har snart én million spareavtaler i fond

Bernt S. Zakariassen, administrerende direktør i VFF, er glad for at stadig flere oppdager spareavtaler i fond. Foto: Irene Sandved Lunde

Stadig flere nordmenn velger fast sparing i verdipapirfond. Totalt har nordmenn nå 905.292 spareavtaler i fond, som er en økning på seks prosent fra året før, ifølge Verdipapirfondenes forening.

I løpet av fjoråret ble det opprettet 52.310 nye spareavtaler, noe som er en økning på seks prosent fra 2017.

Det kommer frem av den årlige Spareavtaleundersøkelsen fra Verdipapirfondenes forening (VFF), som baserer seg på innrapporteringer fra alle medlemsselskapene til VFF.

– Vi har sett en kraftig vekst i antall spareavtaler blant nordmenn det siste året, med over 50.000 nyopprettede spareavtaler, uttaler Bernt S. Zakariassen, administrerende direktør i VFF, til egne nettsider.

En spareavtale er regelmessig sparing i verdipapirfond gjennom faste trekk fra en bankkonto. Vanligvis med månedlige trekk.

Til sammen kjøpes det fondsandeler gjennom slike spareavtaler for 868 millioner kroner hver måned.

Les også: DNB anker dom i gruppesøksmål til Høyesterett

Annonse:


Mener spareavtale er den beste formen for langsiktig sparing

– Vi mener en fast månedlig spareavtale i aksje- og kombinasjonsfond er den absolutt beste formen for langsiktig sparing, sier Zakariassen, og utdyper:

– Ved å spre investeringene dine i aksjemarkedet over tid, reduserer du risikoen for å investere på «feil» tidspunkt. Med fast automatisk trekk fra bankkontoen din hver måned, går sparingen av seg selv uten at du trenger å tenke på det.

I gjennomsnitt sparer nordmenn 958 kroner i måneden per avtale, noe som er en økning på 44 kroner fra året før.

Kilde: VFF

Les også: Stor oversikt: Dette er de billigste indeksfondene

Populært med aksjesparekonto

Aksjesparekonto ble lansert høsten 2017, og den lar deg handle aksjer og aksjefond uten at det utløser skatt underveis. Skatt på gevinst betaler du først når du tar pengene ut av kontoen.

Ved inngangen til 2019 gikk 38 prosent av alle spareavtaler gjennom en aksjesparekonto, ifølge VFF.

Undersøkelsen viser dessuten at det er flest spareavtaler i aldersgruppen 40-59 år. Denne aldersgruppen står for nesten halvparten av antallet spareavtaler.

Det er imidlertid aldersgruppen 25-39 år som har hatt den prosentvise største økningen det siste året. Denne gruppen er registrert med 23.717 flere spareavtaler enn året før, tilsvarende en økning på 12 prosent.

Det er fortsatt store kjønnsforskjeller i bruk av spareavtaler. Menn har både flere spareavtaler enn kvinner og de sparer mer hver måned.

Ifølge undersøkelsen står menn nå for 62 prosent av nordmenns totale sparing gjennom spareavtaler i fond, mot kvinners 38 prosent.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Finansportalen: Enorme prisforskjeller mellom aksjesparekontoene

Historisk svak krone kan få store konsekvenser for fondssparere

Aksjefondsforvalter: – Aktiv forvaltning er i gjennomsnitt et tapsprosjekt

Forbrukerrådet om DNB-grep: – En bransjeomveltning

Utvider overgangsordning for aksjesparekonto