NVE vil at nettkunder automatisk skal få utbetalt kompensasjon etter strømbrudd

NVE vil at nettkundene automatisk skal få kompensasjon etter lengre strømbrudd. Illustrasjonsfoto: Pixabay

Når du som nettkunde har opplevd et strømavbrudd som har vart i minst 12 timer, kan du  i dag kreve å få utbetalt en kompensasjon fra nettselskapet ditt. Det er det imidlertid få som gjør.

Ettersom de fleste av oss nå har fått strømmåler med aktiv kommunikasjonsenhet, foreslår NVE at nettselskapene automatisk skal betale ut kompensasjonen til husholdninger og fritidsboliger etter strømbrudd.

Ove Flataker. FOTO: NVE

I dag er det slik at nettkunden selv må fremme et krav om det.

– Vi anslår at rundt en tredel av forbrukerne fremmer krav om kompensasjon etter dagens regelverk. Dette kan tyde på at mange kunder enten ikke har god nok kunnskap om kompensasjonsordningen eller at de synes det er for tungvint å få den utbetalt, sier direktør Ove Flataker, i en kommentar.

– Med de foreslåtte endringene vil en kunde få utbetalt kompensasjon, uavhengig om hun kjente til ordningen eller ikke og uten å måtte foreta seg noe. Dette mener vi er et godt tiltak for å sikre at forbrukerne får den kompensasjonen de har krav på, sier han videre.

Annonse:


NVE foreslår også følgende endringer i kompensasjonsordningen:

  • I dag kan en kunde som har flere avtaler med et nettselskap med hver sin måler kun få kompensasjon for ett av målepunktene. NVE foreslår nå at en kunde skal få én kompensasjon for hvert av sine målepunkter som er berørt av strømavbruddet, og som er registrert som husholdning eller fritidsbolig. NVE foreslår samtidig at andre kundegrupper ikke skal ha krav på kompensasjon.
  • NVE foreslår å gå bort fra de trinnvise kompensasjonssatsene, til fordel for en mer kontinuerlig sats. For husholdningskunder vil satsen starte på 500 kroner ved avbrudd på 12 timer, for deretter å øke med 40 kroner for hver time utover de første 12 timene. For fritidsboliger vil satsen starte på 125 kroner ved avbrudd på 12 timer, for deretter å øke med 10 kroner for hver time utover de første 12 timene.

Frist for å komme med høringsinnspill er 15. oktober 2019.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Prisen for installeringen av 2,9 millioner smarte strømmålere kom på ni milliarder kroner

Ordrene strømmer inn til leverandører av solcellepanel, og snart får de konkurranse fra Ikea

Så mye må strømprisen øke for at solcellepanel på taket skal bli lønnsomt

Dyr euro kan bety 2000 kroner i økt strømregning

Så mye strøm sparer du med varmepumpe