Ordrene strømmer inn til leverandører av solcellepanel, og snart får de konkurranse fra Ikea

Solcellepanel på taket blir mer og mer populært, også i Norge. Det merker blant annet leverandøren Solel. Bildet viser gründer og daglig leder av selskapet etter første installasjon i 2015. Foto: Solel

Leverandører av solcellepanel melder nå om en sterkt økende interesse for private solkraftverk. Det avtar neppe når Ikea kommer med sine solcelleløsninger i norske varehus.

Annonse:


– Hos oss koker det. Ordrene strømmer inn fra folk som vil sikre seg mot stigende strømpriser og uforutsigbar nettleie, sier Andreas Thorsheim, medgründer og daglig leder i Otovo, til Pengenytt.

Han opplyser at selskapet doblet omsetningen fra 2017 til 2018, og at han forventer minst en dobling fra 2018 til 2019.

– Strømprisen slår kraftig på interessen. Men mange har nok tenkt på dette med solceller en stund, og nå tar de steget og gjør det, sier Thorsheim, og legger til: 

– Å se at naboen får solceller pleier å sette fart på folk. Vi ser at det sprer seg fra de husene som fikk paneler på taket i 2017 og 2018.

Thorsheim får støtte fra Øystein Holm, seniorrådgiver i Multiconsult, i at en del gjør det for økonomien i det.

Men Holm tror også at noen vil gjøre en egeninnsats for miljøet og kanskje også å vise frem dette til andre, samt at det for noen er et ønske om å være selvforsynt. Akkurat som mange hogger egen ved til oppvarming.

Les også: Så mye må strømprisen øke for at solcellepanel på taket skal bli lønnsomt

Solceller passer ikke overalt

Per Urdahl, daglig leder i Solel. Foto: Privat

Per Gjert Urdahl, daglig leder i Solel, merker også økt interesse for private solkraftverk.

– Markedet for solceller til boliger vokser definitivt, og veldig mange vet nå at solceller er et alternativ og en mulighet, sier Urdahl.

Selv om Solel leverer mest til næringsbygg og offentlige bygg, installerer selskapet også solceller på private boliger og hytter.

Urdahl gjør dog oppmerksom på at solceller ikke passer like bra overalt.

– Det er dessverre slik at de som viser størst interesse ikke nødvendigvis har de beste mulighetene. Mange boliger ligger tett på mot andre bygg, har høye trær i hagen eller et fjell eller annet som skygger, sier han, og legger til:

– Den største utfordringen er at mange tak mangler store jevne flater. Valmet tak (hvor gavlspissene er borte og taket har helning mot alle fire sider, red.anm.) og takkoppløft begrenser mulighetene mange steder.

Les også: Nettleien din kan bli redusert med 2000 kroner i året fra 2025

Antall leverandører vokser kraftig

Sånn kan det se ut med solcellepanel på taket. Foto: Solel

Urdahl tror solceller til hyttemarkedet vil bidra gi bransjen et ekstra løft i år.

– Hyttemarkedet kommer i år, nå som også eiere av fritidsboliger kan benytte seg av Enovas støtteordninger. Vi skal i år for eksempel levere en installasjon på Haugastøl, som må tåle mye vind og snø, sier han.

Spesialiserte solenergileverandører, som for eksempel Otovo og Solel, er ikke alene om å være leverandører av solcellepaneler lenger.

– Det er mange leverandører fra flere kanter som hiver seg på som leverandører, sier Urdahl.

Han nevner strømselskaper, elektrikere, takleggere og byggmestre som eksempler, samt at Ikea snart er på vei.

Les også: Nå kan du få støtte til energitiltak på hytta

Vil Ikea komme på banen i 2019?

Kommunikasjonsrådgiver Troels Normann Mathisen i Ikea Norge. Foto: Ikea

Det har nå gått en stund siden Ikea gikk ut og lanserte seg selv som en fremtidig leverandør av solcellepanel til norske kunder.

– Det stemmer at vi planlegger å tilby solcelleløsninger i Norge. Vi er imidlertid ikke der at vi kan angi tidspunktet for lanseringen eller innholdet i tilbudet, skriver Troels Normann Mathisen, senior kommunikasjonsrådgiver i Ikea Norge, i en epost til Pengenytt.

Ikea begynte å selge solcellepanel i Storbritannia allerede i 2014. Senere har selskapet utvidet tilbudet til også å gjelde i Sveits, Nederland, Belgia, Polen og nå sist i Tyskland.

– Vi har lært mye i løpet av disse årene. Det første er at om folk får mulighet å installere solceller på en enkel og kostnadseffektiv måte, så hopper de på toget, uttalte Alejandro Castro Pérez, sjef for forretningsområdet solceller på Ikea, til Nyteknik.se før nyttår.

På spørsmål om når Ikea skal begynne å selge solcellepanel i svenske varehus, svarte han «veldig snart», uten at han ville presisere noe nærmere.

Målsetningen til Ikea er å tilby solceller i samtlige markeder Ikea operer i innen 2025, ifølge Pérez.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook, Twitter eller LinkedIn.

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Skatt til gode eller restskatt? Du kan sjekke allerede nå

Strømekspert om ny strømavtale til Coop-medlemmer: – Nesten for god til å være sann

Så mye strøm sparer du med varmepumpe

Dyr euro kan bety 2000 kroner i økt strømregning

Kunde til Eidsiva Nett må ut med 5660 kroner i årlig gebyr for AMS-nekt