Enova ga ut rekordstøtte til solceller i fjor

Kommunikasjonsrådgiver Espen Sletvold i Enova kan opplyse at det ble gitt rekordmye i støtte til solceller i fjor. Årsaken til den økende interessen er sammensatt, mener han. Illustrasjonsfoto: Pixabay

Antall husholdninger som mottok støtte fra Enova for installering av solceller økte med 1000 prosent fra 2015 til 2018. Men hva skyldes denne solfesten? Kommer det av at det er økonomisk lønnsomt?

Annonse:


Du kan få inntil 28.750 kroner i støtte fra Enova hvis du installerer solcelleanlegg i din bolig i Norge.

Fra i fjor sommer gjelder det også norske fritidsboliger.

– I 2018 ble det delt ut i underkant av 15,3 millioner kroner til 837 solcelleanlegg på private boliger, hvorav 19 av disse var fritidsboliger, sier kommunikasjonsrådgiver i Enova, Espen Sletvold, til Pengenytt.

Antallet boliger som fikk støtte i 2015, 2016 og 2017 var hhv 76, 145 og 539.

Veksten har med andre ord vært formidabel, selv om nivåene fortsatt er relativt lave.

Om forventningene til 2019, svarer Sletvold følgende:

– Vi forventer en fortsatt vekst, men skal være forsiktige med å komme med noen prognoser.

Les også: Nå kan du få støtte til energitiltak på hytta

Trekker frem flere faktorer som mulige årsaker

Kommunikasjonsrådgiver Espen Sletvold i Enova. Foto: Enova

I fjor økte den gjennomsnittlige kraftprisen med 35 prosent sammenlignet med 2017, ifølge NVE.

Det førte til at strømkunder med et forbruk på 20.000 kWh fikk en strømregning som var 3400 kroner høyere enn året før.

Kommunikasjonsrådgiveren i Enova er ikke i tvil om at høye kraftpriser er én av flere faktorer som har betydning for hvor mange som går til anskaffelse av et privat solkraftverk:

– Strømpris er nok utvilsomt en faktor som påvirker dette, selv om det finnes en rekke mer kostnadseffektive tiltak for å redusere strømutgiftene om vinteren.

– Økende klimaengasjement og naboeffekten du får når flere og flere ser at andre i sitt nærområde installerer solceller, er trolig andre drivere, legger han til.

I tillegg ser Enova tegn til at de som installerer solceller ofte har el-bil. Et økende elbilsalg vil da kanskje også bidra til flere solcelleanlegg, spår Sletvold.

Kommunikasjonsrådgiveren nevner dessuten at en stadig voksende tilbudsside, hvor flere og flere aktører kommer på banen, også vil få betydning for etterspørselen.

Les også: Nettleien din kan bli redusert med 2000 kroner i året fra 2025

Er det økonomisk lønnsomt?

Egenprodusert solenergi har av mange blitt ansett som ulønnsomt i Norge, selv med støtte fra Enova og enkelte kommuners egne støtteordninger.

Det er i alle fall konklusjonene i en rapport fra THEMA Consulting i 2015, en rapport fra Accenture og WWF Verdens naturfond i 2016 og en beregning foretatt av Pengenytt året etter.

Dette skyldes blant annet høye priser på solceller, svake subsidieordninger og for lave strømpriser.

Dersom installasjonskostnadene fortsetter å falle og/ eller strømprisene øker mer enn ventet, blir regnestykket selvfølgelig et helt annet.

Det skal også nevnes at miljøgevinsten, samt muligheten for å være delvis selvforsynt med elektrisitet, har en verdi som ikke er like enkel å tallfeste i en lønnsomhetsvurdering.

Les også: Så mye må strømprisen øke for at solcellepanel på taket skal bli lønnsomt

Konkluderte med at solceller er lønnsomt, men at det er stor usikkerhet

Multiconsult ASA er et rådgivende ingeniørselskap. Bildet viser hovedkontoret på Skøyen i Oslo. Foto: Wikimedia commons/ Erlend Bjørtvedt (CC-BY-SA)

Ikke alle konkluderer med at solceller er ulønnsomt. I fjor utarbeidet Multiconsult og Asplan Viak en rapport på oppdrag fra Solenergiklyngen.

I et tenkt eksempel fant de en internrente på 5,44 prosent, noe som er en betydelig bedre avkastning enn du får i bankrente.

Antatt tilbakebetalingstid var på 19 år og netto nåverdi av investeringen kom på 43.127 kroner.

I og med at en investering i solceller har en forventet levetid på 25-30 år, er det imidlertid en rekke usikkerheter knyttet til beregninger av lønnsomhet, ifølge rapporten.

Disse vil dessuten variere fra prosjekt til prosjekt.

– Vi regner mest på større anlegg på kommersielle bygg. Uansett må man sette opp sitt eget regnestykke, svarer Øystein Holm, seniorrådgiver i Multiconsult, på spørsmål om solceller på hustaket er økonomisk lønnsomt eller ikke.

Les også: Strømekspert om ny strømavtale til Coop-medlemmer: – Nesten for god til å være sann

Integrerte solceller i tak og vegger kommer

Er du av den oppfatning at solceller på taket skjemmer utseendet til boligen din, finnes det også bygningsintegrerte solceller i tak, vegger, glassfasader og andre deler av et bygg.

Mens Otovo har begynt å tilby takstein med innebygde solceller, kan du få ferdig integrerte solcellepaneler i vegger hos Solenergi FUSen.

– Integrerte løsninger er ekstra flott, men det er også ekstra dyrt, forteller Thor Christian Tuv, daglig leder i Solenergi FUSen.

– Det passer for noen, men ikke alle. Sånn forblir det en stund til, inntil vegger og tak leveres fra fabrikk med solceller i, tror han.

Selv om FUSen kun leverer til bedrifter, kan private henvende seg til Soleliten.no, som er et samarbeid mellom FUSen og Berggård Amundsen & Co.

Ifølge Øystein Holm i Multiconsult er det en økende interesse for bygningsintegrerte produkter til næringsbygg og en tilsvarende økende tilgang fra leverandørene.

Han har derimot ingen oversikt over privatmarkedet, oppgir han.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Så mye strøm sparer du med varmepumpe

Dyr euro kan bety 2000 kroner i økt strømregning

Kunde til Eidsiva Nett må ut med 5660 kroner i årlig gebyr for AMS-nekt

Forbrukertilsynet vil straffe telefonselgere i Telenor

Skatt til gode eller restskatt? Du kan sjekke allerede nå