Tror nye tall om kortbruk kan tyde på at enda flere kutter ut kontanter

Kortbruken fortsetter å øke, ifølge Nets. Illustrasjonsfoto: DNB

Antall kortkjøp øker, men gjennomsnittlig handelsbeløp per transaksjon går ned. Ekspert tror det kan tyde på at stadig flere kutter ut kontanter og i større grad benytter betalingskortene også til småkjøp.

Annonse:


Tall fra Nets og Vipps AS viser at det i januar ble gjennomført 145,8 millioner kortkjøp, en vekst på 4,3 prosent i forhold til januar 2018.

Pressesjef for Nets i Norge, Stein Arne Tjore. Foto: Nets

Betalingskortene ble benyttet til å handle for 46,3 milliarder kroner, en økning på 2,2 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Altså noe lavere enn veksten i antall kortkjøp.

– Gjennomsnittsbeløpet i januar var på 317,7 kroner, og dette er første gang vi ser et snittbeløp på under 320 kroner. Dette kan tyde på at stadig flere kutter ut kontanter og i større grad benytter betalingskortene også til flere småkjøp, sier Stein-Arne Tjore, pressesjef for Nets i Norge, i en kommentar.

Les også: Regjeringen innfører strengere krav til forbrukslån og kredittkort

BankAxept er mest vanlig

Bankkort med BankAxept ble i januar benyttet 123 millioner ganger, noe som er 2,3 millioner mer enn samme måned i fjor.

Det ble handlet varer og tjenester med BankAxept for 36,8 milliarder kroner.

I tillegg til BankAxept-kort, fordeler kortbruken seg på ulike internasjonale kort, kredittkort og elektroniske gavekort.

Les også: Du kan spare 2500 kroner på å bruke riktig betalingskort i utlandet

Andelen kontaktløse betalinger fortsetter å øke

I januar «tæppet» nordmenn nesten 8,2 millioner ganger med BankAxept-kort, en økning på 2,1 prosent sammenlignet med desember 2018.

– Ser vi på andelen av kontaktløse betalinger i forhold til antall totale BankAxept kjøp, så har denne andelen økt fra 5,4 prosent i desember til 6,7 prosent i januar, sier Hanne Kjærnes, kommunikasjonssjef i Vipps AS, som BankAxept er en del av.

– Dette skyldes at det er stadig flere kontaktløse kort ute blant forbrukere, samtidig som flere utsalgssteder ser verdien ved å åpne for denne muligheten. Vi tror veksten vil ytterligere forsterke seg i løpet av året, noe som vil være til stor fordel for både butikkene og kundene siden det går mye raskere å betale kontaktløst, legger hun til.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook, Twitter eller LinkedIn.

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Er det egentlig tryggere å bruke kredittkort enn debetkort på nett?

Frekk svindelmetode med kredittkort brer om seg

Nye krav til bankene skal sikre oss kontanter i krisesituasjoner

Dette er de nye reglene for innskuddsgarantien fra nyttår

Glem forbrukslån! Du kan låne gratis av staten