Energiskalaen sprengt – Nå blir det ny energimerking

Nye energietiketter skal nå gi bedre forbrukerinformasjon med ny skala og nytt utseende. Bilde: NVE

Nå justeres energiskalaen på kjøleskap, vaskemaskiner og annen elektronikk. Nytt regelverk stiller strengere krav til produktene, og ingen av dagens produkter blir merket med A.

Nye energietiketter med ny skala og nytt utseende skal nå gi bedre forbrukerinformasjon, melder Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund. Foto: Stig Storheil/ NVE

I tillegg vil strengere energikrav i de nye etikettene gi en årlig energibesparelse i EU-landene på anslagsvis 38 TWh fra 2030, noe som tilsvarer rundt en tredjedel av hele Norges energiforbruk.

Dette fordi produsentene vil strekke seg etter å produsere enda mer energieffektive produkter.

– Energieffektivisering er viktig når vi skal elektrifisere samfunnet. Vi må sørge for å bruke strømmen mest mulig effektivt, for å unngå unødvendige naturinngrep og unødvendige prisøkninger. Energimerking av produkter er viktig for at forbrukerne kan ta informerte valg, sier vassdrags- og energidirektør, Kjetil Lund, i meldingen.

Den 19. mars ble regelverket som innfører de nye energietikettene tatt inn i EØS-avtalen. Nå blir dette regelverket også en del av norsk rett.

Les også: Om lag 90.000 får nå til sammen 260 millioner kroner for å betale høye strømregninger

Saken fortsetter under annonsen:


Energiskalaen er sprengt – B er den nye A

Energimerking har gjort at produsentene har laget stadig mer energieffektive produkter. Utviklingen har gått så raskt og produktene blitt så mye bedre at man så seg nødt til å utvide skalaen med: A+, A++ og A+++.

For mange produktgrupper ligger nå de fleste produktene i de tre øverste klassene, og framstår alle som veldig energieffektive, selv om det i realiteten kan være store forskjeller.

– Produsentene har laget produkter som har sprengt skalaen. For å motivere dem til å lage enda mer energieffektive produkter, får de beste produktene på markedet i dag typisk B eller C på den nye skalaen. Et produkt som får en B eller C kan dermed være det mest energieffektive produktet som er mulig å kjøpe i dag, forklarer Lund.

I stedet for å legge til nye karakterer med plusser når produktene blir mer energieffektive, vil man i stedet justere kravene for de ulike karakterene med jevne mellomrom.

I første omgang er det fem produktgrupper som får ny etikett, men alle andre produktgrupper vil få ny etikett i årene som kommer.

Les også: Boligselger må trolig punge ut 100.000 kroner etter å ha oppgitt for lavt strømforbruk

Godt verktøy for forbruker. Dette er nytt

Slik ser den nye energimerkingen ut. Bilde: NVE

Energietiketten er lett synlig og lett å lese. Om du ikke bruker mye tid på å finne det aller beste produktet, så har ordningen allikevel gjort mye av jobben for deg.

Etter hvert som regelverket har fått virke, er nemlig erfaringene at de dårligste produktene fases ut og de mer effektive produktene står igjen. Det kan sees på salgsstatistikken.

Det er flere nyttige endringer på selve etiketten:

  • Den nye energiskalaen går fra A til G
  • Du kan skanne en QR-kode for mer informasjon om produktet
  • Støyskala over hvor mye lyd produktet lager
  • Vannforbruk per vaskesyklus, mot vannforbruk per år før
  • Energibruk per 100 vask eller 1000 timers bruk av TV, mot energibruk per år tidligere
  • Hvor lenge økoprogrammet varer (på vaskemaskin og oppvaskmaskin)

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Skattekalender for 2021: Her er de viktigste datoene

Svakhet i 650.000 røykvarslere kan føre til at de selvantenner eller at de ikke varsler ved brann

Slik oppretter du en gyldig og dekkende fremtidsfullmakt

Dette var de ti mest solgte bilmodellene i Norge i 2020

Her skal Vinmonopolet åpne nye butikker i 2021