Svakhet i 650.000 røykvarslere kan føre til at de selvantenner eller at de ikke varsler ved brann

Slik skal røykvarsleren se ut: 9 volts batteri festet til batteripute. Foto: If

650.000 røykvarslere i Norge bør skiftes ut. Årsaken er en designsvakhet gjør at røykvarslerbatteriet kan settes inn feil, kortslutte og utvikle sterk varme og røyk.

Har røykvarsleren din 9 volts batteri, men mangler batteripute som hjelper deg å sette batteriet riktig vei?

Da bør du skaffe en ny varsler, mener myndighetene og forsikringsselskapet If.

De siste årene har det vært flere tilfeller hvor røykvarslere har blitt svært varme og kortsluttet. Flere ganger har det kommet røyk. Noen varslere har endt opp som forkullede rester med svarte svimerker i taket.

Før jul gikk derfor Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og Direktoratet for byggkvalitet sammen ut og advarte om svakheten i mange røykvarslere.

Nå følger også forsikringsselskapet If etter med en advarsel.

Saken fortsetter under bildet.

Slik ser tilkoblingspolene ut på en røykvarsler uten batteripute. I slike varslere er det lett å sette batteriet feil. Illustrasjonsfoto: If

Les også: I disse bankene får du best rente på sparepengene dine

Solgt i ulike kjeder og på nettet

Branningeniør Anders Rørvik i If ber alle sjekke røykvarslerne hjemme så raskt som mulig. Foto: If

– Røykvarslere skal varsle oss om brann, og gi oss nok tid til å komme oss i sikkerhet. De skal i hvert fall ikke være en mulig årsak til brann, og vi må være sikre på at de virker og kan varsle oss, sier branningeniør Anders Rørvik Ellingbø i forsikringsselskapet If i en melding.

– Dessverre ser vi at den typen røykvarslere som bruker 9 volts batteri, men som ikke har batteripute, kan kortslutte. Det er flere rapporter om at det har utviklet seg sterk varme og røyk når batteriet er satt inn feil vei. Noen varslere har blitt forkullet. Sjekk røykvarsleren din i dag, og se om den har batteripute. Hvis ikke, bør du bytte den ut, oppfordrer Ellingbø.

Røykvarslerne er blitt solgt under ulike merkenavn i butikkjeder og på nettet.

If hevder selv at de aldri har solgt denne type varslere, men ønsker å hjelpe kundene som har kjøpt andre steder.

Les også: Dette bør du gjøre når du får egen pensjonskonto

Viktig at røykvarsleren virker

– Vi i If deler bekymringen til myndighetene for røykvarslere som mangler batteripute. Røykvarslere skal jo forhindre branntragedier, ikke bidra til dem, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If i meldingen.

– Vår største bekymring er at det kan være røykvarslere der ute om ikke virker som de skal, fordi batteriet er satt inn feil vei. Det kan få alvorlige konsekvenser hvis en brann skulle begynne om natten når alle i huset sover, sier Clementz.

Annonse (saken fortsetter under):


Dette må du se etter:

  • 9 volts batteri er det firkantede batteriet med to poler på toppen som folk flest forbinder med røykvarslerbatterier. Det er røykvarslere som bruker 9 volts batteri du må sjekke.
  • Batteripute er den lille delen med ledninger som du løfter forsiktig ut av røykvarsleren for å koble batteriet til. Den ser nesten ut som den har to øyne: Dette er polene batteriet festes i, og innretningen er slik konstruert at det er umulig å sette batteriet feil. Har røykvarsleren batteripute, trenger du ikke bytte.

Saken fortsetter under bildet.

Mangler røykvarsleren din en slik batteripute? Da bør den skiftes ut. Illustrasjonsfoto: If

Selv om det er tillatt å selge røykvarslere uten batteripute, anbefaler myndighetene at du skifter ut alle røykvarslere uten batteripute.

Dette gjelder imidlertid ikke røykvarslere som er levert og montert av alarmselskaper eller røykvarslere som benytter andre typer batterier enn 9 volt.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Skattekalender for 2021: Her er de viktigste datoene

Slik oppretter du en gyldig og dekkende fremtidsfullmakt

Dette var de ti mest solgte bilmodellene i Norge i 2020

Fra nyttår må alle beboere i borettslag og sameier være med å betale for elbilladere

Nytt selskap varsler snarlig oppstart av flyvninger i Norge