Fra flisespikkeri til seddeltrykkeri: Fullpakket boklansering om penger

sverre morken Kunstneren Sverre Morken. Foto: Museumsforlaget.

Som en del av den tradisjonsrike Hjerleid-utstillinga ble det i år arrangert et bokbad i forbindelse med lanseringen av den nye boka om kunstneren Sverre Morken. Her deltok både Morken selv med et minikåseri, forlagsredaktør i Museumsforlaget Maria Veie Sandvik og forfatter Inger Lise Libakken.

– For en dag! Sverre Morkens møysommelige arbeid gjennom 45 år og mitt eget nitidige forskningsarbeid gjennom åtte år er samlet og klar for verdens øyne, sier en smilende Inger Lise Libakken.

Praktboka «Sverre Morken. Et kunstnerskap i miniatyr på frimerker og pengesedler« omhandler Morkens kunstnerskap som gravør, seddel- og frimerkekunstner. Han står bak 10,5 % av alle norske frimerkeutgivelser gjennom tidene. Morken er likevel mest kjent for å ha hatt det kunstneriske ansvaret for utgave sju av norske kronesedler (1994–2020), med graverte portretter.

– Hjerleid ble valgt som lanseringssted av flere grunner: Morken startet sin utdanning som treskjærer her for 60 år siden i år, og dette ble begynnelsen på hans vei som kunstner. Han har hatt hjerte for, og vært engasjert i, driften av skolen helt fram til i dag. Hjerleid er dessuten et av svært få læresteder i landet som underviser i «utrydningstruede» håndverk, slik gravering for frimerker og pengesedler er, sier Inger Lise Libakken.

– Det å se utover en så stor og forventningsfull tilhørerskare var dagens høydepunkt for meg – en herlig bekreftelse på at innsatsen var verdt det for (mange) flere enn meg, og at boka definitivt har livets rett! Jeg føler meg takknemlig, ydmyk og stolt, avslutter Libakken.