15.000 elever unnlot å søke på stipend de har rett på

Mange elever går hvert år glipp av flere tusenlapper i stipend, bare fordi de ikke søker. Bildet viser Thor Heyerdahl VGS i Larvik. Foto: Peter Fiskerstrand/ Wikimedia commons

Elever på videregående skole får opptil 3750 kroner i utstyrsstipend, men i fjor var det 15.000 som ikke søkte.

Alle med lovfestet rett til tre års videregående skole, med unntak av lærlinger, lærekandidater og praksisbrevkandidater, kan få utstyrsstipend på opptil 3750 kroner for dette skoleåret.

Dette er ment å bidra til å dekke skolemateriell, som for eksempel anskaffelse av PC, bøker eller kokkeklær. 

For at du skal motta dette stipendet, kreves det at du sender inne en søknad.

Det er også verdt å vite at når du søker på dette stipendet, vil Lånekassen dessuten automatisk vurdere om du har rett til grunnstipend og reisestipend.

I skoleåret 2016/17 var det imidlertid hele 15.000 elever med ungdomsrett som ikke søkte om nevnte utstyrsstipend, viser data Pengenytt har fått tilsendt fra Lånekassen.

Tilsvarende tall for skoleårene 2015/16 og 2014/15 var hhv 14.900 og 8200.

Les også: Ny aktør vil selge russeutstyr til halv pris

Holder ikke bare å søke

Dersom vi ser på utnyttelsesgraden, det vil si andelen av dem med ungdomsrett som faktisk mottok stipend, var den på 86 prosent i 2016/17.

158.600 av 183.400 elever med ungdomsrett mottok stipendet i fjor.

Dette er noe høyere enn 2015/16 (84 prosent), men lavere enn i 2014/15 (90 prosent).

Annonse:


Det betyr at 14 prosent, eller 24.800 elever, ikke fikk et stipend de var berettiget til i fjor.

At dette tallet er høyere enn antallet som unnlot å søke, forklarer kommunikasjonsrådgiver Lars Erik Skarholm i Lånekassen slik:

– Alle elever med ungdomsrett som søker om stipend til videregående skole får utstyrsstipend, men de må skrive under på avtalen om støtte og faktisk møte opp til undervisningen før de får utbetalt pengene.

Les også: Flytte hjemmefra? Du kan være innboforsikret gjennom foreldrene dine

Tabellen viser hvor stor andel av dem med ungdomsrett som søkte om utstyrsstipend og hvor mange som faktisk fikk det. Kilde: Lånekassen

Går glipp av millioner

Utstyrsstipend tildeles etter tre ulike satser, hhv 1014, 2245 og 3750 kroner for dette skoleåret, avhengig av hvilken utdanning du tar.

Hvor mange som har søkt på stipendet i år, blir først kjent til våren. Men hvis vi antar at like mange unnlater å søke i år som i fjor, altså rundt 15.000, vil elevene gå glipp av til sammen mellom 15,2 og 56,3 millioner kroner.

Alt avhengig av hvilke elever som ikke søker, og hvilken sats de er berettiget til.

– Det kan være mange årsaker til at ikke alle søker, har kommunikasjonsdirektør Anne-Berit Herstad i Lånekassen uttalt til Pengenytt tidligere.

Les også: Skoler tar opptil 1300 kroner for å kopiere vitnemålet

Informerer i mange kanaler

Hun ville ikke spekulere noe mer utover det, men opplyste at Lånekassen er svært opptatt av at elevene søker, samt får en god kundeopplevelse i prosessen.

– Vi informerer elever i mange kanaler om at de må søke på utstyrsstipendet. Elever i videregående skole får en e-post fra oss i juli, med en påminnelse. De som skal begynne i VG1 får en SMS fra oss, i det de har fått skoleplass gjennom Vigos system. Vigo og videregående skolene informerer også om stipendet på sine nettsider og i annet informasjonsmateriale, sa hun, før hun la til:

– Rådgivere på skolene, inkludert i 10. klasse, informerer elever og foreldre om at de må søke. Vi har brukt annonseringer på Facebook mot elever og foreldre om stipendet og har hatt flere statusoppdateringer på vår egen Facebookside for videregående.

Hele utstyrsstipendet blir utbetalt ved skolestart. Dersom du bytter til en utdanning med høyere stipendsats, kan du få utbetalt differansen hvis du husker å sende inn en ny søknad til Lånekassen.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Slik blir vinnerne av Facebook-konkurranser trukket ut

Dette er sjefen for banken med de mest fornøyde kundene

Så mye må strømprisen øke for at solcellepanel på taket skal bli lønnsomt

Du slipper å installere DAB-radio i din gamle bil