Advarer mottakere av gavekort

Privatøkonom Endre Jo Reite i BN Bank anslår at mottakere av gavekort tapte 1,5 milliarder kroner i fjor, og at tapet i år vil bli enda høyere. Foto: BN Bank ASA/ Geir Mogen

Gavekort anses av mange som en genial gave, men sannheten er de i varierende grad blir brukt. Det samlede tapet til gavemottakerne anslås å utgjøre et milliardbeløp per år.

Gavekort er populære å gi bort, og det er kanskje ikke så rart med den velstanden vi har i dag. For hva gir man til dem som «har alt» fra før?

Å gi penger til sin far, tante eller svoger kan føles lite kreativt og upersonlig. Med et gavekort får du i det minste en mulighet til å styre mottakeren i retning av en viss type gave, som for eksempel klær, kulturopplevelser eller reiser.

Problemet er at mange gavekort ikke blir benyttet før utløpsdato.

For mottakeren innebærer det at vedkommende ikke får noen glede av gaven, og for giveren at det var bortkastede penger.

Privatøkonom Endre Jo Reite i BN Bank tror rekordmange har valgt å gi gavekort under koronapandemien, og at det er svært uheldig. 

– Ser man i regnskapene til rene gavekortselskaper, så blir mellom tre og sju prosent av beløp innbetalt på slike kort aldri brukt, men utløper eller blir borte i ulike gebyrer. Dette gjelder rene pengekort, og kommer på toppen av kjøpsgebyrene giveren har betalt. For gavekort i enkeltbutikker og på opplevelser er sannsynligvis tapet minst det dobbelte, sier Reite til Pengenytt.

Les også: Få vet at de har fem års reklamasjonsfrist på mobilen

Gavekort for milliarder går tapt hvert år

Det er så godt som umulig å finne ut hvor mange gavekort som selges hvert år og hvor stor andel av dem som brukes. Reite anslår likevel at gavekort verdt over 1,5 milliarder kroner løp ut i 2020, og han tror tapene i 2021 blir enda større.

Økonomiprofessor Ola Grytten ved Norges Handelshøyskole har tidligere beregnet at gavekort og tilgodelapper for 2,5 milliarder kroner blir liggende ubrukt hvert år.

Beregningen var da basert på at det totalt ble solgt gavekort for 15-20 milliarder kroner i året, uten at Grytten hadde nøyaktige tall på det.

Annonse (saken fortsetter under):


– Penger er et fantastisk mye bedre alternativ, og de fleste økonomer vil gå langt i å advare mot gavekort. I «gamle dager» var det et poeng at man kunne få mer på salget med et gavekort, men med et lite unntak for noen varer som bøker og klær, så er det nær kontinuerlig en eller annen form for salg. Ulempene er derfor langt større enn fordelene, sier Reite.

I tillegg til egen sløvhet, har du også en annen risiko. For dersom butikken du har kjøpt gavekort i går konkurs, så er pengene på gavekortet tapt. Her er det naturlig nok høyere risiko nå enn normalt.

– Det er veldig positivt der gavekort har blitt brukt for å støtte lokalt næringsliv, men også her er det viktig at de faktisk brukes raskt, sier privatøkonomen.

Les også: Nytt selskap varsler snarlig oppstart av flyvninger i Norge

Legg en felles plan for bruk av gavekortene

– Uten en klar plan for å bruke gavekortene, så kan du regne med at 10-15 prosent av dem vil løpe ut eller gå tapt. Dersom vi hjelper hverandre, og man samarbeider i familien om å legge en gavekort-plan, kan dette gi en potensiell milliardgevinst, sier Reite.

Han foreslår at man setter seg ned og lager en liste i felleskap, og at familiemedlemmene kjøper ut eller bytter gavekort internt før handleturen.

– Litt enkel koordinering, og ikke minst planlegging i felleskap, kan sørge for at gavekortene blir utnyttet. Det kan unngå frustrasjon. Vi er i ulik grad god til å planlegge, og glemmer man gavekortene i noen uker, så er det stor sannsynlighet for at de dukker opp til stor irritasjon om noen år når de er utløpte, fortsetter Reite.

Reite anbefaler også sterkt å selge gavekort du ikke tror du vil bruke.

– Om du ikke har noen i familien som kan benytte kortene, så er det mulig å selge dem til andre. Vær likevel påpasselig med at det kan være krevende å sikre at man ikke blir lurt ved gavekortsalg, så familie og venner er det enkleste alternativet.

Les også: Fra nyttår må alle beboere i borettslag og sameier være med å betale for elbilladere

Uten utløpsfrist må gyldigheten være minst tre år

Står det ikke utløpstid på gavekortet, er hovedregelen at det er gyldig i tre år, men svært mange aktører opererer med kortere utløpstider.

Noen aktører med pengekort har også ulike gebyrer som belastes kortene dersom de ikke brukes omgående. Det kan gjøre at pengene gradvis blir borte.

– Bruker du gavekortene raskt, unngår du bekymringer. Men før du venter, bør du i det minste lese den lille skriften, ellers kan du få deg en overraskelse når det skal brukes, avslutter Reite.

Forbrukerrådet mener det typisk finnes seks gavekort-feller, og de er som følger:

  • Foreldelse. Dette kan unngås ved å bruke det raskt eller legger inn en påminnelse i kalenderen om kortets utløpsdato.
  • Tap/ mistet kort. Tips: Oppbevar alltid kortet i lommebok/veske. Ta bilder av begge sider av gavekortet, i tilfelle det kan brukes ved mistet kort.
  • Gebyrer. Tilpass bruken til vilkårene. Hvis det påløper et gebyr hver gang kortet brukes, er det mest økonomiske å gjøre ett, stort kjøp. Hvis det påløper et gebyr per måned, benytt kortet så raskt som mulig.
  • Kan ikke brukes på salg. Her må giver sette seg inn i reglene før kjøp.
  • Kan bare brukes én gang. Planlegg bruken av kortet. Kjøp noe som koster minst like mye som gavekortets pålydende.
  • For smalt bruksområde. Med mindre giver kjenner mottaker veldig godt, kan et «smalt» gavekort knyttet til en enkeltbutikk føre til at det ikke blir brukt.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Skattekalender for 2021: Her er de viktigste datoene

Dette var de ti mest solgte bilmodellene i Norge i 2020

Slik oppretter du en gyldig og dekkende fremtidsfullmakt

Advarer mot svindelforsøk rundt koronavaksinen

Dette skjer om du overfører penger til feil konto