Virke forventer en halvering av antall sommerjobber i år

Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, forventer en halvering av antall sommerjobber i år. Foto: Virke

Kun 18 prosent av virksomhetene planlegger å ansette sommervikarer i år, viser en undersøkelse fra Virke. Det er en halvering fra i fjor. Ungdom må dessuten konkurrere med permitterte om jobbene.

Mens 36 prosent av virksomhetene hadde ferievikarer i fjor, planlegger bare 18 prosent av virksomhetene å ha det i år.

Det viser tall fra Virkes årlige medlemsundersøkelse om sommerjobber, utført 4. – 6. mai.

Annonse:


– Det ligger an til en halvering av antall sommerjobber i år. Dette er dårlig nytt for ungdommen. Nedgangen i sommerjobber har vært en trend over tid, men i 2020 er det et stup, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, handels- og tjenestenæringens hovedorganisasjon.

Det er nedgang i så godt som alle Virkes bransjer. Størst er nedgangen innenfor faghandelen; som klær og skobutikker, innen kultur og opplevelse, reiseliv og trening.

Les også: Dette er de siste privatøkonomiske konsekvensene av koronakrisen

Ungdom må konkurrere med permitterte

Undersøkelsen viser videre at virksomheter med størst omsetningstap i april er minst klare for å ta inn sommervikarer.

– Det er dessverre mange av virksomhetene som vanligvis tar inn flest sommervikarer som også er hardest rammet av omsetningssvikt på grunn av korona, slik som i turistnæring, servering, opplevelser og kulturvirksomhet, sier Kristensen.

Det er per nå 408.400 registrerte arbeidssøkere hos Nav. Ungdom mellom 15-17 år søker vanligvis på jobber som ufaglærte, men det er fra nettopp slike stillinger det er mange permitterte nå, så da blir konkurransen om jobbene hardere.

– Nå er det viktig å få de permitterte tilbake i jobb. Samtidig er en sommerjobb en uvurderlig anledning til å få den første arbeidspraksisen og det er viktig for næringslivet at vi ruster neste generasjons arbeidstakere, sier Virke-sjefen.

Virke-sjefen mener dette er noe politikerne må ta på alvor.

– Virkes sommerjobbundersøkelse viser viktigheten av at politikerne sentralt og lokalt gir næringslivet god forutsigbarhet for å kunne planlegge og bemanne for sommeren og få både ansatte tilbake og sommervikarer -og at kompensasjonsordningene må treffe sesongbaserte næringer godt, avslutter Ivar Horneland Kristensen.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Seks grunner til at du ikke bør nedbetale studielånet raskere enn du må

Ny analyse viser at det har blitt betydelig vanskeligere for førstegangskjøpere

Andelen uføre er nå like høy som toppårene 2003 og 2004

Glem forbrukslån! Du kan låne gratis av staten

Mange bør nå endre skattekortet sitt