Viktig å sammenligne forbrukslån

Du kan spare mye penger på å sammenligne forbrukslån. Illustrasjonsbilde: Pixabay

Det er viktig å sammenligne forbrukslån, og man kan fort spare mange penger på å velge den riktige avtalen. Det kan virke som en umulig oppgave å finne frem til det helt riktige tilbudet, siden det finnes så mange muligheter, så hvor skal man begynne?

Artikkelen er skrevet av WeDigitize

Hva er et forbrukslån?

Forbrukslån er en bred betegnelse for lån av penger til ting og opplevelser, altså til noe du forbruker. Det kan for eksempel være et lån til en telefon, datamaskin, ferietur eller noe helt annet du har lyst til å bruke penger på. Husk på at et forbrukslån som regel er forbundet med en del ekstra omkostninger. Det er derfor viktig at du overveier om du faktisk er nødt til å låne, eller om du kan spare pengene selv.

Forbrukslån skiller seg fra andre typer lån som huslån, billån og båtlån ved at du ikke behøver å stille sikkerhet. Siden bankene og tilbyderne ikke krever sikkerhet, er forbrukslån forbundet med relativt høye renter og gebyr. Det kan derfor være en god idé å benytte seg av en sammenligningstjeneste, som for eksempel Moneybanker. På den måten kan du sammenligne de ulike tilbudene og finne frem til det lånet som passer best for deg.

Hvor mye koster lånet?

Når du søker om forbrukslån, så vil du kunne se gebyrer og både den nominelle og effektive renten i prislistene på bankenes nettsider. Her kan det være store forskjeller, så det handler om å lese hva som står med liten skrift, og ikke minst forstå hva de forskjellige begrepene betyr. De to viktigste begrepene du skal konsentrere deg om, er nominell og effektiv rente.

Den nominelle renten er selve renten på lånet i løpet av et år. Men den nominelle renten viser ikke hva lånet koster med etableringsgebyr, termingebyr og lignende. Først når alle gebyrene du skal betale inkluderes kan du se hvilke utgifter som er tilknyttet forbrukslånet. Dette heter den effektive renten, og det er denne renten du skal bruke når du skal sammenligne de ulike lånetilbudene.

Lag et budsjett

Mange glemmer å legge budsjett når de tar et forbrukslån. Det er en stor feil. Det er ganske enkelt essensielt å vite hvor mange penger man har til rådighet, og at man er i pluss hver måned.  Ellers blir det i siste ende ikke penger til overs, og man befinner seg plutselig i en ubehagelig situasjon med voksende gjeld. Derfor skal du sørge for å lage et budsjett og forholde deg til det når du sammenligner forskjellige forbrukslån.

Det kan være veldig lett å ta opp et forbrukslån. Ofte kan du inngå en avtale på få minutter og få pengene inn på kontoen samme dag. Det er likevel slik at når man snakker om å låne penger, da gjelder det å tenke seg om en gang eller to. Det er dessverre noen som setter seg i unødig gjeld og som får problemer med å betale tilbake lånet. Et forbrukslån er som skapt til livets store og små gleder, men gleden kan vise seg å bli kortvarig. Med kyndig veiledning og gode råd kan man få fullt utbytte av mulighetene et forbrukslån kan gi. Forbrukerrådet har gjennom mange år jobbet for å gi oss forbrukere makt og muligheten til å ta gode valg. Her kan du få vite alt du behøver innenfor de fleste tjenestene og områdene, blant annet hva du bør være oppmerksom på før du eventuelt tar opp et forbrukslån.