Dette er de mest attraktive arbeidsgiverne for studenter nå

Illustrasjonsfoto: Pixabay

Universum har spurt over 38.000 studenter i Norge, Sverige, Danmark og Finland om hvilke arbeidsgivere de foretrekker, samt hva som kjennetegner attraktive arbeidsgivere rent generelt.

Listen over de mest attraktive arbeidsgiverne byr ikke på veldig mange overraskelser, med EY og PWC på topp blant økonomistudentene (hhv tredje og andreplass i Norge).

De nordiske ingeniørstudentene fortrekker Microsoft, Rambøll og Sweco – virksomheter som også ligger i toppen i Norge.

De nordiske IT-studentene drømmer seg til Google, Microsoft og IBM, som ikke er ulikt topplisten i Norge.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Artikkelen fortsetter under tabellen.

Kilde: Universum

Dette er topplistene over drømmearbeidsgivere til nordiske studenter. Kilde: Universum

Populære Microsoft

Microsoft klatrer eller ligger stabilt på alle tre listene, noe som kan skyldes at sterke merkevarenavn ofte øker i attraktivitet i mer usikre tider.

– Den stabile posisjonen blant IT-studentene er vi stolte av. At vi i tillegg tiltrekker oss nye grupper med studenter som ønsker å jobbe hos oss, er et bevis på at Microsoft er en relevant arbeidsgiver på tvers av mange fagfelt. Det er interessant å se at vi klatrer på listene både for ingeniør- og økonomistudentene. Det sier noe om hvilke refleksjoner studentene gjør seg rundt fremtiden i jobbmarkedet, sier Kristin Ruud, HR-direktør i Microsoft Norge, i en pressemelding.

HR-direktør i Microsoft Norge, Kristin Ruud. FOTO: Microsoft Norge

HR-direktør i Microsoft Norge, Kristin Ruud. FOTO: Microsoft Norge

– Den digitale omstillingen er i full gang, og vil skyte mye større fart i årene fremover. Jeg tror studentene har forstått at teknologibransjen og Microsoft har en sentral rolle i den omstillingen alle bransjer opplever nå. Teknologi er den nye oljen, og vi har vel aldri vært oppfattet som så relevant for samfunnsutviklingen som akkurat nå, sier Ruud videre.

Les også: Globale aksjefond sliter med å levere god avkastning: Sjekk ut hvordan ditt fond har prestert

Trygghetssøkende nordmenn og finner

Når det gjelder hva de norske studentene verdsetter hos sin fremtidige arbeidsgiver, er det tydelig at oljekrisen har satt sitt preg på preferansene.

En trygg arbeidsplass er blant de viktigste egenskapene for norske ingeniør- og IT-studenter, noe som også er gjeldende for våre finske naboer. Det er imidlertid ikke like viktig for svenske studenter, hvor dette ikke engang er på topp ti-listen over viktige egenskaper.

– Finland har opplevd en langvarig krise, og nå begynner vi nordmenn å kjenne dette på kroppen også, sier Carlo Duraturo fra Universum i Norge.

Hos de svenske, finske og danske studentene er balansegangen mellom jobb og fritid det de legger mest vekt på ved en potensiell drømmearbeidsplass.

Les også: Nå blir det lettere å få dagpenger under utdanning og etablering av virksomhet

Statlige virksomheter

Det er dog en viss forskjell mellom nordmenn og finner. I Norge var det mange statlige og kommunale virksomheter som fikk en opptur på årets lister over de mest attraktive arbeidsgiverne. Den samme trenden ser man ikke i Finland.

– I Finland diskuteres det til dels massive kutt i offentlige budsjetter, og da er selv ikke statlige virksomheter lenger trygge. Vi er på ingen måte der i Norge, og de statlige virksomhetene opplever økt attraktivitet, sier Duraturo.

Les også: Ny TV til fotball-EM? Dette er de beste, i følge stor forbrukertest

Tøffe svensker og dansker

Den viktigste egenskapen hos arbeidsgivere, sett fra norske studenters ståsted, er imidlertid å være del av et godt arbeidsmiljø.

Igjen er vi svært like de finske studentene, mens danskene og svenskene i større grad er ute etter en god karriere og høye lønninger.

– Man sier jo spøkefullt at danskene og svenskene er bedre på business enn oss nordmenn, og det gjenspeiler seg i stor grad i hva studentene er ute etter, avslutter Duraturo.