Ruter har endret prisene, og to aldersgrupper kommer bedre ut

Ruter har justert prisene fra og med 27. januar. Foto: Charlotte Sverdrup/ Ruter

I går foretok Ruter sin årlige prisendring, noe som innebærer en prisøkning på de fleste billettyper. Samtidig heves aldersgrensen for både barn og ungdom til hhv seks og 18 år.

Annonse:


Fra 27. januar gjelder nye priser om du skal reise med Ruter.

Prismatrise 2019: Billettprisene økes generelt i tråd med fastsatt prisvekst på kommunaltjenesteyting på 2,8 prosent. Kilde: Ruter

– Billettinntektene er viktige for at vi fortsatt skal utvikle tilbudet, og derfor justerer vi prisene våre i tråd med kostnadsutviklingen i samfunnet for øvrig. Vi har også fått tilskudd fra Oslo kommune og Akershus fylkeskommune for å øke tilbudet i 2018, og vil øke dette enda mer i 2019 slik at kundene våre får et enda bedre kollektivtilbud, sier administrerende direktør i Ruter, Bernt Reitan Jenssen, i en pressemelding.

Ruters eiere; Oslo Kommune og Akershus fylkeskommune, ønsker å satse på barn og ungdom, og utvider derfor rabattene for disse gruppene.

Den nedre aldersgrensen for barn er hevet fra fire til seks år, noe som betyr at alle barn under seks år nå reiser gratis.

Den øvre aldersgrensen for barn er dessuten satt opp fra 16 til 18 år. Det betyr at ungdommer nå kan reise med enkeltbillett til barnepris frem til dagen de fyller 18 år.

Ungdom mellom 18 og 19 år får fremdeles ungdomsrabatt på 7- og 30-dagersbilletter.

Les også: Strømregningen ble 3400 kroner dyrere i fjor enn i 2017

Ombordtillegg for betaling med kontanter

– Gratis kollektivreiser frem til skolealder og halv pris frem til du er 18 år, er en gladnyhet for foreldre og ungdommer. Her reduserer vi kostnadene for barnefamilier. Ungdom er ofte mer avhengig av kollektivtransport enn de voksne. Det er derfor ekstra viktig å sørge for at ungdommene har et godt og rimelig tilbud. Endringen betyr også at flere barn reiser gratis når de er på tur med barnehagen, sier byråd for miljø- og samferdsel Lan Marie Berg i en kommentar.

Kjøper du enkeltbillett om bord på buss eller båt med kontanter, må du betale et ombordtillegg på 20 kroner for voksne (alle soner) og 10 kroner for barn og honnør (gjelder ikke ved påstigning utenfor sone 1).

Ombordtillegget er et tiltak for å gjøre kollektivtrafikken mer punktlig, ifølge Ruter.

Salg av billetter kontant om bord tar lang tid, og derfor er det viktig at flest mulig kjøper billett på forhånd, forklarer selskapet. 

Det er ikke mulig å kjøpe billett om bord på trikk og T-bane.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

I år kommer nye regler for EU-kontroll

Vurderer du å lease bil? Her er syv typiske feller

Dette er de beste «bensinkortene» å bruke i Norge og utlandet

Ny regjeringsplattform gir flere skatte- og avgiftsendringer

Mange vil få betydelig mindre dagpenger med nye regler