Eier du aksjer? Husk de nye reglene før du leverer skattemeldingen

I år kom det nye regler for formuesverdier i nystiftede ikke-børsnoterte aksjeselskap. Sjekk derfor aksjeoppgaven ekstra nøye i år. Foto: Skatteetaten

I år gjelder nye regler for formuesverdier i nystiftede ikke-børsnoterte aksjeselskap. Sjekk derfor aksjeoppgaven nøye før du leverer skattemeldingen, oppfordrer Skatteetaten.

Du bør følge ekstra nøye med hvis selskapet du har aksjer i har blitt stiftet, har kjøpt egne aksjer eller hatt kapitalendringer i 2019, skriver Skatteetaten i en pressemelding.

Marta Johanne Gjengedal, divisjonsdirektør i Skatteetaten. Foto: Skatteetaten

– Aksjeoppgaven bidrar til at du får de fradragene du har krav på fra dine aksjeinntekter og denne må du kontrollere før du leverer skattemeldingen. Du bør ta en ekstra titt når du har fått aksjeoppgaven og skattemeldingen, sier divisjonsdirektør i Skatteetaten Marta Johanne Gjengedal i meldingen.

De nye reglene for formuesverdier i nystiftede ikke-børsnoterte selskap innebærer at nystiftede selskaper skal verdsettes likt som andre ikke-børsnoterte aksjer til skattemessig formuesverdi.

– For deg som har aksjer i et selskap som ble stiftet, har kjøpt egne aksjer eller hadde kapitalendringer i 2019, vil det bety at formuesverdien er ukjent for oss og at dette ikke vil være forhåndsutfylt på skattemeldingen. Du kan selv ta kontakt med selskapet for å få disse opplysningene, forklarer Gjengedal.

Skatteetaten vil få opplysningene om formuesverdi fra aksjeselskapet når de leverer sin skattemelding. Du får da en ny aksjeoppgave som viser korrekte formuesverdier som ikke var forhåndsutfylt i skattemeldingen.

Nytt av året er også at dersom det kommer nye opplysninger om skattepliktig utbytte og gevinst eller tap, vil du motta en ny aksjeoppgave. Den vil ha med skattepliktige beløp som ikke var med i den forhåndsutfylte skattemeldingen.

– Mottar du en ny aksjeoppgave etter at du har levert skattemeldingen, må du kontrollere opplysningene opp mot den leverte skattemeldingen for å sjekke at den er korrekt. Hvis den ikke er det, må skattemeldingen oppdateres og leveres på nytt, sier Gjengedal.

Les også: Dette må gifte, samboere og småbarnsforeldre sjekke i skattemeldingen

Annonse:


Her er punktene du bør sjekke:

  • Salg og andre realisasjoner. Hvis Skatteetaten har fullstendig informasjon om realisasjoner av aksjer og utbytte, vil beløpene være forhåndsutfylte i skattemeldingen din. Dersom gevinst og tap mangler eller ikke stemmer, må du endre og levere aksjeoppgaven. Deretter må du føre riktige tall inn i skattemeldingen din.
  • Utbytte. Har du endringer eller tilføyelser tilknyttet utbytte, skal du endre direkte i skattemeldingen din. Du kan ikke gjøre endringer i aksjeoppgaven.
  • Formuesverdi. Formuesverdien er den skattemessige formuesverdien på aksjene ved utgangen av året. Formuesverdier av aksjer er forhåndsutfylt i skattemeldingen. Endringer eller tilføyelser skal gjøres direkte i skattemeldingen.
  • Ukjent verdi på ikke-børsnoterte aksjer. Dersom selskapet ble stiftet, har kjøpt egne aksjer eller hadde kapitalendringer i 2019 vil formuesverdien normalt være ukjent. Formuesverdien kommer i en oppdatert aksjeoppgave når selskapet har levert sin skattemelding, eller man kan få den direkte fra selskapet. Skatteetaten mottar selskapets skattemessige formuesverdi når aksjeselskapet leverer sin skattemelding. Dette er normalt mai, juni eller juli 2020. Da kommer en ny aksjeoppgave (RF-1088R) som viser formuesverdiene som var ukjente og som ikke var forhåndsutfylt i skattemeldingen.
  • Inngangsverdi. Inngangsverdien på aksjen er det du i utgangspunktet betalte for aksjen inkludert omkostninger. Du må endre og levere aksjeoppgaven hvis opplysningene om inngangsverdi over aksjer og egenkapitalbevis er feil eller mangelfulle.
  • Utenlandske aksjer som ikke står i aksjeoppgaven. Aksjeoppgaven inneholder kun opplysninger om utenlandske aksjer som er registrert på Oslo Børs. Nytt for inntektsåret 2019 er at alle norske banker og finansinstitusjoner skal innrapportere dine beholdninger i andre utenlandske aksjer med gevinst, tap og utbytte til Skatteetaten. Kontroller at tallene stemmer med det som er oppgitt i årsoppgaven fra banken din. Har du aksjer i Norge eller andre land som ikke er forhåndsfylt i skattemelding er du pliktig til å fylle dette ut selv. Alt skal rapporteres i skattemeldingen i Norge.
  • Aksjeopplysninger som ikke står i skattemeldingen (formue, utbytte og gevinst/tap). Leverer du skattemelding i gammelt format leverer du slike opplysninger i skjema «Gevinst, tap, utbytte og formue på aksjer og andre finansielle produkter» (RF-1159). Har du fått ny skattemelding, skal du føre opplysningene direkte i den nye skattemeldingen og du skal da ikke levere skjema RF-1159 i tillegg.

– Du trenger ikke levere oppdatert aksjeoppgave og skattemelding, hvis du ikke har gjort endringer, understreker Gjengedal.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Skatteetaten advarer mot å gå i den klassiske skattemeldingsfellen

Mange bør nå endre skattekortet sitt

Skattekalender for 2020: Her er de viktigste datoene

Her er 12 grep du kan gjøre før nyttår for å redusere skatten

Glem forbrukslån! Du kan låne gratis av staten