Enova endrer i støttetilbudet til privathusholdninger

SKRUR PÅ STØTTESATSENE: Markedet for blant annet luft-vann-varmepumper har utviklet seg positivt de siste årene. Derfor justerer Enova støttesatsene fra sommeren. Foto: Enova

Flere av tiltakene Enova støtter i boligmarkedet viser en positiv utvikling. Derfor justerer Enova flere støttesatser med virkning fra 1. juni i år. Samtidig blir det ikke lenger mulig å få støtte til varmestyringssystem.

Annonse:


– Hovedhensikten med Enovatilskuddet er å gi nødvendig starthjelp til gode og energieffektive løsninger som trenger et lite puff for å etablere seg i markedet. En viktig del av jobben vår er å vurdere når disse teknologiene kan klare seg med mindre hjelp eller helt på egne bein i markedet. De justeringene vi gjør nå gir oss rom for å bruke mer penger på andre gode boligtiltak, sier markedssjef Anna Barnwell i Enova i en pressemelding.

Fra 1. juni foretar Enova følgende endringer i støttesatsene:

  • Maksimalt støttebeløp til balansert ventilasjon endres fra 20.000 til 15.000 kroner
  • Maksimal støtte til biokjel endres fra 25.000 til 10.000 kroner
  • Maksimal støtte for væske-vann-varmepumpe endres fra 20.000 til 10.000 kroner
  • Maksimal støtte for luft-vann-varmepumpe og avtrekksvarmepumpe endres fra 10.000 til 5000 kroner
  • Den ekstra støtten som tidligere har blitt gitt til de som velger en varmepumpe med energimåler fjernes

Bare i 2018 ble det utbetalt støtte til over 5000 varmepumper gjennom Enovatilskuddet.

Det var en økning på cirka 50 prosent sammenlignet med året før.

– Sammen med bransjen har vi lykkes i å benytte det nært forestående forbudet mot å fyre med fossil olje til å etablere et marked for gode energifleksible alternativ som er levedyktig også etter 1. januar 2020. Nå er det på tide at vi ser resultater av markedsveksten i form av konkurranse og reduserte priser som kommer forbrukerne til gode, sier Barnwell.

Les også: Ordrene strømmer inn til leverandører av solcellepanel, og snart får de konkurranse fra Ikea

Konkurransedyktig

Markedssjef for bolig i Enova, Anna Barnwell. FOTO: Enova

Med den markedsutviklingen vi nå har sett, mener Enova at markedet vil være i stand til å tilby gode alternative oppvarmingsløsninger til oljefyren i den siste perioden fram mot, og etter innføringen av forbudet.

– Vi forventer en fortsatt positiv utvikling i kostnadene for varmeløsninger, og at disse etter hvert blir konkurransedyktige uten støtte. Det er også forutsetning for å få støtte til å fjerne oljefyren at en velger en av løsningene vi støtter. Dette utgjør 10.000 kroner som kommer i tillegg til støtten for ny varmeløsning. Hvis spådommene om høye strømpriser framover slår til, blir disse løsningene også enda mer attraktive sammenlignet med de som baserer seg på ren elektrisitet, sier Barnwell.

Økt volum og popularitet er også årsaken til at støttesatsen til balansert ventilasjon nedjusteres noe, mens endringen av støttebeløpet til biokjel er begrunnet i et ønske om å tilpasse støttenivået til de nye støttesatsene for varmepumpene.

Les også: Nå kan du få støtte til energitiltak på hytta

Kutter varmestyringsstøtte

For å få gammel støttesats må nevnte tiltak både være gjennomført og registrert hos Enova før 1. juni i år.

Det samme gjelder om du skal få penger tilbake for å ha installert varmestyringssystem. Enova har de siste årene gitt inntil 4000 kroner i støtte til boligeiere som tar i bruk slike system, men om tre måneder er det altså slutt.

– Denne teknologien er etter hvert blitt så rimelig og tilgjengelig at vi er trygge på at folk også vil velge dette uten vår støtte. Da er det riktig for oss å trekke oss ut, sier Barnwell.

Enova utbetalte hele 275 millioner kroner i støtte til boligtiltak i fjor, og har ingen intensjoner om å bruke mindre i år, ifølge markedssjefen.

– De justeringene vi gjør nå gjør vi ikke for å bruke mindre penger på boligtiltak, men for å sikre at vi bruker disse pengene riktig. For eksempel ønsker vi å stimulere flere til å gjøre en helhetlig energioppgradering av bygningskroppen når de likevel skal rehabilitere boligene sine. Vi vurderer også mulige nye tiltak.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Enova ga ut rekordstøtte til solceller i fjor

Så mye strøm sparer du med varmepumpe

Så mye må strømprisen øke for at solcellepanel på taket skal bli lønnsomt

Strømekspert om ny strømavtale til Coop-medlemmer: – Nesten for god til å være sann

En vannmåler kan spare deg for flere tusen kroner per år