KIWI krever gratis bind og tamponger på læresteder

kiwi KIWI vil ha gratis bind og tamponger. Foto: NorgesGruppen.

To av tre nordmenn ønsker gratis bind og tamponger på offentlige skoler og studiesteder. Nå lanserer KIWI aksjonen «Skolekravet». Tre av fire jenter i alderen 16-24 år har opplevd ubehagelige situasjoner som følge av manglende tilgang på bind og tamponger på sitt lærested.Det viser en ny undersøkelse Respons Analyse har gjennomført for KIWI.

Dagligvarekjeden lanserer i dag aksjonen “Skolekravet”, der målet er å få myndighetene til å innføre gratis bind og tamponger på offentlige skoler og læresteder i 2023. To av tre respondenter i undersøkelsen støtter kravet, og blant de spurte i aldersgruppen 16-24 år ønsker mer enn tre av fire at bind og tamponger skal bli tilgjengelig på utdanningsinstitusjoner.

– Funnene i undersøkelsen viser at det handler vel så mye om tilgjengelighet som økonomi. Altfor mange har hatt ubehagelige opplevelser når de har fått mensen på skolen, fordi de har manglet bind eller tamponger, sier Kristine Aakvaag Arvin, leder for kommunikasjon og bærekraft i KIWI.

UNICEF støtter initiativet

Hun får støtte av Kristin Oudmayer, direktør for barns rettigheter og bærekraft i UNICEF:

– UNICEF Norge mener Norge, på like linje med blant annet Skottland, Frankrike og New Zealand, bør gå foran som et foregangsland og sikre alle personer som menstruerer tilgang til gratis bind og tamponger på skolen. Det hersker fortsatt mye skam og tabu rundt det å ha mensen. Undersøkelsen viser at hele 77 prosent av de spurte har opplevd vanskelige situasjoner på skolen knyttet til å ha mensen. Dette mener vi det er mulig å gjøre noe med, slik at skolen blir et sted hvor alle elever kan fokusere på å lære og samtidig føle seg trygge og likestilte, sier Oudmayer.

Vil bidra til endring

KIWI er markedsledende innen salg av bind og tamponger og en av landets største dagligvarekjeder. Nå ønsker kjeden å synliggjøre problemet mange opplever og legge press på myndighetene.

– Vi i KIWI ønsker å bruke vår posisjon til å skape endringer og samtidig ta viktige kamper på vegne av våre kunder. Denne kampen går vi inn i for fullt, fordi vi mener det er riktig og viktig. Alle skal føle seg trygge på skolen, sier Arvin.

I Viken skal det gjennomføres et prøveprosjekt høsten 2022, der utvalgte skoler vil få gratis sanitærprodukter for jenter. Dette er et viktig steg i riktig retning mot en normalisering av menstruasjon, som lenge har vært tabubelagt og forbundet med skam. Det er likevel ikke nok, mener Arvin:

– Vi heier på testprosjektet, men vi mener jentene har testet lenge nok. Å ha bind og tamponger tilgjengelig på toaletter vil være med på å normalisere mensen, og derfor er det ekstra viktig å løfte problemstillingen.

Gratis bind og tamponger til medarbeiderne

KIWI har et flertall av kvinnelige medarbeidere, og mange av dem er studenter og skoleungdom.

Det er på vegne av både kundene og medarbeiderne at dagligvarekjeden tar denne kampen.

– Vi kan ikke kreve at myndighetene skal gå foran hvis ikke vi gjør det selv. Derfor vil alle våre medarbeidere heretter få gratis bind og tamponger, når de er på jobb. Samtidig markerer vi tiårsjubileet for vår bind- og tampongavtale ved å gi kundene våre hver andre pakke gratis ut året, sier Arvin.

Nå oppfordrer KIWI alle til å engasjere seg:

– Vi håper både kunder, bedrifter og organisasjoner blir med på aksjonen vår!

Se skolekravet.no for mer informasjon.