OBS!! Svindlere utgir seg for å være Skatteetaten igjen

Sikkerhetsdirektør Ragna Fossen i Skatteetaten advarer mot kriminelle som utnytter skattemeldingen til å svindle folk. Foto: Andreas Vatnøy/ Skatteetaten

Tradisjonen tro mottar mange av oss merkelige eposter i skattemeldingsperioden, og nå er svindlerne igjen i gang med å prøve å lure nordmenn ved å utgi seg for å være Skatteetaten.

Mange mottar i disse dager en epost med falske løfter om penger til gode og med logo og avsender som gjør det lett å tro at Skatteetaten er avsender.

Nå går Skatteetaten ut å advarer:

— Vi sender ikke lenker i epost eller sms, og etterspør ikke bank- eller kredittkortopplysninger i disse kanalene. Du mottar en epost fra Skatteetaten når skattemeldingen er klar, og blir bedt om å selv oppsøke våre nettsider og logge inn der, sier direktør for sikkerhetsstaben i Skatteetaten, Ragna Fossen, i en pressemelding.

— Vi opplever årlig at skattytere blir utsatt for mange store phishingbølger på viktige skattedatoer, oftest gjennom eposter med hensikt å lure mottakere til å klikke på lenker og gi fra seg sensitiv informasjon som senere kan brukes til svindel eller ID-tyveri, sier sikkerhetsdirektøren videre, og legger til:

— Det er et økende omfang på phishingforsøk i Norge og globalt, men heldigvis er bevisstnivået, skepsisen og kompetansen i befolkningen generelt forbedret. Likevel endrer også svindlerne taktikk og mange blir fortsatt lurt til å klikke på lenker.

Annonse:


Skatteetaten anmelder som regel phishing- og svindelforsøk der Skatteetaten benyttes som avsender, men først og fremst er det mottakerne som må være observante slik at de ikke blir lurt.

Skatteetatens tips til hva du kan gjøre for å forhindre at du blir lurt:

  • Se nøye på eposter og sms’er du mottar. Ta en kritisk vurdering og sjekk avsender, og tenk over om dette kan være riktig. Sunn skepsis er aldri feil.
  • Sammenlign avsender-adressen med tidligere ekte eposter/sms’er. Se spesielt etter falsk avsenderadresse, dårlig språk og stavefeil. De kriminelle blir stadig flinkere til å herme.
  • Vær særlig oppmerksom hvis du i en epost/sms blir bedt om å oppgi sensitive opplysninger som kontonummer eller sikkerhetskoder.
  • Ikke åpne vedlegg fra ukjente, klikk ikke på lenker ukritisk og skriv selv inn internettadresser i nettleseren.
  • Spesielt på mobil kan det være fristende og klikke på en lenke i farten, men ikke gjør det.
  • Er du i tvil, dobbeltsjekk med den riktige avsender på for eksempel Skatteetaten.no eller ring oss på 800 80 000.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Skattekalender for 2020: Her er de viktigste datoene

Mange kan redusere både formue- og eiendomsskatt ved å sjekke post 4.3.2 i skattemeldingen

Pensjonist trakk fra eiendomsskatten på selvangivelsen

Tre metoder for å selge din utleiebolig skattefritt

Har du solgt en arvet bolig? Ikke glem dette fradraget