Antall nordmenn som kjøper tjenester svart har mer enn halvert seg på ti år

Stadig færre husholdninger synes det er greit å bruke svart arbeid. Illustrasjonsbilde: Annie Gray/ Unsplash

Bare åtte prosent av nordmenn har handlet tjenester svart de siste to årene, viser en ny spørreundersøkelse. Det er godt over en halvering fra tilsvarende undersøkelser gjort for rundt ti år siden.

I en spørreundersøkelse utført av Opinion på vegne av Samarbeid mot svart økonomi (SMSØ) og Skatteetaten framgår det at kun åtte prosent av de spurte har handlet svart siste to år.

Det er en kraftig nedgang fra målinger gjort tidligere år, og aldri før har så få oppgitt at de kjøper svart arbeid.

Kilde: SMSØ

Svart arbeid blir da definert å være «arbeid som du betaler for kontant uten regning eller kvittering; arbeid der deler av betalingen holdes utenfor eller dersom noen jobber regelmessig for deg uten at dere oppgir betalingen til skattemyndighetene».

39 prosent tar kategorisk avstand fra svart arbeid ved å si at det aldri er akseptabelt, en økning fra 34 prosent for to år siden.

Les også: 1,2 millioner nordmenn har så langt i år endret skattekortet sitt for å unngå korona-restskatt

Mange årsaker til at vi ikke lenger vil kjøpe svart

– At 92 prosent av nordmenn konsekvent handler hvitt er veldig positivt for at vi skal ha et velfungerende, anstendig arbeidsliv. Det viser at de aller fleste ønsker et samfunn der folk bidrar til fellesskapet og sørger for at vi kan finansiere velferdsstaten, uttaler divisjonsdirektør Marta Johanne Gjengedal i Skatteetaten, i en melding.

Annonse:


Over 2000 personer ble i april og mai intervjuet i forbindelse med undersøkelsen, som gjennomføres hvert andre år for å kartlegge holdninger til svart arbeid.

De fleste oppgir at de handler hvitt fordi de generelt sett ikke ønsker å kjøpe svart, at de ønsker å bidra til fellesskapet, og at det er ulovlig å kjøpe svart.

Ønsket om kvittering og at det er vanskeligere å reklamere, er andre grunner.

Les også: Ny mobilapp gir deg oversikt over sterkt nedprisede varer før du går inn i en butikk

Nedgang i utsatte bransjer

Renhold og håndverkstjenester topper listen over tjenester som handles svart, men innen begge disse kategoriene er det ifølge undersøkelsen en positiv utvikling.

Andelen som sier de kjenner andre som har kjøpt svart, har også blitt betydelig redusert fra 34 til 20 prosent de siste fire årene.

Det er likevel all grunn til å fortsette offensiven mot svart arbeid, poengterer Gjengedal.

– Det er nå tydelig mindre sosial aksept for å innrømme kjennskap og bruk av svarte tjenester enn tidligere. De få som fortsatt handler svart gjør dette i enkelte bransjer og næringer. I disse risikobransjene er det fremdeles en stor andel svart arbeid, og vi jobber målrettet for å forebygge og bekjempe dette samfunnsproblemet, sier Gjengedal.

– Svart arbeid ødelegger markedet og undergraver virksomheter som ønsker å være seriøse. Det er all grunn til å holde trykket oppe for å bekjempe den svarte økonomien. Vi oppfordrer folk til å handle med seriøse virksomheter som følger regelverket og er med på vårt felles spleiselag, sier Jørgen Leegaard, direktør for samfunnspolitikk i Byggenæringens Landsforening (BNL).

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Har du solgt en arvet bolig? Ikke glem dette fradraget

Slik oppretter du en gyldig og dekkende fremtidsfullmakt

Pensjonsekspert mener at en halv million pensjonister er ført bak lyset av Nav

Vurderer du å lease bil? Her er syv typiske feller

Regjeringen strammer nå inn for muligheten til boliglån