Systembolaget starter nå med selvbetjeningskasser. Vinmonopolet har testet det ut i 1,5 år

Systembolaget skal nå teste ut ubemannede kasser i enkelte av sine butikker, akkurat som Vinmonopolet har gjort på Bekkestua i drøye 1,5 år. Foto: Systembolaget

Systembolaget skal nå teste ut selvbetjeningskasser i to av sine butikker i Sverige. Vinmonopolet har allerede hatt det i én butikk i 1,5 år, og skal nå vurdere om det skal innføres nasjonalt.

I mange bransjer, og spesielt i dagligvarebransjen, har det nå blitt vanlig med ubemannede kasser. Det vil si at du selv må sørge for å betale for varene du skal ha.

Det kan gjøre handleturen både enklere og mer smidig for oss forbrukere, samt redusere kostnadene til butikkene.

Nå varsler Systembolaget i Sverige at det blir muligheter for selvbetaling i to av deres butikker fra og med denne uken.

Butikkene som er plukket ut til å teste konseptet er Torsplan i Stockholm og Kungsgatan i Örebro.

– I direkte tilknytning til de vanlige kassaapparatene vil kundene kunne velge kassaapparat med selvbetjening, der vi har ansatte på stedet for å sikre at Systembolagets salgsregler blir fulgt, sier Emil Agén, butikksjef i Systembolaget Torsplan i en uttalelse, og legger til:

– Siden alkohol ikke er som andre varer, vil vi utføre selvutsjekking på vår egen måte. For oss er det viktig at kundene alltid skal kunne stole på at vi selger ansvarlig, med hensyn til alle.

Les også: Her skal Vinmonopolet åpne nye butikker i 2021

Tilpasser seg kundenes ønsker

Eksterne firma vil bli brukt for å gjøre ekstra alderskontroller og såkalte exit-målinger når kunden forlater butikken.

Systembolaget begrunner innføringen av ubemannede kasser med kundenes endrede kjøpsadferd og forventninger.

Saken fortsetter under annonsen:


Selvbetjente kasser blir testet ut i nevnte to butikker frem til mai 2022, før det blir vurdert om konseptet skal rulles ut i flere butikker.

Erfaringene til de ansatte i testbutikkene vil veie tungt i evalueringen.

Les også: Nå blir det flere pantbare vin- og brennevinsflasker på Vinmonopolet

Vinmonopolet har allerede testet det ut i 1,5 år

Pressesjef Jens Nordahl i Vinmonopolet. Foto: Tommy Andresen

Pressesjef Jens Nordahl i Vinmonopolet sier til Pengenytt at de har testet ut selvbetjente kasser i utsalget på Bekkestua i Bærum i drøye ett og et halvt år nå.

– Bekkestua har tre selvbetjente kasser som et pilotprosjekt. Der har vi én ansatt som til enhver tid følger med at det gjennomføres ansvarlige salg, som at aldersgrensen overholdes, at ingen er synlig beruset når de handler og at det ikke drives langing.

Prosjektet skal evalueres nå i høst, hvor noen av de viktigste kriteriene blir lønnsomhet, ansvarlighet og kundetilfredshet. De ansatte skal også få si sin mening.

Hvis evalueringen totalt sett er positiv, vil Vinmonopolet innføre selvbetjente kasser også i andre butikker rundt om i landet.

– Vi ser at mange kunder er vant til selvbetjente kasser fra andre bransjer, og at disse kundene får gjort unna handelen effektivt ved å betale selv. Det er likevel ikke alle kunder som behersker denne teknologien, så det er fortsatt behov for bemannede kasser parallelt, sier Nordahl.

I tillegg til selvbetjente kasser, tester også polet på Bekkestua «klikk og hent», i likhet med 16 andre utsalg.

Det går kort og godt ut på at du velger og betaler for varene du vil ha på nett, før du henter dem pakket og klar på polet innen to timer.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Nå går satsen for barnetrygd ytterligere opp

Du kan gå personlig konkurs av å sitte i borettslagsstyret

Disse bankene har de laveste boliglånsrentene per nå

Årslønn på 600.000 kroner? Så stor andel av boligene har du råd til nå

Dette er forklaringen på hvorfor det ble hele 10.000 flere minstepensjonister i juli