Nå blir det flere pantbare vin- og brennevinsflasker på Vinmonopolet

Det er to år siden Arcus lanserte den første vinen på PET-flaske med pant. Siden da har det blitt flere miljøvennlige flasker å finne i hyllene på Vinmonopolet, senest i mai med fire nye. Foto: Infinitum

Nå skal det bli enda enklere å ta miljøvennlige valg på Vinmonopolet. Et samarbeid mellom Arcus, Infinitum og Vinmonopolet har ført til flere pantbare vin- og brennevinsflasker.

Det aller meste av vin- og brennevin som leveres eller produseres i Norge kommer i dag på glass.

Glass som emballasje er imidlertid lite klimavennlig på grunn av sin tunge vekt. Dessuten er transportdistansene ofte betydelige for alkoholholdig drikke.

Tall fra Vinmonopolet viser at klimagassutslippet kan reduseres med hele 86 til 99 prosent ved å bytte ut vinflasker i glass med vinflasker i plast med pant, avhengig av hvor mye resirkulert plast flasken inneholder.

Å øke andelen flasker i plast, såkalte PET-flasker, vil derfor være avgjørende for om Vinmonopolet skal klare å nå sitt mål om å kutte sine klimagassutslipp med 40 prosent innen 2030.

Én plastflaske veier om lag en tiendedel av en gjennomsnittlig glassflaske.

Les også: Toppgevinstene har hopet seg opp: Forventer fem pantemillionærer de neste 5-6 ukene

Saken fortsetter under annonsen:


Nå blir det enda flere plastflasker på Vinmonopolet

Nå har et samarbeid mellom Arcus, Infinitum og Vinmonopolet ført til at enda flere pantbare vin- og brennevinsflasker er tilgjengelig på Vinmonopolet.

– Vi ønsker å gjøre det enklere for forbrukere å ta miljøvennlige valg. Et av tiltakene har vært å få flere produkter over fra ikke pantbare PET-flasker og glass, til pantbare PET-flasker. Som Norges største leverandør av vin og brennevin, ønsker vi å gå foran som et godt eksempel i bransjen. Da må vi hele tiden se på måter som kan gjøre oss mer bærekraftig, sier Erik Bern, konserndirektør for bærekraft, innkjøp og FM i Arcus ASA, i en pressemelding.

Arcus ble skilt ut fra Vinmonopolet i 1996, og har siden vokst til å bli en internasjonal leverandør av vin og brennevin.

– Med tanke på det enorme energiforbruket som går til å lage glassflasker, er det vesentlig mer miljøvennlig med PET-flasker, bekrefter Kjell Olav Maldum, administrerende direktør i Infinitum, som eier og drifter pantesystemet.

– Når vi resirkulerer plast, bruker vi veldig lite energi, og i Norge pantes hele ni av ti flasker. I tillegg reduserer bruken av plast og aluminium istedenfor glass den totale vekten på drikkevareemballasje med over 530.000 tonn pr år. Det gir stor besparelse i transport og håndtering av materialet, legger han til.

Les også: Her skal Vinmonopolet åpne nye butikker i 2021

Ikke alt kan over på plast

Det er to år siden Arcus lanserte den første vinen på PET-flaske med pant.

Siden den gang har det blitt flere miljøvennlige flasker å finne i hyllene på Vinmonopolet, senest i mai med fire nye.

Likevel har bransjen et stykke igjen å gå.

– I tillegg til bærekraftperspektivet, må vi sikre en god nok kvalitet. Ikke alle produkter kan oppbevares på PET-flasker, rett og slett fordi visse typer krever en særlig tetthet, som for eksempel lagringsvin og noen av våre fatmodnede akevitter. Å tappe dem på PET ville ha forringet smaken og kvaliteten. Derfor jobber vi systematisk med å finne ut hvilke produkter som kan lanseres i en mer miljøvennlig variant, sier Holger Gramstad, Country Manager i Arcus Norway AS.

Det blir først og fremst såkalte drikkeviner eller ferske viner som kommer i PET-plast. For viner som kan lagres, satser Vinmonopolet på lettere glassflasker som maksimalt veier 420 gram.

Les også: 13.000 båter ble vraket i fjor og 13 millioner kroner utbetalt til båteierne

Nå kan du også pante på polet

For å ta inn et produkt i panteordningen, krever Infinitum at hele flasken kan resirkuleres.

Det har krevd endring i design hos Arcus, som blant annet innebærer at de første metallkorkene har blitt erstattet med plastkorker.

– Miljøeffekten av å pante er enorm. Å pante én flaske gir samme effekt som å parkere fem km fra hytta, eller å unngå å lade mobilen på 70 dager. Norge har verdens beste pantesystem. Alle flasker og bokser som pantes, resirkuleres og blir til nye flaske og bokser. Det er ressurseffektiv sirkulærøkonomi i praksis, sier Kjell Olav A. Maldum i Infinitum.

Alle som selger flasker og bokser med pant er pliktige til å ta imot og utbetale pant. Det vil si at vinflaskene kan pantes i butikker, kiosker og på bensinstasjoner, blant annet.

Nå er også Vinmonopolets butikker innmeldt hos Infinitum, og vil derfor ta imot emballasje med pant.

Panten vil være på tre kroner for flasker på 0,75 liter, og to kroner for flasker opptil 0,5 liter.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Nå kommer nye regler for foreldrepenger, og «fedrekvotefellen» fjernes

Forsker har avdekket hvilken bud-taktikk som lønner seg når du skal kjøpe bolig

Få vet at de har fem års reklamasjonsfrist på mobilen

Dette er prisen du må betale for å gjøre døde om til diamanter

Kan du bli god i Lotto?