Dette er det første norske svanemerkede aksjefondet

KLP lanserer nå det første norske svanemerkede investeringsfondet: KLP AksjeGlobal Mer Samfunnsansvar. Med det kan både sparepenger og pensjon investeres i selskaper som mener alvor med bærekraft. Foto: GettyImages/ Svanemerket

Vi er vant til å se etter Svanemerket når vi for eksempel skal kjøpe solkrem, vaskepulver eller maling, men nå kan vi også støtte oss til merket når sparepengene skal investeres.

Annonse:


Nå kommer det første norske fondet som er skreddersydd for å tilfredsstille de strenge kravene til Nordens offisielle miljømerke; Svanemerket.

Det heter KLP AksjeGlobal Mer Samfunnsansvar.

Frem til nylig har bankene selv administrert merkingen av sine fond. Med Svanemerket sikres det en nøytral tredjeparts kontroll av påstandene og prinsippene for tildeling.

Så langt finnes det totalt 19 svanemerkede fond med en samlet forvaltningskapital på rundt 50 milliarder kroner, hvor 14 av dem er svenske, fire danske og nå altså ett norsk.

Fondet fra KLP blir for øvrig det aller første indeksnære fondet med Svanemerket.

Les også: Glem forbrukslån! Du kan låne gratis av staten

Lave forvaltningskostnader

– Vi gleder oss veldig over at vi kan lansere Norges første svanemerkede aksjefond. Fondet investerer i de selskapene som scorer godt på samfunnsansvar, og har enda strengere ekskluderingskriterier enn øvrige KLP-fond for fossil energi og våpen. I tillegg så har fondet et forvaltningshonorar på bare 0,32 prosent, sier konsernsjef Sverre Thornes i KLP i en melding.

KLP oppgir at fondet vil være investert i hele 750 selskap.

– Vi vet at fondet er etterspurt. Det vil passe best for kunder som vil ha et bredt globalt bærekraftig fond som følger indeks tett uten at fondets forventede avkastning og risiko endres vesentlig, sier Thornes.

Forvalteren av et svanemerket investeringsfond bruker kapitalen og eierskapet til å påvirke de bedriftene fondet investerer i til å utvikle seg i mer bærekraftig retning.

Dette gjøres blant annet gjennom ekskludering og inkludering av type virksomheter, åpenhet om fondets investeringer og aktiv påvirkning av selskapene i porteføljen.

Les også: Du kan spare 2500 kroner på å bruke riktig betalingskort i utlandet

Forbrukerrådet applauderer

– Målet vårt er å redusere den samlede miljøbelastningen fra produksjon og forbruk, og det ligger et enormt potensial i å motivere banker, pensjonskasser og investeringsfond til mer bærekraftige investeringer, sier Anne-Grethe Henriksen, markeds- og kommunikasjonssjef i Svanemerket, og legger til:

– Stadig flere stiller spørsmålstegn ved hvor både pensjonspenger og sparepenger plasseres, derfor er det en viktig milepæl for oss når KLP nå lanserer et bærekraftig fond som har fått kvalitetsstempelet Svanemerket.

Dette er noe også Forbrukerrådet stiller seg bak.

– Det er flott at svanemerket nå også finnes i fondsmarkedet. Merket er anerkjent og vil være til god hjelp for alle som ønsker å velge fond basert på bærekraft, sier fagdirektør Jorge B. Jensen i Forbrukerrådet til egne nettsider.

Jensen mener en tung bærekraftprofil kan vise seg å være en økonomisk fordel for sparerne.

Han viser da til at utredninger tidligere har konkludert med at fond med bærekraftkriterier presterer omtrent like godt, eller bedre enn fond som ikke vektlegger bærekraft.

Fakta om svanemerkede fond:

  • Kan ikke investere i visse bransjer og selskaper som er spesielt problematiske
  • Skal gjøre en grundig bærekraftsanalyse av mulige plasseringer og prioritere de beste selskapene
  • Skal informere om hvilke aksjer og obligasjoner m.m. som er i fondet, og gi ut en årsrapport om fondets bærekraftarbeid
  • Svanemerket stimulerer fondet til aktivt eierskap og å drive påvirkning mot selskapene i porteføljen

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

I disse bankene får du best sparerente nå

Banker anbefalte kunder med kredittkortgjeld å kjøpe aksjefond

Storebrand-sjefen: – Mange nordmenn vil få pensjonssjokk

Tre metoder for å selge din utleiebolig skattefritt

I noen banker kan du tape flere titalls tusen kroner om du avslutter fastrentelånet før tiden