Etter nyttår kan du oppleve at flere av dine nettkjøp blir avviste

Fra 1. januar 2021 blir det krav om sterk kundeautentisering ved kortbetaling på internett. Foto: Pete Linforth/ Pixabay

Etter 31. desember 2020 blir det krav om sterk kundeautentisering ved kortbetaling på internett. Forsøker du å handle fra nettsteder som ikke har det, vil kjøpet ditt bli avvist.

Innen nyttår skal kortutstedere og nettbutikker ha ferdigstilt, testet og iverksett sterk kundeautentisering (SKA), ifølge Finanstilsynet.

Det er det reviderte betalingstjeneste-direktivet (PSD2), som trådte i kraft i Norge 1. april 2019, som inneholder dette kravet.

Norske kortutstedere skal etter tilsynets vurdering være godt forberedt på overgangen, men det vil imidlertid kunne være nettbutikker, både i Norge og i utlandet, som ikke har fått etablert løsninger i samsvar med kravene innen 31. desember.

I slike nettbutikker blir kortbetalinger avviste etter denne datoen.

Annonse:


I uttalelse fra Den europeiske banktilsynsmyndigheten (EBA) fremgår det at foretak som utsteder betalingskort skal opplyse kortbrukerne om overgangen og hvilke konsekvenser denne vil få for brukerne.

Utstederne skal dessuten informere brukerne om hvilke metoder for sterk autentisering utstederen vil tilby, samt unntak fra sterk kundeautentisering.

Finanstilsynet har bedt kortutstedere om å følge opp dette, i tillegg til å iverksette nødvendige tiltak for best mulig å kunne bistå kortbrukerne ved eventuelle henvendelser.


Dette er sterk kundeautentisering:

Når kortutsteder mottar melding om betaling, er det viktig å vite hvem som står bak denne. For å kontrollere dette bes du derfor om at du identifisere deg, altså at du bekrefter at du er den du er.

Sterk kundeautentisering i henhold til PSD2 refererer til at du blir bedt om å levere tofaktorautentisering (2FA) for å identifisere deg i transaksjonsprosessen. De to faktorene må være uavhengige av hverandre og bør være innen følgende kategorier:

  • Kunnskap: Noe bare du vet = Et passord, pin kode
  • Eiendel: Noe som bare du har = Et sikkert token, en mobil enhet
  • Unik egenskap: Noe bare du er /besitter = Biometrisk fingeravtrykk, ansiktsgjenkjenning

Kilde: Entercard og Nets


Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Slik avslører du falske nettbutikker

Dette skjer om du overfører penger til feil konto

14 grep du kan gjøre før nyttår for å redusere skatten din

Så mye billigere blir snus, brus, alkohol og godteri med budsjettforliket

Er det egentlig tryggere å bruke kredittkort enn debetkort på nett?