Nå kan du laste ned ditt digitale førerkort

Nå blir førerkortet digitalisert. Det digitale førerkortet vil være tilgjengelig via for eksempel mobiltelefon og vil være et frivillig, gratis supplement til dagens fysiske førerkort. Bildet viser samferdselsminister Jon Georg Dale. Foto: Tor Livius Midtbø/ Samferdselsdepartementet

Heretter skal du slippe å ha med det fysiske førerkortet når du er ute å kjører i Norge. Det holder å ha det liggende digitalt på mobilen, som de fleste av oss uansett har med overalt.

Statens vegvesen lanserer i dag digitalt førerkort, som et av de første landene i Europa.

– Det digitale førerkortet vil være et fullverdig førerkort for nasjonal bruk, noe som betyr at det vil være tilstrekkelig å ha det liggende på mobilen – som de fleste uansett alltid har med seg, uttaler samferdselsminister Jon Georg Dale i en melding, og legger til:

– Dette vil gjøre hverdagen enklere for bilistene, samtidig som myndighetene får mer oppdatert informasjon enn det fysiske førerkortet gir i dag.

Statens vegvesen har de siste årene utviklet flere digitale løsninger, som gir økt fleksibilitet og tilgjengelighet for brukerne, samtidig som Statens vegvesen kan utøve de viktigste oppgavene på en mer effektiv måte.

Nå er altså førerkortet blitt digitalt.

Det digitale førerkortet er likevel et frivillig, gratis supplement til dagens fysiske førerkort.

Det vil fremdeles bli utstedt fysisk førerkort, både til de som får førerkort for første gang, og ved fornying.

Det vil selvsagt fortsatt være tilstrekkelig å ha med seg det fysiske førerkortet, og ved kjøring i utlandet må det fysiske førerkortet tas med.

Les også: Disse «bensinkortene» gir størst rabatt i Norge og utlandet

Annonse:


Det digitale førerkortet lastes enkelt ned som app

Å få digitalt førerkort er enkelt og kan gjøres fra hvor som helst. Digitalt førerkort kan fra i dag enkelt lastes ned via Google Play og App Store.

Etter nedlastning, innlogging og aktivering er det bare å åpne mobilen og vise førerkortet.

– Digitalt førerkort vil være tilgjengelig for de fleste som har førerkort. Jeg håper dette vil bli en populær tjeneste blant de rundt 2,2 millioner nordmenn som nå kan få digitalt førerkort. Mobilen har de fleste med seg, mens det fysiske førerkortet kan det noen ganger være lett å glemme, sier samferdselsministeren.

En annen fordel med digitalt førerkort er at det er enklere å lese hvilke førerrettigheter du har. De små kodene bak på plastkortet er i den digitale versjonen nemlig forklart med tekst.

For politiet og Statens vegvesen som kontrollerer bilister ute på veiene er fordelen at det digitale førerkortet alltid er oppdatert.

Kontrollørene har tilgang til registrene og kan kontrollere ektheten.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

NAF krever mer rettferdige ladepriser

Flere får mobilbot etter innføringen av prikkbelastning

Måten du bremser på kan gi deg ekstra stor verkstedregning

Vurderer du å lease bil? Her er syv typiske feller

Bilekspert: – Selg dieselbilen så raskt som mulig, eller kjør den helt ut

Fra i år gjelder nye regler for EU-kontroll