Én av ti sjekker ikke skattemeldingen i det hele tatt

Omlag halvparten av oss sjekker skattemeldingen nøye, mens ti prosent sjekker ingenting, viser en ny undersøkelse. Foto: Skatteetaten

Nesten halvparten av oss sjekker absolutt alt av opplysninger i skattemeldingen, mens ti prosent ikke sjekker i det hele tatt. Det viser en undersøkelse Opinion nylig har utført for Skatteetaten.

Annonse:


Ifølge undersøkelsen svarer 48 prosent at de sjekker alle opplysningene som er forhåndsutfylt i skattemeldingen. Ti prosent sjekker ingenting.

– Det er bra å se at det er opp mot halvparten som sier de sjekker skattemeldingen sin nøye. Men vi skulle gjerne sett at dette tallet var enda høyere. Skatteetaten vet ikke alt om deg, det er derfor viktig å sjekke at opplysningene er korrekte og at du har fått med deg fradragene du kan ha krav på, sier kommunikasjonsdirektør Mariken Holter i Skatteetaten i en melding.

Skatteetatens egne analyser viser at de som ikke åpner og sjekker skattemeldingen primært er unge som tjener under frikortsgrensen og eldre pensjonister uten endringer i privatøkonomien.

Les også: Dette er de 15 mest leste sakene på Pengenytt hittil i år

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Nytt av året er at du kan delegere leveringen til andre

Det blir stadig enklere å motta og sjekke skattemeldingen. De fleste sjekker, endrer og leverer nå skattemeldingen elektronisk.

Nytt i år er at privatpersoner kan delegere rettigheter til å endre og levere skattemeldingen.

– De fleste sjekker, endrer og leverer skattemeldingen selv, men for de som ønsker det, er det nå blitt enda enklere å få hjelp. Du kan gi et familiemedlem, en regnskapsfører eller andre du stoler på tilgang til å endre og levere skattemeldingen din, sier Holter.

Delegering av rettigheter gjøres i Altinn. Du kan lese hvordan du praktisk gjør dette på skatteetaten.no.

Les også: I år er fristen for å levere skattemeldingen 2. mai, og ikke 30. april 

Noen hovedpunkter fra undersøkelsen om skattemeldingen:

  • To av tre sjekker, endrer og sender skattemeldingen selv
  • Dobbelt så mange kvinner som menn får hjelp av sin partner
  • De over 30 år er i større grad selvhjulpne enn de under 30 år når det gjelder å sjekke, endre og levere skattemeldingen
  • 36 prosent av de under 30 år får hjelp av sine foreldre
  • Halvparten (48 prosent) sjekker absolutt alt av opplysninger som har blitt sendt, som årsoppgaver fra bank, arbeidsgiver, kommune, borettslag, osv. mot det som er forhåndsutfylt i skattemeldingen. En av ti sjekker ingenting.
  • Blant de som sjekker skattemeldingen bruker 45 prosent 15 minutter eller mindre på dette. De yngste og de med lavest husholdningsinntekt bruker minst tid på å sjekke.

Fakta om undersøkelsen: Opinion utførte spørreundersøkelsen for Skatteetaten i mars 2017. Det var cirka 1000 personer over 18 år som deltok i undersøkelsen.

Les også: Dette svarer Skatteetaten på våre vanligste spørsmål om skattemeldingen

Les også: Levere skattemelding på vegne av avdød? Dette bør du vite

Les også: Skattekalender for 2017: Her er alle de viktigste datoene

Les også: Pensjonist trakk fra eiendomsskatten på selvangivelsen

Les også: Tre metoder for å selge din utleiebolig skattefritt

Les også: 10 tips om boligskatten i skattemeldingen