Du kan fortsatt gjøre endringer i skattemeldingen din

Det er ikke for sent å rette opp i feil eller mangler i skattemeldingen, selv om leveringsfristen var 30. april. Foto: Skatteetaten

Hvis du etter innleveringsfristen til skattemeldingen oppdager feil eller mottar nye opplysninger, er det ikke for sent å gjøre endringer. Retting kan gjøres i inntil tre år etter at skattemeldingen er levert.

For inntektsåret 2015 og tidligere, da skattemeldingen ble kalt selvangivelse, måtte du du klage til Skatteetaten for å endre opplysninger i den etter innleveringsfristen.

Da den nye Skatteforvaltningsloven trådte i kraft fra 1. januar 2017, fikk du selv mulighet til å endre opplysninger i skattemeldingen etter innleveringsfristen.

Eller rettere sagt; du har en plikt til å endre skattemeldingen dersom du oppdager feil eller mottar nye opplysninger etter at den er levert.

Annonse:


– Hvis du i etterkant av innleveringsfristen 30. april oppdager feil eller mangler i opplysningene du selv fylte ut eller godkjente, må du korrigere opplysningene. Dette gjelder også om du benyttet leveringsfritak, uttalte Helene Kruge, seksjonssjef i rettsavdelingen i Skatteetaten, i en pressemelding da loven trådte i kraft.

Det kan for eksempel være at en fradragspost ikke er fylt ut korrekt eller at en inntektspost ikke ble tatt med.

Les også: 5 viktige punkter boligeiere må passe på å sjekke i skattemeldingen

Manglende retting kan gi tilleggsskatt

– Du er selv ansvarlig for å fastsette grunnlaget for skatten din. Det betyr at det er du som må sørge for at alle opplysningene som er oppgitt er riktige. Dette er i stor grad en videreføring av tidligere praksis, men ny lov tydeliggjør ditt ansvar for å gi riktige opplysninger, sa Kruge videre.

Ifølge Skatteforvaltningsloven skal den skattepliktige selv fastsette grunnlaget for formues- og inntektsskatt (egenfastsetting), mens myndighetene skal gjøre skatteberegningen.

Dersom du retter tidligere opplysninger, fører det til en ny skatteberegning.

Ved retting slipper du tilleggsskatt, så fremt ikke Skatteetaten allerede har satt i verk kontrolltiltak eller fått opplysningene fra andre.

Muligheten til å endre skattemeldingen gjelder kun fra og med inntektsåret 2016, og du kan endre opplysninger i inntil tre år etter innleveringsfristen.

Fristen for å endre skattemeldingen for 2019 for lønnstakere og pensjonister er derfor 30. april 2023.

Hold deg oppdatert på skatt og andre privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Skattekalender for 2020: Her er de viktigste datoene

Glem forbrukslån! Du kan låne gratis av staten

Dette må gifte, samboere og småbarnsforeldre sjekke i skattemeldingen

Eier du aksjer? Husk de nye reglene før du leverer skattemeldingen

Mange bør nå endre skattekortet sitt