Slik sjekker du skattemeldingen steg for steg

Alle bør sjekke at opplysningene i skattemeldingen stemmer. Her får du tips fra Skatteetaten hvordan du går frem. Foto: Skatteetaten

Skattemeldingen inneholder mange forhåndsutfylte opplysninger, men den er ikke nødvendigvis ferdig. Du må selv sjekke om alt stemmer og om det er noe som mangler.

Er det første gang du skal sjekke skattemeldingen eller er du i tvil om hvor du skal begynne?

–Skattemeldingen er en oversikt over inntekter, fradrag, formue og gjeld, og andre opplysninger som er vesentlig for at vi får beregnet riktig grunnlag for skatten din, opplyser divisjonsdirektør Marta Johanne Gjengedal i Skatteetaten i en pressemelding.

– Hvis du synes det er vanskelig og ikke vet helt hvor du skal starte, kan det være lurt å ta et steg om gangen, legger hun til.

Her er Skatteetatens tips:

  1. Logg inn via skatteetaten.no og åpne skattemeldingen. Over 3 millioner har allerede åpnet skattemeldingen. Logg deg inn og sjekk hvilken type skattemelding du har fått og den foreløpige beregningen av skatter og avgifter. Blir det skatt til gode, eller må du betale?
  2. Sjekk tallene og om noe mangler, opp mot egne opplysninger. Nå er det på tide å gå litt grundigere til verks. Se først på postene om inntekt. Sammenlign beløpene med det du har fått fra arbeidsgiveren din eller den som betaler deg pensjon eller trygd. Hvis det er flere som betaler deg, pass på at alle er med. Mangler det noe, skal du legge til opplysningene som mangler. Er noe feil, skal du endre opplysningene.
  3. Formue og gjeld: Er opplysningene om bankinnskudd og gjeld riktige? Nå kan du gå videre og se på innskudd, gjeld og bankforhold. Er alt med? Finn frem årsoppgavene fra banken(e) og sjekk at beløpene er de samme som i skattemeldingen. Har du boliglån sammen med noen, skal dere kanskje dele gjeldsrentene mellom dere slik at begge får en del av fradraget? Eller har du lånt penger av dine foreldre? Gå inn på nettsidene til Skatteetaten og søk etter gjeld.
  4. Bolig: Kanskje Skatteetaten ikke vet alt fra før? Sjekk om opplysningene som står i skattemeldingen om din bolig stemmer. Er det riktig kvadratmeter i p-rom? Formuesverdien er 25 prosent av markedsverdien for boligen du selv bor i og 90 prosent hvis det er en bolig du eier, men ikke bor i, for eksempel en leilighet som leies ut. Ser verdiene riktig ut? Du retter opplysningene som er feil og legger inn om noe mangler. Har du leid ut boligen? Da skal du fylle ut et eget skjema med opplysninger om dette, se skatteetaten.no/utleie Har du leid ut rom, hybel eller hele boligen i mindre enn 30 dager? Se skatteetaten.no/korttidsutleie.
  5. Har du noe mer å fortelle? Er det noe annet i økonomien eller i din livssituasjon av betydning for beregning av skatten din for 2018, som du bør opplyse om? Har du en ferieleilighet, pensjon eller aksjer i utlandet? Eller har du andre inntekter eller investeringer som ikke står på skattemeldingen, som for eksempel kryptovaluta? Alt skal føres i skattemeldingen selv om du har betalt skatt i et annet land. Hvis du er usikker, ta kontakt med Skatteetaten for å få hjelp.

Les også: Dette svarer Skatteetaten på de vanligste spørsmålene om skattemeldingen

Annonse:


Det kan lønne seg å bruke litt tid

Hvert år er det rundt 400.000 personer som ikke åpner skattemeldingen elektronisk.

Det er rundt ni prosent at alle som mottar skattemeldingen for lønnstakere og pensjonister.

Selv om Skatteetatens analyser viser at dette i hovedsak er personer med enkle skatteforhold med lite behov for å gjøre endringer, er det nok en del som hadde vært tjent med å sette av noen minutter til det.

– Bruk litt tid på å sjekke skattemeldingen. Vi har laget flere veivisere og hjelpemidler på nett. Lurer du på noe om skattemeldingen, finner du ofte svar på skatteetaten.no, sier Gjengedal.

Hun ramser opp følgende verktøy som kan være nyttige:

Hvis du venter på opplysninger eller svar, eller trenger mer tid, husk at du kan søke om å få utsatt frist for å levere skattemeldingen. Se skatteetaten.no/utsettelse.

Fristen for dette er 30. april og da utsettes fristen til 31. mai.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Dette er de viktigste endringene i årets skattemelding

Levere skattemelding på vegne av avdød? Dette bør du vite

Pensjonist trakk fra eiendomsskatten på selvangivelsen

Sikkerhetssjefen i Skatteetaten: – Ikke la deg lure

Skattekalender for 2019: Her er alle de viktigste datoene