Nå skal det bli slutt på overraskelser når leiebilen skal betales

Mange har fått seg en overraskelse når de har mottatt sluttregningen for leiebilen. Det skal det nå bli slutt på. Foto: Hertz

Det skal bli tryggere å leie bil fremover og færre skal bli overrasket over sluttregningen. De fem største bilutleiefirmaene i Europa har nemlig forpliktet seg til å endre måten de oppgir priser på.

Forbrukertilsynet har sammen med andre europeiske forbrukermyndigheter og EU-kommisjonen krevd at selskaper som driver bilutleie skal endre praksis.

Disse endringene innebærer blant annet følgende:

  • inkludere alle kostnader i totalprisen. Det vil si at tilbudet på nettsiden skal matche den endelige prisen, og må inkludere alle tilleggskostnader (for eksempel unntak for førerkort eller avgift for å levere bilen et annet sted enn hvor den ble hentet).
  • skrive alle viktige vilkår og betingelser på alle språk, slik at forbrukerne ikke skal være i tvil om leieforholdets hovedegenskaper (for eksempel inkludert kjørelengde, drivstoff, avbestillingsregler og depositum).
  • forklare hva som inngår i tilleggsproduktene, og hva de koster. Det kan for eksempel være hvilke dekninger en tilleggsforsikring har utover det som er dekket i selve leieprisen.

– Forbrukerne har krav på å få oppgitt alle kostnader knyttet til leieavtalen før de inngår den. Aktører som driver med bilutleie må på lik linje med andre følge europeisk forbrukervernlovgivning, sier Elisabeth Lier Haugseth, direktør i Forbrukertilsynet, i en uttalelse.

Les også: Du kan spare 2500 kroner på å bruke riktig betalingskort i utlandet

Annonse:


Fem selskaper har forpliktet seg

Til nå har Avis, Europcar, Enterprise, Hertz og Sixt informert om at de vil gjøre de nødvendige endringene.

Mens Enterprise og Sixt allerede har rettet seg etter de nye kravene, har Avis, Europcar og Hertz forpliktet seg å gjøre endringene senest innen hhv mai 2019, juni 2019 og 1. kvartal 2020.

De fem selskapene nevnt over dekker to av tre private leiebiler i EU.

– Forbrukere skal slippe å måtte gå seg vill i kompliserte kontrakter og betale uforutsette utgifter, når man skal leie bil, sier Haugseth.

– Endringene kommer til å gjøre det lettere for forbrukerne å sette seg inn i prisene og annen viktig informasjon før de inngår avtalen, legger hun til.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Nyttige tips om lokale trafikkregler før bilferien i Europa

Fra 1. juni kan bompasseringer uten brikke bli tre ganger så dyrt som med

Disse «bensinkortene» gir størst rabatt i Norge og utlandet

Fra i år gjelder nye regler for EU-kontroll

Nå blir førerkortet digitalt