Eierne til 100.000 uforsikrede kjøretøy risikerer dagbøter fra 1. mars

Fra 2018 skal et gebyr motivere flere til å betale bilforsikringen. Bildet viser kø på E6 ved Heimdal i Trondheim. Illustrasjonsfoto: Knut Opeide, Statens vegvesen

Stortinget vedtok nylig at eiere av uforsikrede kjøretøy skal ilegges et gebyr for hver dag kjøretøyet er uforsikret.

Alle kjøretøy, det vil si biler, mopeder, motorsykler, traktorer og busser, som har skiltene på eller har status som påregistrert, skal være forsikret med minimum en ansvarsforsikring.

Dette gjelder uavhengig om kjøretøyet er bruk eller i kjørbar stand.

Per i dag er over tre prosent av alle forsikringspliktige kjøretøy i Norge uforsikret, noe som utgjør mer enn 100.000 kjøretøy.

Hvert år forårsaker disse kjøretøyene skader for betydelige beløp, og det må lovlydige forsikringstakere til syvende og sist betale for gjennom høyere forsikringspremie.

Nå skal imidlertid regningen sendes til de rettmessige.

Les også: Stor test: Her er kortene som gir deg størst rabatt på drivstoff

Annonse:


Dagbøter på 150 kroner for manglende bilforsikring

Fra 1. mars 2018 får nemlig bileiere uten lovpålagt ansvarsforsikring et gebyr hver eneste dag bilen er uforsikret. Det ble vedtatt av Stortinget 15. desember.

Gebyret for en personbil blir på 150 kroner hver dag, og det skal etter planen motivere eierne av uforsikrede kjøretøy til å kjøpe forsikring.

Det er Trafikkforsikringsforeningen som får ansvaret for å kreve inn gebyret.

– Vi regner med at gebyret motiverer de uforsikrede til å kjøpe bilforsikring, sier leder i Trafikkforsikringsforeningen Roger Stenseth til Finans Norge.

Han minner samtidig om at det er svært viktig å levere salgsmeldingen med en gang du selger et kjøretøy. Selgers forsikring avsluttes nemlig ikke før salgsmeldingen er registrert.

– Ny eier må ha forsikring fra første dag for å unngå gebyr, sier Stenseth.

Les også: Går mot forbud for dieselbiler i Stockholm

Ber deg sjekke status på dine kjøretøy

Ved å logge deg inn på nettsidene til Trafikkforsikringsforeningen kan du se hvilke kjøretøy du står oppført som eier av i motorvognregisteret og hvor de er forsikret.

Dersom du finner flere kjøretøy enn du i utgangspunktet hadde forventet, kan dette skyldes følgende:

  • Det er ikke levert inn korrekt salgsmelding på en bil du har solgt. Den må være signert av både kjøper og selger, samt levert til Statens vegvesen. Hvis ny eier ikke forsikrer kjøretøyet, vil du fra 1. mars få gebyr. Kontakt i så fall kjøper og/eller Statens vegvesen for å rydde opp.
  • Det kan også være kjøretøy som du mener er avregistrert eller vraket, men som ikke er registrerte som det i motorvognregisteret. Kontakt Statens vegvesen.
  • Du kan også stå oppført med et kjøretøy som du mener er stjålet. Kontakt politiet og sikre at det er meldt stjålet for å unngå fremtidig gebyr.

Les også: Du slipper å installere DAB-radio i din gamle bil

Gode erfaringer med ordningen i Sverige

[annonse]

Hvis du har et kjøretøy som ikke er i bruk eller som ikke er i kjørbar stand, er det viktig at du leverer inn skiltene på kjøretøyet for å unngå å få gebyr.

Kjøretøy som er avskiltet, avregistrert, vraket eller stjålet regnes ikke som forsikringspliktige. Det er heller ikke tilhengere og campingvogner.

Om du eier et kjøretøy som du mener er forsikret, men det står oppført som uforsikret, er det viktig at du snarest kontakter ditt forsikringsselskap.

I Sverige har det i mange år vært en ordning med at eiere av uforsikrede kjøretøy ilegges et gebyr for hver dag de er uforsikret, ifølge Trafikkforsikringsforeningen.

Som et resultat av det er nå under én prosent av de svenske kjøretøyene uforsikrede.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Raymond kjørte i et stort hull i veien, og krever erstatning for skadene på bilen

Dette ville bensin og diesel kostet dersom oljeprisen falt til null

Mange som selger bilen sin må betale for bompasseringer til ny eier

Elbil-eier ble fakturert 3000 kroner av bomveiselskap

NAF har kåret årets familie-, el-, kompakt- og premiumbil