NAF: Slik unngår du bekymringer når du låner bort bilen

bil Illustrasjonsbilde. Foto: Pixabay.

Hele én av fire har lånt bort bilen sin, men det skjer ikke uten bekymring for skade på bilen. – Skal du låne bort bilen så er det lurt å lage en klar avtale om hvem som betaler hva om uhellet er ute, sier Ingunn Handagard, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

En fersk undersøkelse utført av Norstat for NAF viser at 26 prosent har lånt ut bilen til venner eller familie. Blant unge under 40 år, er tallet 33 prosent, eller én av tre.

Yngre mest ivrige på bildeling

Få bildelingstjenester kan måle seg i popularitet. På landsbasis er det 14 prosent som svarer at de har brukt én eller flere slike løsninger.

– En god, gammeldags vennetjeneste er det som folk flest benytter seg av, og så ser vi at å leie bil gjennom deleplattformer eller korttidsleie er noe mer utprøvd blant yngre, sier Handagard.

Størst bekymring for skade

Selv om du gjør et familiemedlem eller en venn en tjeneste, kommer det ikke uten bekymring. Hele 35 prosent svarer at de ville vært bekymret for skade på bilen dersom de skulle låne den ut. Og 26 prosent svarer at de ville vært urolige for bonustap på forsikringen.

– En enkel måte å unngå usikkerhet når du låner ut bilen er å bruke apper som lar deg ta ut egen forsikring når du låner bil. Slike løsninger gir også en klar avtale på fordeling av kostnader, som blant annet bompenger. Det kan være med å redusere terskelen for å både låne og låne ut bil, sier Handagard i NAF.

Dette er grunnen til at NAF nå samarbeider med bildelingstjenesten Share for å se hvordan deling mellom venner og familie kan bli enklere, som et alternativ til andre bildelingstjenester.