Strømprisene får oss til å utsette dette

oppussing Illustrasjonsbilde. Foto: Unsplash.

Økte strømpriser gjør at mange tusen nordmenn utsetter planlagt vedlikehold. – Det kan bli til en monsterregning.

Det sier produktsjef i Frende Forsikring, Øystein Øren. I en fersk undersøkelse utført av Norstat for Frende Forsikring sier 12 prosent at de utsetter planlagt vedlikehold som en direkte konsekvens av økte strømpriser.

– Da gjør du deg selv en bjørnetjeneste. Vedlikehold som utsettes blir fort til en dyr skade som kunne vært unngått, sier Øren.

Milliardskader hvert eneste år

Skader på hus og hytter koster nordmenn enorme summer hvert eneste år. I 2021 ble det meldt inn skader for mer enn 9,3 milliarder kroner på private bygninger og innbo til norske forsikringsselskaper. Det viser statistikk fra Finans Norge.

– I snitt kostet hver skade på hus og innbo mer enn 20 000 kroner i fjor. Hvis du vurderer å utsette å gjøre reparasjoner, utbedringer eller ta tak i allerede oppståtte skader, bør du tenke deg godt om. De fleste store skadene oppstår nå om høsten eller i løpet av vinteren, sier Øystein Øren.

Denne aldersgruppen utsetter mest

Det er de som er i 40-årene som i størst grad utsetter vedlikeholdet nå. Der går 1 av 5 for en utsettelse, ifølge Frendeundersøkelsen.

– Det overrasker meg ikke. Mange barnefamilier i denne aldersgruppen opplever et stort press på økonomien med økte strømpriser, høye matvarepriser og en raskt hoppende rente. Det er nok lett å føle seg tvunget til å utsette kostnadene du ikke har fått en regning på enda, sier Øystein Øren.

Dårlige på skadeforebygging?

Frendeundersøkelsen har også avdekket at nordmenn kanskje ikke er så gode på skadeforebygging i hus og hytter, som vi liker å tro. Noen typiske skader som oppstår i løpet av årets verste værmåneder er vannlekkasjer i tak og vegger eller angrep fra rotter og mus.

– Likevel viser undersøkelsen at 2 av 3 verken sjekker eller fikser taket for feil, og 4 av 5 ikke sjekker veggene for sprekker og hull som gnagerne kommer seg inn gjennom. Under halvparten av oss renser og fikser takrenner. Og like mange dropper å rense avløp, rister og sluk slik at vann som kan skade boligen får renne fritt, bort fra bygningen, sier Øren.

Vannskader økte voldsomt på hus-, hytte- og innboforsikringer i 2021. Økningen var på hele 12 prosent og i snitt kostet hver vannskade 43 000 kroner i snitt.