Her slår sykkeltyvene til

ifDyr sykkel låst med tynn vaierlås på et busstopp er nesten som å by tyvene på konfekt, ifølge forsikringsselskapet If. Foto: If.

Busstopp, kollektivknutepunkter og jernbanestasjoner utmerker seg som jaktmarker for sykkeltyver, varsler forsikringsselskapet If.

Årsaken er enkel:

– I lange peridoder finnes det rett og slett ikke folk her, og tyvene kan derfor jobbe mer eller mindre uforstyrret, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

I fjor var erstatningene på rekordhøye 155 millioner kroner for forsikringsmeldte sykkeltyverier, viser tall fra bransjeorganisasjonen Finans Norge. Dette er en økning på 19 prosent sammenlignet med året før. I 2022 ble det meldt 14 853 stjålne sykler og elsykler til forsikringsselskapene.

– Vi vet dessuten at det er store mørketall, fordi mange stjålne sykler verken blir meldt til politiet eller forsikringsselskapene, sier Clementz.

Kommer inn i sykkelhotellene

Kommunikasjonssjefen i If synes det er synd at folk som kombinerer sykling med kollektive transportmidler er spesielt utsatt for tyverier. Denne kombinasjonen er bra for miljøet, påpeker han.

– På mange buss- og jernbanestasjone er det laget såkalte sykkelhoteller med låser, spesielle apper og kameraovervåkning. Vi ser dessverre at mange kriminelle klarer å komme seg inn på de avstengte områdene eller i skurene likevel. Litt enkel sosial manipulasjon av folk som har lovlig ærend er alt som skal til, sier han.

– En annen måte å komme seg inn på, er å smette inn døren etter en annen før den går i lås. Hettegenser eller caps blir gjerne brukt for å gjøre det vanskelig å se utseende på overvåkningsbilder, sier Clementz.

Utrygt på skole, jobb og hjemme

If erfarer også at mange sykler blir stjålet fra sykkelparkering på arbeidsplasser og skoler. Kameraovervåkning skremmer heller ikke her tyver fra å slå til.

– Det er også overraskende mange dyre sykler og elsykler som blir stjålet hjemmefra. Enten rett utenfor boligen eller fra bod eller garasje. Derfor er det viktig å tenke på god sikring hjemme også. Husk å låse sykkelen og boden. Lag det vanskeligst mulig for tyven. Vaiervåser har praktisk talt ingen motstandskraft mot verktøyene sykkeltyver bruker, sier Clementz.

– En bøylelås, nesten uansett hvor billig den er, vil skape mer trøbbel og stjele tiden til en tyv, sier kommunikasjonssjefen i If.

10 tips mot sykkeltyveri:

  1. Velg en solid lås det vil ta lang tid å bryte opp. Pris og kvalitet henger som regel sammen.
  2. Lås sykkelen med to ulike låssystemer, da trenger sykkeltyven ulike verktøy.
  3. Fest sykkelen i noe solid og fastmontert.
  4. Sett helst fra deg sykkelen der det er mange folk hele tiden, da er den mer ubehagelig å stjele.
  5. Parker sykkelen der det er opplyst. Mørke portrom er en sykkeltyvs ønskedrøm.
  6. Ta vare på kvitteringen, skriv opp rammenummeret på sykkelen og oppbevar det på et trygt sted. Ta bilde av rammenummeret.
  7. Husk å ta av ekstrautstyr som sykkelcomputer før du forlater sykkelen. Ta med batteriet til elsykkelen når du parkerer.
  8. Tar du av setet på sykkelen, gjør du den mindre attraktiv. Noen demonterer også forhjulet når de setter fra seg sykkelen.
  9. Et tips for de virkelig vågale og dedikerte: Gjør sykkelen litt stygg ved å male eller lakke på den.
  10. Når den ikke er i bruk, trives sykkelen best i en låst garasje eller bod.

Kilde: Forsikringsselskapet If