Korttidsutleie av boligen kan være et sjansespill

De fleste vet ikke hvilken dekning innboforsikringen og vertsgarantien til Airbnb gir ved tyveri og hærverk. Foto: Pixabay

Mange leier ut hele eller deler av boligen uten å vite hva som dekkes av forsikringen, og hva som ikke gjør det. Det kan straffe seg den dagen leiligheten utsettes for tyveri eller skader.

Skrevet av: Roger Grosvold, ABC Nyheter (Pengenytt samarbeider med ABC Nyheter. Les mer om det her. Denne artikkelen ble først publisert på ABC Nyheter).

Over 100.000 nordmenn har leid ut hele eller deler av boligen sin for en kortere periode gjennom Airbnb eller Finn, viser en ny undersøkelse Respons har utført på vegne av SpareBank 1.

I tillegg vurderer ytterligere 300.000 å gjøre det samme, og det er først og fremst et klart overtall av de mellom 18 og 25 som benytter eller vurderer korttidsutleie.

Samtidig viser undersøkelsen at mangelen på kunnskap om forsikring, dekning og ansvar for skader ved korttidsutleie er stor.

Les også: Tre metoder for å selge din utleiebolig skattefritt

Ta forholdsregler

I en pressemelding fra SpareBank 1, forteller leder for personmarkedet Nils Tore Nilsen at de fleste ikke vet hvilken dekning innboforsikringen eller vertsgarantien til Airbnb gir ved tyveri og hærverk.

Av dem som tror de vet det, er det mange som tar feil.

– Det kan være et sjansespill. Det er ingen tvil om at døgnbasert utleie kan være en enkel og smart måte å spe på inntektene sine, sier Nilsen.

– Samtidig gjelder det å ta sine forholdsregler. Vi får jevnlig henvendelser fra kunder som har opplevd tyveri eller skade på innboet sitt etter å ha leid ut boligen for noen dager.

Les også:  Mange aner ikke hva slags forsikring de har

Vanskelig å få oversikt

Ifølge Nilsen er mange ikke klar over at en vanlig innboforsikring ikke dekker tyveri når boligen leies ut.

– Det er også stor forskjell på hvorvidt hærverk på innbo og bygning dekkes av de ulike forsikringsselskapene. Det kan gjøre det vanskelig for kundene å få oversikt over hva de er dekket for ved døgnbasert utleie, påpeker Nilsen.

– Når vi spør kundene, bekymrer de seg aller mest for skadeverk som at dusjspeil knuser eller parketten blir ødelagt. Men det er tyveri som utgjør den største faren ved å leie ut. De fleste er fornuftige og tar forholdsregler for å unngå tyveri, og låser gjerne inn verdisaker som PC, iPad, pass og smykker. Men større verdisaker som TV og møbler settes ikke bort.

Denne artikkelen ble først publisert på ABC Nyheter.


Hovedfunn fra undersøkelsen:

  • Over 100.000 har prøvd korttidsutleie av boligen sin på Airbnb eller finn.no, mens over 300.000 vurderer korttidsutleie.
  • Over 50.000 nordmenn har tenkt å leie ut boligen sin i høstferien.
  • Det er en klar overvekt av unge som har prøvd eller vurdert korttidsutleie, og som har tenkt å leie ut boligen sin i høstferien.
  • De langt fleste vet ikke hvilken dekning innboforsikringen og vertsgarantien til Airbnb gir ved tyveri og hærverk.
  • 73 prosent vet ikke om innboforsikringen dekker tyveri og hærverk.
  • 77 prosent vet ikke om vertsgarantien i Airbnb dekker tyveri og hærverk.

Kilde: SpareBank 1

Les også: 

Disse forsikringene kan du droppe

Du kan forsikre deg mot knall og fall i boligkjøpet

Slik sikrer dere samboerøkonomien