Du kan få millionregning om du trosser UD og drar på utenlandsferie i sommer

Før du eventuelt drar på utenlandsferie i sommer, bør du sjekke UDs reiseråd. Ellers kan det bli en dyr ferie. Illustrasjonsbilde: Pixabay

Per i dag fraråder Utenriksdepartementet alle utenlandsreiser som ikke er strengt nødvendige. Velger du likevel å reise, kan du få problemer med å komme deg hjem igjen og er ikke dekket av reiseforsikringen.

Utenriksdepartementet (UD) fraråder for tiden alle utenlandsreiser som ikke er strengt nødvendige.

Årsaken er naturligvis utbredelsen av koronaviruset, og den uforutsigbare og vanskelige situasjonen for mange reisende.

UD vurderer imidlertid situasjonen løpende, og reiserådet kan derfor endres raskt.

Dette er selvsagt ikke bare opp til norske myndigheter, men avhenger også av andre lands restriksjoner og smittevernstiltak.

Annonse:


Merk at reiserådene fra UD ikke er det samme som et forbud, men det kan få konsekvenser om du velger å trosse dem.

– Norske borgere som reiser utenlands nå til tross for dette reiserådet kan ikke regne med å få konsulær bistand fra Utenriksdepartementet til å komme hjem til Norge, skriver UD på sine nettsider.

Les også: Coop og Posten tilbyr nå hjemlevering av dagligvarer

Reiseforsikringen er heller ikke gyldig

Selv om flere land nå vurderer å åpne opp for turister i sommer, advarer også Europeiske Reiseforsikring mot å ignorere råd fra norske myndigheter.

– Så lenge norske myndigheter ikke gir et klarsignal, kan de reisende bli sittende med milliongjeld i etterkant, skriver selskapet i en pressemelding.

Forsikringsselskapet blir kontaktet av mange kunder som lurer på om de får reist på sommerferie til utlandet i sommer.

Reiseforsikringen dekker avbestillinger av reiser som ble kjøpt og betalt før reiserådet kom den 14. mars, uavhengig av fremtidig reisedato. For reiser kjøpt etter denne datoen, eller som kjøpes i tiden som kommer, stiller saken seg derimot helt annerledes.

– Dersom man kjøper en reise i perioden når reiserådet fra UD står, vil man ikke få dekket avbestilling dersom dette rådet fortsatt er gjeldende ved avreisedato. Reiseforsikringen vil heller ikke dekke skader, sykdom eller andre hendelser som skjer dersom man velger å reise, sier kommunikasjonsrådgiver Andreas Bibow Handeland.

– Det er ingen som på nåværende tidspunkt kan si noe sikkert om hvordan reisemulighetene blir i sommer, så det kan være lurt å ha litt is i magen. Oppheves reiserådet helt eller delvis, vil situasjonen være en helt annen enn den er nå. Kjøper du en reise og UDs råd blir stående, sitter du igjen med risikoen selv, sier han videre.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Vi har kvittet oss med 9,4 milliarder kroner i forbruksgjeld siden nyttår

Så mye har flytrafikken stupt siden koronakrisen startet

Slik oppretter du en gyldig og dekkende fremtidsfullmakt

Pensjonsekspert mener at en halv million pensjonister er ført bak lyset av Nav

Dette avgjør om det er lønnsomt å ta ut alderspensjon fra fylte 62 år eller ikke