Vi har kvittet oss med 9,4 milliarder kroner i forbruksgjeld siden nyttår

Vi har kvittet seg med 9, 4 milliarder kroner i forbruksgjeld siden nyttår, viser ferske tall fra Norsk Gjeldsinformasjon. Illustrasjonsbilde: Pixabay

Ferske tall fra Norsk Gjeldsinformasjon viser at vi nordmenn nå totalt har 167,2 milliarder kroner i usikret gjeld. Det er 9,4 milliarder kroner mindre enn ved nyttår. 

I begynnelsen av januar hadde nordmenn totalt 176,6 milliarder kroner i forbruksgjeld, hvorav 94,1 milliarder kroner av dette var forbrukslån, 79,1 milliarder kroner var kredittkort og 3,3 milliarder kroner var faktureringskort.

Per i dag 27. april er tallene hhv 167,2, 93,5, 70,9 og 2,8 milliarder kroner, ifølge tall fra Norsk Gjeldsinformasjon.

Mesteparten av nedgangen i vår forbruksgjeld skyldes altså nedbetaling av utestående på kredittkort.

– Det er positivt at forbruksgjelden synker og det er en god indikasjon på at innstrammingene virker, sier Finans Norges forbrukerpolitiske direktør Gry Nergård, i en kommentar til egne nettsider.

– Det er også godt å se at koronakrisen ikke har medført at norske husholdninger har vært nødt til å ty til forbrukslån og kredittkort for å få hverdagen til å gå rundt, legger hun til.

Annonse:


Den største prosentvise nedgangen har vært for såkalte faktureringskort, selv om det kun utgjør 0,5 milliarder kroner i volum.

I motsetning til kredittkort, hvor det ikke er noen nedbetalingsplan, må alt betales ved forfall ved bruk av faktureringskort.

– Nedgangen i kredittkjøp speiler antagelig at vi handler mindre, og ikke kjøper reiser, samtidig som vi betaler kredittkortregningen når den kommer, sier Nergård.

Tallene fra Norsk Gjeldsinformasjon viser dessuten at veksten i rene forbrukslån har stoppet helt opp, og mange av Finans Norges medlemsbanker rapporterer at det innvilges svært få nye forbrukslån.

– Noen av medlemmene våre har hatt full stans i utlån i perioder. Dette har sammenheng både med tiltakene som ble innført våren og sommeren 2019, og nå sist som følge av koronasituasjonen.

Nergård sikter da til at det i fjor vår ble innstramminger i bankenes adgang til både å gi nye lån og å refinansiere lån.

Fra 1. juli 2019 ble det også mulig for banker og andre finansforetak å slå opp i kundens forbruksgjeld ved søk i gjeldsinformasjonsforetak.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Glem forbrukslån! Du kan låne gratis av staten

Nå kan du få boliglån med effektiv rente på 1,68 prosent

Seks grunner til at du ikke bør nedbetale studielånet raskere enn du må

Nå kan du få boliglån med automatiske rentekutt etter hvert som lånet nedbetales

I noen banker kan du tape flere titalls tusen kroner om du avslutter fastrentelånet før tiden