Dine cashpoints kan redde Norwegian fra konkurs

Flyselskapet Norwegian står i fare for å gå konkurs, med mindre selskapet klarer å få inn mer penger i kassen i månedene som kommer. Foto: Norwegian

Norwegian har store økonomiske utfordringer for tiden. Det knyttes derfor stor spenning til hva som vil skje med flyselskapet fremover, men dine cashpoints kan bli redningen.

Innlegget er skrevet av: Kent Øksnes, ansvarlig redaktør av Pengenytt.no.

Gründer og ansvarlig redaktør av nettavisen Pengenytt.no, Kent Øksnes. Foto: Sjur Jansen

Mandag morgen ble det klart at regjeringen ikke innvilger Norwegians forespørsel om ytterligere milliardstøtte for å klare seg gjennom korona-krisen.

Norwegians konsernsjef Jacob Schram, som tidligere har sagt at hans selskap er avhengig av støtte for å overleve, svarte med at dette føltes som å få en knyttneve i magen.

Aksjekursen til Norwegian raste ned 22 prosent etter børsåpning i går, men hentet seg noe inn igjen i løpet av dagen. Verdien på flyselskapet har dog falt med hele 98 prosent siden nyttår.

Med mindre ledelsen i Norwegian nå gjennomfører noen drastiske grep, vil selskapet gå tom for penger innen neste sommer, og dermed konkurs.

Resultatet på kort sikt blir i så fall at rundt 10.000 ansatte mister jobbene sine og at konkurransen i flytrafikken blir mindre, noe som igjen kan gi dyrere billetter for deg og meg. 

En konkurs vil også påvirke fordelsprogrammet Norwegian Reward, som har nesten ti millioner medlemmer.

– Det er rimelig klart at dersom Norwegian går konkurs, så taper kundene sine cashpoints, uttalte advokat og partner i Forbrukeradvokaten Ola Fæhn til Dine Penger i går.

Han får støtte av jurist Caroline Skarderud i Forbrukerrådet:

– Ved en eventuell konkurs i Norwegian vil oppsparte cashpoints dessverre gå tapt, sier hun.

Les også: Mange mister nå store summer oppspart i fordelsprogrammene til SAS og Norwegian

Annonse:


Dette kan redde Norwegian

Norwegian hadde i slutten av september 3,4 milliarder kroner på bok, ifølge eget regnskap, men denne summen minker for hver dag som går. Koronapandemien og smittevernstiltakene har skylden.

Ledelsen i Norwegian ønsket derfor å få tilført rundt 4-5 milliarder kroner i statlig støtte, for å kunne overleve til sommeren 2022. Innen da forventer de fleste at flytrafikken skal gå som normalt igjen. 

Regjeringen ville imidlertid ikke være med dette, og Norwegian må derfor tenke annerledes. Trolig er diskusjonen om hva selskapet må gjøre allerede godt i gang.

Én mulighet er å selge alle eller noen av flyene selskapet eier. Dette kan imidlertid være utfordrende, da mange andre flyselskaper tenker det samme. Tilbudsoverskudd er aldri bra for prisen.

Sletting av gjeld og tilførsel av ny egenkapital kan være en annen mulighet.

En tredje mulighet kan være å selge eller børsnotere fordelsprogrammet Norwegian Reward, som Norwegian skilte ut som et eget selskap i 2018. Dette selskapet eies i dag 100 prosent av mor Norwegian Air Shuttle ASA.

Andre flyselskaper har tidligere solgt sine fordelsprogrammer med stor gevinst, og senest for et par år siden vurderte daværende konsernsjef i Norwegian, Bjørn Kjos, dette scenarioet for Reward.

Analytiker Kenneth Sivertsen i Pareto Securities antydet i Dagens Næringsliv på det tidspunktet at Norwegian Reward kunne ha en verdi på hele ti milliarder kroner.

En sum i denne størrelsesorden vil løse mange av Norwegians finansielle problemer i dag.

Det kan også bidra til mange tusen fortsatt har en jobb å gå til og at vi kan bruke våre cashpoints, også etter at pandemien er over.


NB: På Finn.no og andre markedsplasser er det nå enkelte som prøver å selge sine cashpoints, men det er ikke tillatt.

I medlemsbetingelsene punkt 4.4 står følgende: «Medlemmer og Partnere har ikke lov til å kjøpe, selge eller utveksle Norwegian Rewards CashPoints, med unntak av de alternativene Norwegian Reward har bestemt.»


Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Vær oppmerksom på lurepriser i dagligvarebutikken

Glem forbrukslån! Du kan låne gratis av staten

Ny analyse viser at nesten hver fjerde boligeier selger med tap

Fra nyttår må alle beboere i borettslag og sameier være med å betale for elbilladere

Nå er det avgjort: Egen pensjonskonto innføres fra 1. januar 2021