Nå kan du anmelde flere saker til politiet digitalt

Koronapandemien har satt fart i prosessen med digitalisering i politiet, og nå kan du anmelde enda flere saker på nett. Personene på bildet har ingen ting med saken å gjøre. Illustrasjonsfoto: Pixabay

I mange saker, der man tidligere måtte møte opp fysisk hos politiet for å anmelde et forhold, kan man nå sitte hjemme og gjøre dette. Dette vil spare mye tid og penger både for publikum og politiet.

Tidligere kunne man kun anmelde enkelte typer tyveri og skadeverk digitalt.

Nå utvides dette betydelig, og da særlig for vinningsforbrytelser som innbrudd og tyveri fra eiendom og bil, samt grove tyverier fra personer på offentlig sted.

Politiet anslår at det nå er lagt til rette for at en fjerdedel av alle anmeldelser kan leveres på nett, og at antall saker som anmeldes digitalt etter den siste utvidelsen vil dobles fra 25.000 til rundt 50.000.

– For politiet er det viktig å være tilgjengelige, både fysisk og digitalt, og dette er et ledd i arbeidet med å være tilstede der publikum trenger oss, sier politidirektør Benedicte Bjørnland i en kommentar til egne nettsider.

Det er Politiets IKT-tjenester som har utviklet denne løsningen i samarbeid med fagavdelingen i Politidirektoratet.

I tillegg til at muligheten til å anmelde digitalt har vært etterspurt fra publikum over lang tid, er denne utvidelsen særlig viktig nå hvor fysiske møter mellom personer skal holdes til et minimum.

– Korona-situasjonen har satt fart på dette arbeidet og dette hjelper oss i å redusere antall fysiske besøk i tråd med smittevernrådene, sier Bjørnland.

Les også: Olav Thon, God morgen Norge og undertegnede journalist misbrukt i nettsvindel

Annonse:


Sparer tid, penger og miljø

Tiltaket vil utvilsomt også spare mye tid, både for publikum og politiet.

– Det er helt klart en stor fordel for de som har en lengre reisevei til nærmeste politistasjon eller lensmannskontor, sier leder for Felles straffesaksinntak i Agder politidistrikt, Unn Hege Sørensen, og legger til:

– Nå kan man bruke et par minutter foran en PC i sitt eget hjem istedenfor å sitte lenge i bil og kanskje måtte vente hos politiet for å måtte anmelde disse forholdene. I tillegg slipper politiet å registrere anmeldelser manuelt. Så dette sparer mye tid for innbyggerne, men også for politiet.

Ettersom dialogen mellom politiet og den som anmelder vil gå digitalt, fjernes dessuten mye tid i postgang og reduserer behovet for å sende flere tusen papirbrev.

På politiets nettsider kan du se hvilke saker som kan anmeldes digitalt.

Der går det også frem at du fortsatt må møte opp på politistasjonen hvis du for eksempel vil anmelde kortsvindel eller tyveri av kredittkort, tyveri av båt eller kjøretøy eller lignende, husbråk, svindel, trusler, vold og ID-tyveri.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Politiet advarer mot svindlere som stjeler ansattes lønnsutbetalinger

Er det egentlig tryggere å bruke kredittkort enn debetkort på nett?

Frekk svindelmetode med kredittkort brer om seg

Dette skjer om du overfører penger til feil konto

Advokater: Derfor bør du opprette en fremtidsfullmakt