Lag en CV som skiller seg ut fra mengden

En god CV er viktig for å kapre drømmejobben. Foto: Pixabay

Med en profesjonell, og personlig CV, så kan du skille deg ut fra mengden av søkere til drømmejobben. Les med her, for tips og gode råd, til hvordan du lander drømmejobben.

Artikkelen er skrevet av WeDigitize

Hva er en CV?

CV, eller curriculum vitae, er et sammendrag og en generell oversikt over deg, og kompetansene dine. I en CV har du mulighet for å vise en potensiell arbeidsgiver hvorfor det er akkurat du som skal ha jobben. CVen din inneholder relevant informasjon om utdannelse, kvalifikasjoner, arbeidserfaring og andre viktige egenskaper. Når du søker en jobb så sender du typisk en motivert søknad, sammen med en CV. De fleste arbeidsgivere vil sortere bunken av søknader, hovedsakelig ut fra CV. Det er altså viktig at du sender en CV som med det samme viser hvem du er, og hvorfor de skal ansette deg. Det er altså helt avgjørende at du bruker god tid på en CV, og tilpasser den til den enkelte jobb som du søker. Det kan være en god ide med en brutto CV, hvor du skriver inn alle erfaringer og kvalifikasjoner som du har. Også kan du bruke dette som utgangspunkt for en ny og tilpasset CV, for den spesifikke jobben som du søker. Det er nemlig viktig for arbeidsgiver å se at du har satt deg inn i hva for en virksomhet det er, og at du har reflektert over hvorfor de skal ansette deg.

Den perfekte CV

Den mest alminnelige CVen er den såkalte kronologiske CVen. En kronologisk CV er satt opp på den måten at utdanning og arbeidserfaring er representert i en omvendt kronologisk rekkefølge. Altså er den nyeste erfaringen din er nevnt først. Typisk vil en CV starte med personlige data og kontaktinformasjon, med en kort personlig profil om hvem du er. Det er en god ide at du har et bilde, og her fungerer det best med et seriøst passbilde og ikke et festlig bilde.  Videre skriver du relevant arbeidserfaring, altså kun den erfaringen som er relevant for det jobbet du søker, samt utdannelse, språkkunnskaper, andre relevante kompetanser og egenskaper. Det kan være du har tatt kurs, eller lignende, som er relevant å nevne. Du kan velge å lage en CV i Word, eller du kan benytte deg av cvmaker.no, hvor du kan fylle ut informasjon og ha en perfekt CV klar i løpet av 15 minutter.

Alt etter hva slags jobb du søker, så er det en god ide at du benytter en CV til å vise dine kompetanser. Hvis du skal søke en kreativ jobb, hvor du skal fremvise grafiske og visuelle kunnskaper, så kan det være en god ide at du laget en CV med et imponerende design og uttrykk. Noen ganger kan det nemlig være like effektiv hvis du, show it- don`t tell it.

Husk forarbeidet

Hvis du har funnet drømmejobben og mener at du er den rette til stillingen, så er det selvfølgelig viktig med en motivert søknad og en profesjonelt CV. For at du skal kunne skrive en søknad og en CV som matcher jobben, så er det viktig at du gjør grundig research. Les alt du kan finne om virksomheten, kikk igjennom hjemmesiden og hva som ellers skrives om virksomheten. Undersøk nettverket ditt om du muligens kjenner noen som arbeider i virksomheten. Jo mer du vet om virksomheten, jo bedre søknad kan du skrive. Det kan også være en god ide at du ringer til virksomheten og stiller noen gode utdypende spørsmål om stillingen. Hvis du gjør dette, så husk å henvise til samtalen i søknaden din.

Søknad og CV skal selvfølgelig være uten feil og med språklig overskudd. Det kan også være en god ide at du ringer for å følge opp søknaden din. Dette gjør at du viser stor interesse, og at du virkelig vil ha stillingen. Forhåpentlig blir du invitert til en jobbsamtale! Og hvis du klarer deg gjennom den, så er jobben din! Lykke til!