UD forlenger sitt reiseråd og fraråder ferie- og fritidsreiser til utlandet før 20. august

Myndighetene velger nå å fraråde feriereiser til utlandet i hele sommer. Bildet er fra Santorini i Hellas Foto: Pixabay

I dag har Utenriksdepartementet (UD) forlenget sitt reiseråd og fraråder fortsatt reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Rådet gjelder frem til 20. august.

– Jeg vil anbefale folk å planlegge for Norgesferie i sommer. Norge er et vakkert ferieland, og selv om årets ferie blir annerledes enn vi hadde planlagt, er jeg sikker på at den kan bli veldig fin, sier statsminister Erna Solberg i en pressemelding, og legger til:

– Mange må gjøre om på planene sine, men nå gir vi folk mer forutsigbarhet, slik at det kan bli lettere å planlegge ferien. Du har lov til å dra på ferie hvor du vil i landet, og kanskje er det i år du skal oppdage en del av Norge du ikke har sett før – på biltur, til fots, med båt, tog eller fly.

Annonse:


Du kan reise på ferie- og fritidsreiser så lenge du reiser på en måte som unngår å spre smitte.

Det betyr at du ikke skal reise når du er syk eller i hjemmekarantene, at du skal ivareta god hygiene og holde minst én meters avstand til andre enn dine nærmeste. De nye rådene gjelder fra i dag.

Innen 15. juni vil det bli vurdert å endre reiserådet til Norden.

Innen 20. juli vil det vurderes å endre reiserådet for enkelte andre nærliggende europeiske land.

Les også: Du kan få millionregning om du trosser UD og drar på utenlandsferie i sommer

Svært langt unna en normalsituasjon

Bakgrunnen for at UD nå forlenger sine reiseråd, er at det fortsatt er vanskelig å være på reise, også i Europa.

«Reiserestriksjoner i og mellom land, karantenebestemmelser, smitteverntiltak, og svært få flyavganger, som i tillegg blir hyppig kansellert skaper fortsatt utfordringer for reisende norske borgere. Vi er svært langt unna en normalsituasjon. Mange ber fortsatt om bistand fra ambassadene til å komme hjem til Norge», står det i meldingen.

Mange steder er også tilgangen på helsetjenester svært begrenset. I denne situasjonen er også utenrikstjenestens evne til å gi konsulær bistand til norske borgere redusert som følge av pandemien.

– Jeg skjønner godt at folk ønsker forutsigbarhet for å planlegge ferier og andre reiser til utlandet. Nå er Norge og andre europeiske land i ferd med å lette gradvis på tiltakene innenlands. Det er for tidlig å si hvordan det påvirker smittespredningen. Utenriksdepartementet opprettholder derfor gjeldende reiseråd som fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Reiserådet vil gjelde til 20. august, men kan bli justert, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Les også: Dette avgjør om det er lønnsomt å ta ut alderspensjon fra fylte 62 år eller ikke

Ferie med besteforeldre?

Helsemyndighetene kommer også med råd for reiser for dem som er i risikogrupper, og hvordan og når man kan reise sammen på tvers av generasjoner i en familie.

Personer med lett forhøyet risiko kan i utgangspunktet reise som andre, men må være ekstra oppmerksomme på de generelle smitteverntiltakene.

Det betyr for eksempel at mange besteforeldre kan feriere sammen med barn og barnebarn, selv om de er i gruppen med lett forhøyet risiko.

Personer med klart forhøyet risiko må gjøre en individuell vurdering av om de bør reise og hvem de eventuelt kan reise med, avhengig av reisens varighet og innhold.

For besteforeldre i denne gruppen vil reiser med barn og barnebarn i mange situasjoner ikke være å anbefale.

– Folk har vært flinke til å følge rådene om å holde seg hjemme hvis man er syk, ha god hånd- og hostehygiene og holde avstand til andre. Når ferien nå skal planlegges, må vi alle legge til rette for å kunne følge de samme rådene som vi har gjort hjemme, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Revidert nasjonalbudsjett 2020: Dette får betydning for lommeboken din

Så mye har flytrafikken stupt siden koronakrisen startet

Her skal Vinmonopolet åpne nye butikker i 2020

Vurderer du å lease bil? Her er syv typiske feller

Få vet at de har fem års reklamasjonsfrist på mobilen