Tusenvis av nordmenn bestiller bil usett

ELBILINTERESSE: Over 2000 personer har meldt forhåndsinteresse for Jaguar I-Pace. Til sammenligning ble det solgt 359 Jaguarer i Norge i fjor. Foto: Produsenten

Nordmenns interesse for elbil ser ikke ut til å avta. Det forhåndsbestilles tusener av biler som ennå ikke er i produksjon.

Skrevet av: Morten Abrahamsen (NTB)

I slutten av måneden får de første norske kundene sin nye Opel Ampera-e. Etter at den ble vist i fjor høst, har over 4000 nordmenn bestilt bilen, uten at de har sett og langt mindre prøvd den.

Slik markedet er nå, virker det som elbiler med litt solid rekkevidde selger lenge før noen egentlig aner hvordan bilen faktisk er.

Det kan Øyvind Rognlien Skovli, kommunikasjonssjef hos Audi bekrefte. Nylig åpnet de for bestilling av den kommende elbilen Audi e-tron, som så langt bare har blitt vist som en konseptbil og er ventet på det norske markedet neste år.

Annonse:


Køplass

– Det har gått over all forventning. Kundene setter altså av over 20.000 kroner for å reservere en plass i køen, og nå, bare kort tid etter lansering, har vi rundet 1700 på liste, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

Audi åpnet nylig for at norske kunder kan forhåndsreservere e-tron på nett. FOTO: Skjermdump/ Audi

Han sier at dette slett ikke er vanlig når de kommer med en ny modell.

Alle de norske importørene som representerer et bilmerke med en planlagt elbil, har en lignende historier.

I fjor ble det registrert 359 nye Jaguarer i Norge, ifølge tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken. Neste år kommer de med sin første elbil, I-Pace.

– Per i dag har vi 602 som har betalt reservasjonsbeløp, og 1564 som har registrert at de ønsker å kjøpe bilen. Til sammen er det 2164 som ønsker I-Pace, sier Jacob Moer Aanonsen, salgssjef hos Jaguar Land Rover Norge.

Reservasjonsbeløpet er 10.000 kroner, og de har åpnet for at kunder kan registrere sin interesse på nett.

Mange interessenter

I 2019 skal Porsche være klar med sin første elbil, og administrerende direktør hos den norske Porsche-importøren, Morten Scheel, sier de allerede nå merker pågang.

Skoda planlegger en lignende strategi som den Audi bruker for sin første elbil, som kommer i 2020. Den ble nylig vist som konseptbil på bilutstillingen Shanghai. Foto: Produsenten

– Vi har ikke offisielt åpnet for bestillinger, men interessen er meget stor, og alle forhandlerne har mange navn på blokka.

Året etter skal Skoda også komme med en elbil. De har foreløpig ikke åpnet for bestillinger, men kundene kan gi signaler om at de er interessert.

– På skoda.no har vi lagt opp til at kunder kan registrere interesse, og så vil vi oppdatere info når vi har mer å fortelle. Vi tenker å lage en løsning à la Audi når vi kommer litt nærmere lanseringen. slik at kunder kan reservere seg «plass» eller rett til å bestille etter førstemann til mølla- prinsippet, sier Jan Erik Haugen, kommunikasjonssjef hos Skoda.

Tesla sier de har rundt 375.000 reservasjoner på Model 3 på verdensbasis, men oppgir ikke tall for Norge. Bilen er ventet til Norge rundt årsskiftet.

Les også disse sakene på Pengenytt:

289.000 betalte ikke årsavgiften i tide. Risikerer avskilting.

Nå mister du bompengerabatten ved forskuddsbetaling

Mange som selger bilen sin må betale for bompasseringer til ny eier

Skade på bil som følge av hull i veien? Dette svarer Statens vegvesen om erstatning

Dyrt å lade Tesla på hytta (annonsørinnhold)