Dyrt å lade Tesla på hytta

Vi betaler rundt 50 prosent mer for strømmen på hytta enn hjemme, viser beregninger gjort av ELskling.no. Foto: Norsk Elbilforening/ Flickr.com

Hyttestrømmen er dyrere enn du tror. I følge SSB er hyttestrømmen i snitt 50 prosent dyrere enn helårsboligen. Strømregningen etter vinter- og påskeferien på hytta kan derfor gjøre et uventet innhogg i lommeboka.

Artikkelen er produsert av ELskling.no.

– I Norge gjenspeiler nettleien du betaler hva det koster å bringe strømmen frem til forbruker. Hytter ligger gjerne litt utenfor allfarvei og kostnaden på å bygge kabel må deles på færre forbrukere. Derfor har de fleste hytter dyr nettleie. Men det overrasker oss at hyttefolket også har gjennomgående høyere strømpris, sier Jens Regnström daglig leder i ELskling.no.

Elskling.no har sammenliknet tall på det norske strømmarkedet som viser at hytter og fritidshus betaler dobbelt så mye for nettleien og seks prosent mer for strømmen. Til sammen blir det 50 prosent dyrere enn hjemme.

Slik kan der derfor bli dyrt å lade Teslaen på hytta.

Les også denne fra ELskling.no: Åtte råd for å redusere strømregningen din 

Høyt forbruk av dyr hyttestrøm

– Hytteeiere betaler sannsynligvis mer for hyttestrømmen fordi de ikke er like prisbevisste når det gjelder fritidsboligen, som de er med helårsboligen. I tillegg må du må aktivt velge strømavtale til hytta, hvis ikke får du levert ekstra dyr strøm på såkalt leveringsplikt. Hyttefolket må lære seg å regne på strømmen de også, sier Regnström.

Ifølge Fremtiden i våre hender bruker flere hytter nå langt mer strøm enn en vanlig leilighet gjør på et helt år. Det er omtrent 450.000 fritidshus i Norge, og SSB anslår at så mange som fire av ti nordmenn eier eller har tilgang til en hytte.

Grunnlegger av strømbyttetjenesten ELskling.no, Jens Regnström. FOTO ELskling.no

På hytta ønsker vi stadig mer komfort og har både innlagt vann, varmekabler og oppvaskmaskin, samtidig som vi primært bruker hytta mest når strømmen er dyrest: i tidsrommet fra november til mai.

– Fordi hyttestrømmen er dyrere er det også mer å spare på å være prisbevisst og bruke mindre, sier Regnström.

Vi anbefaler hytteeiere å ta en titt på strømavtalen for hytta før regningen for påskestrømmen kommer.

Les også denne fra ELskling.no: 88 prosent av strømmen din kan være kullkraft

Forskjell på strøm og nett

For å få strøm inn til hjemmet eller hytta kreves det to avtaler av kunden. En nettavtalen og en strømavtale.

Enkelt fortalte er nettavtalen med selskapet som eier og drifter kraftledningene som fører strømmen frem fra kraftverket til hytta eller boligen.

Fordi det er lite lønnsomt å bygge flere strømnett i et gitt område, har du kun én nettleverandør som i praksis har monopol.

Den andre strømavtalen er med selskapet som leverer selve strømmen som overføres gjennom strømnettet.

Det er 115 strømleverandører i Norge og du kan velge fritt hvem du vil kjøpe strømmen av. Unnlater du å velge strømleverandør selv, er nettselskapet pliktig til å levere deg strøm, og det tar de seg ekstra godt betalt for.

Her finner du Norges billigste strømavtale


Om ELskling.no – Norges ledende tjeneste for sammenligning og bytte av strømavtale

ELskling.no tilbyr forbrukeren et kompetent, enkelt og objektivt verktøy som forenkler kompliserte sammenligninger og bytteprosesser og dermed stimulerer og øker antallet som aktivt velger strømleverandør.

Tjenesten ble først lansert i Sverige – elskling.se.

Bedriften ble grunnlagt og drives av fem sivilingeniører fra Kungliga Tekniska Högskolan.