88 prosent av strømmen din kan være kullkraft

Hele 43 prosent av de som byttet strømavtale hos strømbyttetjenesten ELskling.no i 2016 valgte fornybar kraft. Foto: Pixabay

Tror du strømmen i veggen din er ren, norsk vannkraft? Tro om igjen. For nordmenn flest utgjør fossile brensler eller kjernekraft 88 prosent av strømforbruket.

Artikkelen er produsert av ELskling.no.

Selv om Norge produserer mye vannkraft er det ikke gitt at den sendes til deg. Utlendinger, spesielt tyskere, svensker og nederlendere, er flinke til å kjøpe såkalte opprinnelsesgarantier for fornybar energi.

Opprinnelsesgarantien er et bevis på at strømmen du betaler for er produsert fornybart.

– Husholdninger som ikke aktivt velger en strømavtale med garantert fornybar kraft, har en fornybarandel på kun 12 prosent. Mange norske husholdninger bidrar derfor til store klimautslipp og fortsatt bruk av atomkraft, uten å være klar over det, sier Jens Regnström, strømekspert og leder for strømbyttetjenesten ELskling.no.

Les også denne fra ELskling.no: Nakne tall – Så lenge dusjer vi og dette koster det

Mye fossil kraft

Europa har et kraftmarked som krysser landegrenser.

Store overføringskabler gjør at Norge både eksporterer og importerer store mengder elektrisk kraft.

Uten opprinnelsesgaranti er ifølge NVE den norske strømmen slik ut: 57 prosent kull/fossil kraft, 31 prosent kjernekraft og 12 prosent fornybart.

Les også denne fra ELskling.no: Åtte råd for å redusere strømregningen din 

Nordmenn våkner gradvis fra strømdvalen

Framtiden i våre hender sier til NRK at nordmenn er dårlige på å velge fornybart, men tall fra strømbyttetjenesten ELskling.no viser at norske husholdninger blir stadig mer miljøbevisste på strømforbruket sitt.

Grunnlegger av strømbyttetjenesten ELskling.no, Jens Regnström. FOTO ELskling.no

Bare i 2016 sammenliknet over 350.000 nordmenn sin strømavtale hos strømbyttetjenesten ELskling.no.

– Hele 43 prosent av de som byttet strømavtale hos oss i 2016 valgte fornybar kraft, og 13 prosent gjorde det klart at de utelukkende ville ha fornybar strøm i veggen. I 2013, 2014 og 2015 var tilsvarende tall hhv ca. 20, 25 og 35 prosent, så det er absolutt en positiv trend her, forteller Regnström.

Les også denne fra ELskling.no: Dyrt å lade Tesla på hytta

En femtilapp mer i måneden

Den eneste måten å sikre at strømmen din er fra fornybare energikilder er ved å ha en strømavtale med opprinnelsesgaranti.

Det koster kun noen ører mer per kilowattime for å sikre at strømmen i veggen er ren, fornybar energi.

– Det er over 110 ulike strømleverandører i Norge. Mange selger dyre og «skitne» strømavtaler. Strøm er ikke bare strøm lenger, og heldigvis lærer stadig flere nordmenn seg forskjellen. Det er gratis å bytte strømavtale, så det kan lønne seg både for lommeboka og miljøet å sammenlikne strømavtalen med jevne mellom, sier Regnström.

Ønsker du å kjøpe 100 prosent fornybar energi koster en spotprisavtale med opprinnelsesgaranti mellom 0 og 300 kroner ekstra per år for en husholdning med et årsforbruk på 20.000 kWh.

Her kan du selv finne en strømavtale med utelukkende ren og fornybar kraft.


Om ELskling.no – Norges ledende tjeneste for sammenligning og bytte av strømavtale

ELskling.no tilbyr forbrukeren et kompetent, enkelt og objektivt verktøy som forenkler kompliserte sammenligninger og bytteprosesser og dermed stimulerer og øker antallet som aktivt velger strømleverandør.

Tjenesten ble først lansert i Sverige – elskling.se.

Bedriften ble grunnlagt og drives av fem sivilingeniører fra Kungliga Tekniska Högskolan.