Prisen av latskap: 35 000 kr i året!

bytt Spar penger på bytt.no. Foto: Bytt.no.

En gjennomgang Bytt.no har gjort av forskjellige avtaler viser at det er enorme prisforskjeller fra de billigste til de dyreste.

Bytt.no har tatt en gjennomgang av avtaler og sammenlignet priser på boliglån, strøm, bredbånd, mobil og billån. Resultatene viser at det er enorme forskjeller fra den billigste til den dyreste.

– Veldig mange er flinke til å bytte for eksempel bank og strømleverandør, men vi vet også at det er en stor andel som aldri bytter, sier Daniel August Fritzman. Han er daglig leder i sammenligningstjenesten Bytt.no.

I en undersøkelse fra Forbrukerrådet svarte 29% av de spurte at det var mer enn 2 år siden de byttet strømavtale, og 15% oppga at de aldri har byttet strømavtale.

– Vi har sett mange eksempler på at det er de lojale kundene som betaler mest, mens nye kunder får bedre betingelser. På en måte kan du si at de lojale kundene sponser de som er flinke til å bytte, sier Fritzman.

Hvis det er lenge siden du har tatt en gjennomgang av din personlige økonomi kan dette være et godt tidspunkt å gjøre det på. Resultatet fra gjennomgangen til Bytt.no viser at det skiller 35 000 kr mellom de dyreste og de billigste avtalene.

– Alle avtalene i denne undersøkelsen kan sammenlignes på Bytt.no, og hvis man setter seg ned en kveld og gjør en liten jobb så kan man ordne alt dette veldig raskt, sier Fritzman.

Størst besparelse på boliglån

Ikke overraskende er det boliglån som utgjør den største forskjellen i denne undersøkelsen. Som utgangspunkt har Bytt.no vurdert effektive renter på ordinære boliglån med lånesum på 3 000 000, belåningsgrad på 75% og 25 års nedbetaling.

Det billigste boliglånet er Himla Bank sitt boliglån “Boliglån innenfor 75%” som i skrivende stund har en effektiv rente på 5,34 %. Det gir et månedlig beløp på 17 907 kr.

Det dyreste boliglånet som passer kriteriene i skrivende stund er Hemne Sparebank sitt boliglån innenfor 75% belåning. Det har en effektiv rente på 6,53%, som gir et månedlig beløp på 19 948 kr.

Det skiller altså 2 041 kr pr mnd, eller 24 492 kr over étt år.

I skrivende stund: Det er viktig å understreke at rentene på boliglån og billån oppdateres ofte for tiden og at resultatene er basert på bankenes effektive renter per 10. november 2023.

Fortsatt store forskjeller på strøm

Statistikk fra SSB har vist at spotprisavtaler er de billigste strømavtalene over tid. I denne undersøkelsen er det derfor tatt utgangspunkt i spotprisavtaler som er tilgjengelig for alle, og et strømforbruk på 16 000 kWt.

Den billigste spotprisavtalen i skrivende stund er Agva Kraft sin “Agva Superspot”. Den har et månedlig fastbeløp på 39 kr, men til gjengjeld sponser Agva deg med -5,10 øre pr kWt i negativt påslag.

Til sammenligning er den dyreste avtalen Polar Kraft sin strømavtale “Polar Fornybar”. Den har et fast månedsbeløp på 256,25 kr pr mnd, og et påslag på forbruket på 6,63 øre pr kWt.

Med et normalt strømforbruk på 16 000 kWt blir besparelsen over ett år på 4 484 kr.

OBS: Avtalen til Agva varer bare ett år før du blir flyttet over på en dyrere avtale

Vanskeligere å sammenligne bredbånd

Bredbånd i Norge er vanskelig å sammenligne for norske forbrukere, blant annet fordi det er lav konkurranse og mange opererer med lokale priser med spesialtilbud. I tillegg viser kundeerfaringer at det er svært lav kundetilfredshet i bransjen.

For å kunne gjøre en sammenligning har Bytt.no tatt utgangspunkt i leverandørens nettsider og den prisen som blir vist til kundene. Som kriterium er det valgt fiberbredbånd med en hastighet på minimum 100 Mbps, og at avtalen ikke skal være begrenset til et lokalt område.

Det billigste fiberbredbåndet med minst 100 Mbps hastighet er NextGenTel som har. Det koster 669 kr i måneden og har et etableringsgebyr for ny fiberkabel på 1 990 kr. Leie av ruter koster 29 kr per måned.

Den dyreste avtalen er Telenor sin “Fiber 100” som koster 799 kr pr mnd, med et etableringsgebyr for ny kabel på 4 990 kr. For å leie en ruter fra Telenor må du ut med 39 kr i måneden.

Hvis du ser bort fra etableringsgebyr så utgjør den samlede forskjellen på bredbånd og ruterleie 1 680 kr i året.

Enorme forskjeller på mobilabonnement

Mobilabonnement er kanskje ikke den største utgiften for folk flest og veldig mange kan gå flere år mellom de gangene de bytter operatør. Det er kanskje en av årsakene til at forskjellene har blitt så enorme.

Det billigste abonnementet med minimum 8 GB er Nicemobil sitt 12 GB abonnement til bare 198 kr per måned.

Til sammenligning koster det dyreste 8 GB abonnement hos Telenor 399 kr per måned. Det er altså dobbelt så dyrt, og har 4 GB mindre data.

Over ett år utgjør dette 2 412 kr i potensiell besparelse, men hvis du skal ha samme mobiloperatør i flere år så blir også besparelsen desto større.

Billån nærmer seg forbrukslån

Rentene på billån har steget i tekst med boliglån, og de dyreste billånene er nå ikke langt unna renter som tidligere har blitt forbundet med forbrukslån.

Som utgangspunkt er det beregnet 200 000 kr i lån, med 35% egenkapital, nedbetalt over 5 år. Lånet må være tilgjengelig for alle uavhengig av alder og medlemskap.

Det billigste billånet som passer til disse kriteriene i skrivende stund er dittbillån.no sitt “Ditt billån m/ 35% egenkapital” som har et effektiv rente på 6,43 %. Det utgjør et månedlig beløp på 3 871 kr.

Det dyreste lånet er Santander sitt “Standard Billån 65%”. Det har en effektiv rente på 8,68 % og et månedlig beløp på 4 049 kr.

Det utgjør en forskjell på 159 kr i måneden, eller 1 908 kr over ett år.

Totalt utgjør forskjellen mellom de dyreste og de billigste avtalene i undersøkelsen 34 976 kr i året.