Spar tusenvis på å velge riktig spotprisavtale

bytt Spar penger på bytt.no. Foto: Bytt.no.

Bytt.no har foretatt en undersøkelse av nærmere 50 000 norske spotpriskunder for å se hvor mye man kan spare på å bytte til den billigste spotprisavtalen.

Spotpriskunder i Norge kan oppnå store besparelser på å bytte til en billigere spotprisavtale. Det viser en gjennomgang av data fra nesten 50 000 spotpriskunder som Bytt.no har foretatt seg.

Funnene viser at en gjennomsnittlig spotpriskunde i denne undersøkelsen kan spare 1 389 kr årlig på å bytte til den billigste spotprisavtalen, og at besparelsen hos enkelte leverandører er så mye som 2 000 kr årlig.

– I fjor lanserte vi en strømrobot som innhenter data om alle tilgjengelige strømavtaler fra Forbrukerrådet. Vi lar forbrukeren oppgi forbruk og strømavtale, så sammenligner vi priser og vilkår, og beregner besparelse basert på dette, sier Daniel Fritzman, daglig leder i Bytt.no

Ingen strømleverandører tilbyr fastpris

For øyeblikket er det ingen strømleverandører som tilbyr fastpris i Sør-Norge (NO2), grunnet den uoversiktlige situasjonen med rekordhøye strømpriser og unormalt lav vannstand i mange av vannmagasinene.

Det betyr at dersom du ønsker å spare penger, er spotprisavtale eneste valgmulighet akkurat nå.

– Vi har opplevd at mange forbrukere tenker at spotpris er spotpris, og at de derfor ikke har så mye å spare på å bytte. Undersøkelsen underbygger at dette er feil, og poengterer hvor viktig det er å ha riktig strømavtale. Deltakerne i denne undersøkelsen kunne alene spart 70 millioner kroner på å kvitte seg med unødvendige gebyrer og påslag, sier Fritzman.

Har utviklet smart strømrobot

Besparelsen i denne undersøkelsen er basert på tall fra Bytt.nos strømrobot, som på ett år har analysert 48 042 spotprisavtaler fra norske strømkunder.

Basert på brukerens opplysninger om strømavtale og strømforbruk kan strømroboten sammenligne alle priser og vilkår, og nøyaktig beregne årlig besparelse i forhold til den billigste spotprisavtalen på markedet.

Forskjellige påslag og månedsbeløp

Strømleverandørene har forskjellige påslag og månedsbeløp på sine spotprisavtaler, og det er disse som er sammenlignet mot den til enhver tid billigste avtalen på markedet.

Selve spotprisen bestemmes på strømbørsen (Nord Pool) og påvirker ikke besparelse i denne undersøkelsen ettersom den er lik for alle strømleverandørene.

Blant de avtalene med minst besparelse finner vi selskaper som Elekt, Motkraft, Talkmore Strøm, Klarkaft og Tibber. Fellesnevneren for disse selskapene er at de alle er relativt nyetablerte, og kun opererer med én strømavtale hver.

I den andre enden finner vi selskaper med litt lengre fartstid, hvor de fleste har mange ulike spotprisavtaler liggende ute til enhver tid.

Det skal nevnes av flere av de dyreste aktørene på denne listen også tilbyr rimeligere spotprisavtaler, men basert på kundenes opplysninger i denne undersøkelsen kan det virke som at mange betaler for en av de dyrere spotprisavtalene til selskapet.

Priseksempel: Dersom du har et årlig forbruk på 20 000 kWt og en spotprisavtale med 39 kr mnd fastbeløp pluss 3 øre påslag kan du spare 1 478 kr i året på å bytte til en billigere spotprisavtale. (Den billigste spotprisavtalen med 12 mnd prisgaranti i skrivende stund har 0 kr fastbeløp og -2,05 øre per kWt i negativt påslag.)

Bytt.no anbefaler å bytte strømavtale regelmessig, samt følge med på prisgaranti, påslag og vilkår for å sørge for at strømleverandøren ikke har flyttet deg over på en annen avtale eller har økt prisen.