Skal du leie eller leie ut bolig? Slik er leieprisene i de største byene akkurat nå

Mange nordmenn leier bolig, og det er store variasjoner i leiemarkedet fra by til by. Illustrasjonsfoto: Pixabay

Det er kun i Oslo at leieprisene har økt de siste årene. I Bergen, Trondheim og Drammen har de stort sett stått stille, mens i Stavanger har de falt.

Annonse:


Drøye 916.000 nordmenn fordelt på 546.000 husholdninger bor i leid bolig, ifølge ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Det utgjør 17,7 prosent av Norges befolkning og 23,1 prosent av alle husholdningene.

Både som utleier og leietaker kan det være vanskelig å vite hva som er «riktig» pris på utleieboligen.

Da kan det være til hjelp å se hva gjennomsnittlig priser på inngåtte kontrakter har vært i din by den seneste tiden.

Les også: Mer enn 740.000 husholdninger har variabel strømpris. Det koster dem dyrt

Flere som ønsker å leie

Adm. dir. i Utleiemegleren, Vibecke Lyse Augdal. Foto: Taran Gjøystdal

Uteleiemegleren er i følge seg selv størst i Norge på utleie av private boliger, og hver måned offentliggjør selskapet statistikk på leiepriser i utvalgte byer og regioner.

Administrerende direktør, Vibecke Lyse Augdal, sier følgende om status i leiemarkedet per nå i en melding:

– Det har vært høy aktivitet i leiemarkedet, også i sommer. Vi registrerer at det i august 2018 var 10.164 annonserte utleieboliger på Finn.no. Dette er en økning på 14,5 prosent sammenlignet med tilsvarende måned i 2017. 

– I samme periode har det vært en moderat vekst i leieprisene. Dette indikerer at det er flere som ønsker å leie bolig, samtidig som det er flere boliger som tilbys i markedet, legger hun til.

Under følger en oppdatering på leiemarkedet i de største byene:

Les også: Denne banksjefen kan gi deg den laveste boliglånsrenten nå

Oslo

Det kostet i gjennomsnitt 8961 kroner per måned å leie en ett-roms leilighet i Oslo i august, noe som er en nedgang på 4,8 prosent sammenlignet med samme måned i fjor.

Dersom vi ser på gjennomsnittlig pris for alle kontrakter tegnet i 2018, ligger den imidlertid på 9162 kroner (se diagram under).

For en to- og tre-roms kostet det i gjennomsnitt 12.724 og 16.071 kroner i august.

Dette er en oppgang på hhv 2,3 og 5,7 prosent sammenlignet med samme måned i fjor, og noe høyere enn gjennomsnittet for året så langt.

– Vi opplever god respons på alle boliger vi har på nett. Mange henvendelser, godt oppmøte på visninger og det går raskt å leie ut. Vi ser likevel at mange leietakere går på flere visninger før de bestemmer seg og det er viktig at utleier presenterer boligen på en profesjonell måte og har gode bilder, uttaler Siri Anne Bernum Halck, daglig leder ved Utleiemegleren Majorstuen.

– Nå står høsten for tur og erfaringsmessig blir markedet roligere, da er det enda viktigere å legge seg på markedspris og ha en god presentasjon av utleieobjektet, legger hun til.

Les også: I noen banker kan du tape flere titalls tusen kroner om du avslutter fastrentelånet før tiden

Diagrammet viser utviklingen i gjennomsnittlige leiepriser på inngåtte kontrakter mellom utleier og leietager gjennom Utleiemegleren i Oslo fra 2012 til i dag. Kilde: Utleiemegleren

Bergen

Det kostet i gjennomsnitt 10.857 kroner å leie en to-roms i Bergen i august.

Sammenlignet med samme måned i fjor er det en oppgang på 2,7 prosent, og det er også noe høyere enn gjennomsnittet hittil i år som er på 10.606 kroner (se diagram under).

En tre-roms kostet i gjennomsnitt 13.428 kroner i forrige måned, noe som er tilnærmet det samme som samme måned i 2017.

– Sommeren er høysesong på leiemarkedet i Bergen og årets sommer var intet unntak. Vi har hatt høy aktivitet og leid ut et stort antall boliger. De fleste studentene har nok etter hvert funnet seg et sted å bo og aktiviteten på leiemarkedet har jevnt over begynt å roe seg igjen etter sommeren, kommenterer Eirik Hove, daglig leder ved Utleiemegleren Bergen.

– Leieprisnedgangen vi har sett i Bergen har etter utflatingen i februar nå snudd til det positive, legger han til.

Les også: Har du solgt en arvet bolig? Ikke glem dette fradraget

Diagrammet viser utviklingen i gjennomsnittlige leiepriser på inngåtte kontrakter mellom utleier og leietager gjennom Utleiemegleren i Bergen fra 2012 til i dag. Kilde: Utleiemegleren

Stavanger

Det kostet i gjennomsnitt 9421 kroner å leie en to-roms i Stavanger i august.

Sammenlignet med samme måned i fjor er det en oppgang på 8,9 prosent.

En tre-roms kostet i gjennomsnitt 12.322 kroner i forrige måned. Det er en oppgang på hele 14,2 prosent fra samme måned i 2017.

Prisene på leiekontrakter inngått i 2018 har i gjennomsnitt vært høyere enn de var i 2017, men de er fortsatt langt lavere enn i 2012 (se diagram).

– Det er ti prosent færre annonserte boliger på Finn.no fra forrige måned. Det var relativt høy aktivitet i begynnelsen av måneden på de fleste objekter, men det avtok på slutten av måneden. Etterspørsel etter eneboliger har roet seg og høysesongen går mot slutten for i år, sier daglig leder ved Utleiemegleren Stavanger, Eirik Hauge.

Les også: Økonomiprofessor vil ha slutt på at lånerenter kan trekkes fra på skatten

Diagrammet viser utviklingen i gjennomsnittlige leiepriser på inngåtte kontrakter mellom utleier og leietager gjennom Utleiemegleren i Stavanger fra 2012 til i dag. Kilde: Utleiemegleren

Trondheim

I Trondheim kostet en to-roms i gjennomsnitt 10.523 kroner i august, som er en nedgang på 0,4 prosent fra samme måned i fjor.

For en tre-roms var gjennomsnittsleien 13.129 kroner.

Dette er noe høyere enn for gjennomsnittet så langt i år, og er også en oppgang på 1,7 prosent fra samme måned i fjor.

– August har som vanlig vært en hektisk måned i Trondheim i forbindelse med studiestart. Mange boliger til leie gir et fortsatt godt marked for leietaker. Vi ser at markedet er svært prissensitivt, og de utleierne som legger ut boligen noe for høyt i pris, blir stående tomme når august nå er over, sier daglig leder ved Utleiemegleren Trondheim, Solveig Hjallen Moen.

Les også: Kraftig verdiøkning på ferieboliger i Tyrkia smuldrer nå bort for flere tusen nordmenn

Diagrammet viser utviklingen i gjennomsnittlige leiepriser på inngåtte kontrakter mellom utleier og leietager gjennom Utleiemegleren i Trondheim fra 2012 til i dag. Kilde: Utleiemegleren

Drammen

Det kostet i gjennomsnitt 9192 kroner å leie en to-roms i Drammen i august.

Sammenlignet med samme måned i fjor er det en nedgang på 7,6 prosent.

Det er også 307 kroner lavere enn gjennomsnittet for inngåtte kontrakter så langt i 2018.

Det er ellers verdt å merke seg at mens prisen på tre-roms har steget jevnt de siste årene, har prisen på ett-roms falt.

– Det er fortsatt mange boliger til leie, noe som gjør at det er et godt marked for leietakere. Den største forskjellen nå i august fra tidligere, er at det har vært vanskeligere å leie ut alle typer boliger. Tidligere har det vært et godt marked for nyere 2-roms med god eller høy standard, men nå ser vi at det tar lengre tid å leie ut disse boligene også, sier Eivind Sveen, daglig leder ved Utleiemegleren Drammen, og legger til:

– Vi råder derfor utleiere til å justere sine prisforventninger og starte utleieprosessen i god tid.

Les også: I disse bankene får du best sparerente nå

Diagrammet viser utviklingen i gjennomsnittlige leiepriser på inngåtte kontrakter mellom utleier og leietager gjennom Utleiemegleren i Drammen fra 2012 til i dag. Kilde: Utleiemegleren

Romerike

I gjennomsnitt kostet det 10.280 kroner å leie en to-roms leilighet på Romerike.

Sammenlignet med samme måned i fjor er det en oppgang på 0,5 prosent.

En tre-roms leilighet kostet i gjennomsnitt 12.850 kroner, noe som er en oppgang på 7,4 prosent sammenlignet med samme måned i fjor.

– Det investeres i utleieleiligheter på Romerike om dagen. Aldri før har vi opplevd en så stor pågang av eiendomsinvestorer på Romerike, sier Karsten Olsen, daglig leder ved Utleiemegleren Romerike.

– Jeg tror mange velger å kjøpe leilighet for å leie ut på Romerike om dagen fordi det er en lavere inngangspris enn i Oslo og fordi det er lavere krav til egenkapital. Ellers kan jeg varsle om høy aktivitet på visninger og mange boliger til utleie. Vi opplever at utleiemarkedet på Romerike stadig vokser, legger han til.

Les også: Disse to triksene kan spare deg for tusenlapper i boliglånsrenter

Asker og Bærum

I Asker og Bærum kostet det i gjennomsnitt 11.980 kroner for en to-roms i august, som er en oppgang på 6,4 prosent fra samme måned i fjor.

For en tre-roms kostet det i gjennomsnitt 14.732 kroner.

Sammenlignet med samme måned i fjor er dette en nedgang på 1,3 prosent.

– Etter et uvanlig labert leiemarked i juli måned, der det virket som hele markedet tok seg en ferie, tok virkelig interessen seg opp igjen i august. Vi opplevde betydelig flere på visning enn i forrige måned, og det var god respons på de aller fleste type boliger. Både hus og nyere leiligheter med høy standard og god beliggenhet er etterspurte objekter for tiden, og det oppnås gode leiepriser. Blant annet har det vært stor interesse for de nye prosjektene på Fornebu og Lysaker, sier Tom-Anders Andersen, daglig leder ved Utleiemegleren Asker og Bærum.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

I oktober kommer de nye 50- og 500-kronesedlene

På høstferie? Du kan spare 2500 kroner på å bruke riktig betalingskort i utlandet

Foreslår å heve pliktdelsarven betydelig i ny arvelov

Én av ti som bor i borettslag gambler med sin privatøkonomi

Tre metoder for å selge din utleiebolig skattefritt