I oktober kommer de nye 50- og 500-kronesedlene

Snart kommer det nye 50- og 500-kronesedler, og erstatter de gamle med bilde av Peter Christen Asbjørnsen og Sigrid Undset. Bildet viser en kobbertrykksylinder for den gamle 500-kroneseddelen. Foto: Katrine Lunke/ Norges Bank

I mai 2017 fikk vi nye 100- og 200-kronesedler, og snart kommer også de nye 50- og 500-kronesedlene. Motivene på sedlene blir hhv Utvær fyr og redningsskøyta RS 14 «Stavanger».

Annonse:


På nettsidene til Norges Bank går det frem at de nye 50- og 500-kronesedlene skal settes i omløp fra 18. oktober.

Bård Ove Molberg, kommunikasjonsrådgiver i Norges Bank, bekrefter til Pengenytt at det er denne datoen som gjelder.

Han opplyser samtidig om at bilder av de nye sedlene først blir offentliggjort om ett par uker, men at designutkastet fra Terje Tønnesen, Are Kleivan og Christian Schnitler er klart allerede (se bilder lenger ned i saken).

Hovedmotivet på forsiden av 50-kroneseddelen tar utgangspunkt i Utvær fyr i Solund kommune. Denne fyrstasjonen ble bygget i 1900 og er det vestligste punktet i landet.

«Langs hele norskekysten finner vi et finmasket nett av over 21.000 fyr og sjømerker. Sammen med trygge havner og annen maritim infrastruktur har de bidratt til å tilrettelegge og sikre seilasen langs en værhard kyst, og de har hatt stor betydning for utvikling av kommunikasjon, handel og kultur», står det blant annet i begrunnelsen for valg av motiv.

Les også: Nye krav til bankene skal sikre oss kontanter i krisesituasjoner

Utkast til ny 50-kroneseddel. Foto: Norges Bank

Gammel redningsskøyte vil prege den nye 500-lappen

Hovedmotivet på 500-kroneseddelen er redningsskøyta RS 14 «Stavanger», designet av Norges mest kjente båtbygger og konstruktør Colin Archer.

Båten ble bygget på Archers verft i Larvik og sjøsatt i 1901. Den hadde til sammen 37 år i aktiv tjeneste for Redningsselskapet.

I mønsteret på baksiden av 500-kroneseddelen skal du dessuten kunne skimte en oljeplattform i horisonten og et gassrørledningsnett.

«Skipsfart, fiskeri og annen virksomhet knyttet til havet har i lang tid gitt grunnlag for vekst og velferd i Norge, og de siste 50 årene har olje- og gassvirksomheten blitt en av bærebjelkene i norsk økonomi. Havet har store naturressurser, men også sterke krefter. Uvær og forlis er en del av livet når du vil høste av havets rikdommer. Tilgang på hjelp når det trengs som mest berger mange liv, og gir oss økt trygghet når vi ferdes på sjøen i arbeid og fritid,» er begrunnelsen for at valget falt på en redningsskøyte.

Øverst til høyre på seddelen kan du se en lundefugl. Hodet av lundefuglen samt valørtallet er brukt som vannmerke på samtlige seddelvalører.

Les også: Så lenge får du brukt de gamle sedlene

Utkast til ny 500-kroneseddel. Foto: Norges Bank

Fortsatt mye kontanter i omløp

Kontantenes andel av den samlede pengemengden i økonomien er synkende, men verdien av sedler og mynter i omløp har vært relativt stabil i mange år nå.

I 2017 var det til enhver tid i gjennomsnitt 47 milliarder kroner i kontanter i omløp, hvorav drøye én av dem var i 50-kronesedler og nesten 18 av dem var i 500-kronesedler.

Det ser derfor ikke ut som at Norge blir kontantfritt med det første.

De nye sedlene blir tilgjengelig i banker, minibanker og butikker når de settes i sirkulasjon den 18. oktober.

Norges Bank presiserer at det ikke er mulig for publikum å bestille nye sedler fra dem eller komme til dit for å veksle inn de gamle sedlene til nye.

I fjerde kvartal 2019 ventes de nye 1000-kronesedlene å settes ut i sirkulasjon.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Du kan spare 2500 kroner på å bruke riktig betalingskort i utlandet

Dette skjer om du overfører penger til feil konto

Valutafelle som koster nordmenn én milliard kroner i året skal nå fjernes

Dette betalingsmiddelet kan ta over når kontantene forsvinner

Dette landet kan bli det første uten kontanter