Valutafelle som koster nordmenn én milliard kroner i året skal nå fjernes

Kortbruk i utlandet kan bli unødvendig dyrt, men nå skal det bli mer åpenhet om hva de ulike alternativene vil koste deg. Illustrasjonsfoto: Pixabay

Norske forbrukere blir lurt for én milliard kroner i året i utenlandske minibanker og kortterminaler, men nå tar EU grep for å fjerne valutafellene.

Annonse:


Når du tar ut penger fra minibank i utlandet eller handler i utenlandske butikker får du ofte spørsmål om du vil betale i norske kroner eller i lokal valuta.

Dessverre velger mange det første. Tall fra Nets viser at rundt 70 prosent av alle kortholdere velger å betale i egen valuta.

Konseptet, som kalles «dynamic currency conversion» (DCC) på engelsk, eller dynamisk valutaomregning på norsk, går ut på at du lar den spesifikke minibanken eller butikken bestemme vekslingskursen i stedet for å få kortutsteders standardkurs.

Fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet

Undersøkelser gjort av Sparebanken Vest i 2016 viser at gebyrene ved DCC i gjennomsnitt er på 6-7 prosent, altså nesten fire ganger mer enn påslagene til Visa og Mastercard.

Dersom dine samlede kjøp og uttak eksempelvis er på 50.000 kroner, utgjør da denne ekstrakostnaden omtrent 2500 kroner.

– Tommelfingerregelen er alltid å betale i lokal valuta. Velger du å veksle til norsk valuta, er det så godt som uten unntak det dyreste alternativet, sier fagdirektør Jorge B. Jensen i Forbrukerrådet i en kommentar.

Les også: Du kan spare 2500 kroner på å bruke riktig betalingskort i utlandet

Koster oss nordmenn én milliard kroner i året

UTSPEKULERTE METODER: Utenlandske minibanker benytter blant annet farger og ikonplassering for å lede kortbrukere til å velge norske kroner. Tallene i denne illustrasjonen er fra en transaksjon ved en minibank på en tysk flyplass den 17. juni 2016. Ved å velge norske kroner «tapte» kunden 102,40 kr på et uttak på 100 euro. Minibanken ga en vekslingskurs på 10,6170, mens offisiell Visa-vekslingskurs den dagen var 9,4279. Margin i prosent over Visakurs (hensyntatt bankens valutapåslag) er 11,2 prosent. Foto: Sparebanken Vest

Forbrukerrådet har tidligere regnet på hva nordmenn som reiser utenlands betaler i unødvendige gebyrer ved å velge egen valuta fremfor den lokale.

Konklusjon: Én milliard kroner hvert år.

Hva er så årsaken til at så mange av oss lar minibankene og butikkene bestemme vekslingskursen vår?

Den mest opplagte årsaken er kanskje at det ikke blir noen usikkerhet om den endelige prisen. Du vet med en gang hvor mye uttaket eller kjøpet tilsvarer i norske kroner.

En annen årsak er at mange minibanker er designet for at du skal gjøre feil valg.

Menystrukturen i mange utenlandske minibanker er nemlig nøye designet for å lede deg til å velge den valutaen eieren av minibanken vil tjene mest penger på, ifølge undersøkelser Sparebanken Vest har gjort.

– Dette er metoder vi kjenner igjen fra klassisk spillteori, såkalt «nudging». Eksempelvis er det nærliggende å anta at man ved uttak i en minibank er mer tilbøyelig til å trykke på en grønn knapp enn en rød knapp hvis man ønsker en «trygg utbetaling til mest gunstig pris». Farger, skriftstørrelse, plassering av tekst og grafiske elementer som flagg benyttes i økende grad i utenlandske minibanker for å lede brukere i en bestemt retning, uttalte informasjonssjef i Sparebanken Vest, Lars Ove Breivik, for et par år tilbake.

Les også: Disse «bensinkortene» gir størst rabatt i Norge og utlandet sommeren 2018

EU tar grep

Informasjonssjef i Sparebanken Vest Lars Ove Breivik. Foto: SPV

Den utbredte vekslingstjenesten dynamisk valutaomregning har tidligere blitt omtalt som «legal scam», eller lovlig svindel, av den europeiske forbrukerorganisasjonen BEUC.

Dette skal det nå imidlertid bli slutt på. I alle fall i store deler av Europa.

EU varslet nemlig tidligere i år at alle minibanker og kortterminaler i løpet av tre år skal bli pliktige til å vise de reelle kostnadene ved de ulike valgene.

Det skal også bli slutt på å dytte forbrukerne mot det dårligste valget.

– Vi har tidligere tatt til orde for et forbud mot valutaveksling som nesten alltid er ugunstig for forbrukerne. Selv om EU-kommisjonen går for en mykere tilnærming, vil dette trolig få slutt på praksisen med å lure kundene, uttaler Jorge B. Jensen i Forbrukerrådet, og legger til:

– Vekslingstjenesten du ofte blir møtt med i utlandet, er kun et fordyrende mellomledd. Den har ingen verdi, og betyr penger rett ut av vinduet for norske forbrukere.

Forbrukerrådet fraråder samtidig om å ta ut utenlandsk valuta i Norge, i og med at valutakursen ofte er dårlig og at det legges på et ekstra gebyr. 

Benytt heller minibanken når du kommer frem til Spania eller Hellas, er rådet.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Glem forbrukslån! Du kan låne gratis av staten

Mobiloperatør gir deg norske priser på mobilbruk i ni ny land

Du kan spare 10.000 kroner i året ved å kjøpe snus på nett

Foreslår å heve pliktdelsarven betydelig i ny arvelov

Fra 1. juli må taxi-sjåføren gi deg et bindende pristilbud før turen starter