Disse to triksene kan spare deg for tusenlapper i boliglånsrenter

Det er ofte mye penger å spare dersom du får justert ned boliglånsrenten. Foto: Pixabay

Har du et lån på tre millioner kroner, sparer du 11.400 kroner i året dersom du kutter lånerenten med 0,5 prosentpoeng.

De billigste boliglånsrentene ligger i dag på under to prosent, viser undersøkelser Dagens Næringsliv (DN) har gjort blant sine lesere.

Dette støttes også av tall fra Finansportalen, som er en sammenligningstjeneste fra Forbrukerrådet på blant annet boliglån.

Nå er det imidlertid slik at det er størst konkurranse blant bankene om ungdommen, det vil si de som er under 30 år. Er du eldre enn det, må du forvente å betale mer.

Ifølge renterapporter fra flere tusen DN-lesere, øker nemlig gjennomsnittlig lånerente med alderen. Mens folk i 20-årene i gjennomsnitt nå har 2,15 prosent i rente, er tallet 2,45 for 40-åringer og 2,78 for de over 70 år.

– Det å knytte til seg yngre betyr flere år med brukbare marginer, sier høyskolelektor Dag Jørgen Hveem ved Handelshøyskolen BI til avisen.

Han legger også til at eldre er mindre flinke til å passe på at renten er som den bør, enn den yngre generasjonen er. Det gjør at bankene tilpasser rentene for de unge deretter, slik at de ikke like lett skal velge en annen bank.

Les også: Finans Norge tar grep etter avsløring om villedende markedsføring av IPS

Vis banken at du følger med på rentene

Uansett om du er ung eller gammel, trekker Hveem frem to måter du kan få rimeligere boliglån på.

Det første rådet er å prute på renten, noe de fleste av oss har hørt tidligere.

– Du trenger ikke true med å skifte bank for å få en optimal rente, men det er viktig å være aktiv. Ofte er det tilstrekkelig å forsiktig antyde eller stille et spørsmål, å vise at man har fulgt med, og spørre om man har riktig rente, sier han til DN.

Annonse:


For å vise hvor mye penger det kan være snakk om, kan vi ta et eksempel:

La oss si at du har et boliglån på tre millioner kroner i dag, og at lånerenten er 2,7 prosent.

Ved å prute ned lånerenten med 0,5 prosentpoeng, til 2,2 prosent, sparer du 15.000 kroner i årlige renteutgifter hvert år. Med et rentefradrag på 24 prosent, utgjør det 11.400 kroner etter skatt.

Les også: Ny rapport: Du betaler 4150 kroner for mye i rentekostnader på boliglånet

Lån mer penger enn du gjør i dag

Det andre rådet er å låne mer penger enn du gjør i dag. Mange, og spesielt eldre, har relativt lite i boliglån, og de fleste bankene tilbyr lavere rente på lån over to millioner kroner.

[annonse]

Dersom sikkerheten er god, det vil si at boligverdien er betydelig høyere enn ditt lån, kan du derfor låne mer penger for å komme over denne grensen på to millioner.

De ekstra pengene du låner, kan du sette inn på høyrentekonto.

La oss si du har én million kroner i boliglån i dag og betaler en rente på 2,6 prosent. Dersom du heller låner to millioner av banken, kan det tenkes at du får prutet ned renten til 2,1 prosent.

Fra å betale 26.000 kroner i årlige renteutgifter, må du nå ut med 42.000 kroner. Etter skatt er tallene hhv 19.760 og 31.920 kroner. 

Den ekstra millionen kan du plassere på konto i Bluestep Bank til 2,2 prosent rente. Det gir deg en årlig renteinntekt på 22.000 kroner, eller 16.720 kroner etter skatt.

Samlet sett sparer du 4560 kroner i året på denne manøveren etter skatt.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Så mye må strømprisen øke for at solcellepanel på taket skal bli lønnsomt

Dette bruker du mest strøm på hjemme

Statsbudsjettet 2018: Dette vil det bety for din lommebok

Dette er de økonomiske fordelene med å være gift

Dette er forskjellen mellom prosent og prosentpoeng