Slik har det gått med ekspertenes aksjeanbefalinger for 2017

Ikke alle ekspertene traff like godt på sine aksjetips for 2017. Foto: Stein Henningsen

Ikke alle analytikere og meglerhus har truffet blink på aksjene de anbefalte før inngangen til 2017.

I slutten av desember 2016 publiserte Pengenytt en sak om hvilke aksjer utvalgte eksperter anbefalte deg å eie i 2017

Nå er snart 3/4 av året unnagjort, og hovedindeksen på Oslo Børs har så langt steget med 13,8 prosent. Det er derfor på tide å se hvor mye avkastning du ville fått dersom du fulgte tipsene til ekspertene.

Selv om de de fleste var optimistiske til aksjemarkedet, og så langt har fått rett i det, så traff ikke alle like godt når de skulle spå hvilke aksjer som ville gjøre det best.

Men for å starte i riktig ende: Best ut kommer investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Investment Management med en samlet avkastning på 24,8 prosent.

Det er elleve prosentpoeng bedre enn hovedindeksen på Oslo Børs. 

Les også: Tidligere stjerne-forvalter i Skagen mener relativ avkastning er uviktig

Finans og shipping blant vinneraksjene

Fondsforvalter Robert Næss i Nordea. Foto: Nordea

Før inngangen til dette året var Næss skeptisk til å eie aksjer på Oslo Børs. Til Dagens Næringsliv fortalte han imidlertid at han generelt anbefalte å vekte opp i norske sparebanker.

I og med at investeringsdirektøren i Nordea ikke oppga noen spesifikke banker, kan egenkapitalbevis-indeksen (OSEEX) legges til grunn for å beregne avkastningen. Den har steget med 24,8 prosent.

Rett bak Næss i Nordea følger Danske Bank Markets med en avkastning på 23,1 prosent.

På sine nettsider anbefalte Danske Bank deg å eie aksjer i Aker BP, Ocean Yield, Subsea 7, Schibsted, Golden Ocean Group og Storebrand i 2017.

De to sistnevnte har bidratt mest til den gode avkastningen, med hhv 56 og 42 prosent oppgang, inkludert utbytte.

Avkastningen til aksjene Aker BP og Schibsted er derimot bare så vidt i pluss.

Pengenytt har ikke lyktes å få en kommentar fra Danske Bank Markets om utviklingen på anbefalte aksjer.

Les også: Aksjefondsforvalter: – Aktiv forvaltning er i gjennomsnitt et tapsprosjekt

Utviklingen på anbefalte aksjer fra Danske Bank Markets.

Vil ikke sammenligne seg med hovedindeksen

– Her er det noen aksjer som har gått voldsomt bra, og noen som har gått veldig dårlig, svarer investeringsøkonom Tom Hauglund i Nordnet når Pengenytt konfronterer han med utviklingen til hans favorittaksjer hittil i år.

Investeringsøkonom Tom Hauglund i Nordnet. FOTO: Nordnet

Samlet sett er hans aksjer omtrent i null siden nyttår, og er med det langt bak gjennomsnittet på Oslo Børs (hovedindeksen).

– Når man velger en slik portefølje, er noen prosenter opp eller ned mindre vesentlig. Jeg bruker ikke Oslo Børs som benchmark med en slik portefølje. Oljeaksjer og small cap hadde en knallsterk oppgang frem til nyttår, og hatt en mye svakere utvikling i 2017, legger han til.

– Er det noen av disse aksjene du ikke ville eid fremover dersom du kunne gjort endringer på porteføljen i dag?
 
– Jeg ville ikke gjort noen endringer. Skulle jeg sett i speilet, så ville jeg eid mer bank og finans, som for eksempel Nofi og B2 Holding, svarer Hauglund.

Utviklingen på anbefalte aksjer fra Tom Hauglund i Nordnet.

– Hva tror du om utviklingen i aksjemarkedet de kommende månedene?

– Jeg tror markedet blir mye mer selektivt fremover, og regnskapstallene for tredje kvartal blir sett på med argusøyne. Svake tall, eller enda viktigere; svakere guiding fra selskapene, kan risikere kraftige kursfall. Den oppgangen vi har sett siden juli ble drevet av sterke kvartalstall, og dermed økte forventninger inn i rapporteringssesongen som vi står ovenfor, sier investeringsøkonomen i Nordnet.

Les også: Velg riktig indeksfond: Store prisforskjeller

Annonse:


Mye skivebom fra Pareto

I anledning årsskiftet ble analytikerne i Pareto spurt om å velge to favorittaksjer for 2017 blant de selskapene de følger. 

Det ene skulle være et forholdsvis traust og trygt forslag, mens det andre skulle ha høyere risiko og dertil høyere oppside. Aksjerådene ble så presentert i en artikkel på Paretos nettsider.

Slik har det gått med de aksjene:

Utviklingen på anbefalte aksjer fra Pareto Securities.

– Dette er ikke det samme som en porteføljeanbefaling, og det gir derfor heller ingen mening i å se på den samlede avkastningen på disse. Vi har en anbefalt portefølje (Paretoporteføljen) som månedlig oppdateres på våre nettsider, skriver Karl Oscar Strøm i Pareto Securities i en epost til Pengenytt.

I Paretoporteføljen som Strøm refererer til, har kun tre av aksjene som ble anbefalt før nyttår fått plass i porteføljen for september. Disse er Protector Forsikring, XXL og Norwegian Air Shuttle.

– Det er artig å se på en slik artikkel i ettertid, og man kan selvsagt trekke noe lærdom ut av dette. Selv om tematikken porteføljestyring og aktiv oppfølging av investeringer sjeldnere omtales av journalister, er dette en av mine store kjepphester, skriver Strøm, og utdyper: 

– Alle aksjeråd eller andre grunner til å kjøpe en aksje må kombineres med god risikostyring. Det betyr å spre sin innsats på flere investeringer (eksempelvis ti aksjer), samt å følge opp hver enkelt aksjepost med en stop-loss. Denne bør etter min mening aldri overstige ti prosent, og helst mindre. Da vil investoren alltid holde sine tap små, noe som er nøkkelen til god avkastning over tid.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Fire eksperter: Dette er ulempene med indeksfond

Flere privatpersoner eier aksjer på Oslo Børs

Slik bør du investere, gitt at du tror på stigende oljepris

Bank har stengt 26.300 kontoer med 200 millioner innestående

82 prosent av kundene tapte penger når de investerte i dette produktet